-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05

Plastiku užterštų nuotekų tyrimai patvirtino: sutampa mėginiai iš šulinių ir Neries

Sausio vidury aptikta Neries tarša plastiko atliekomis sukėlė didžiulį susidomėjimą – imtasi tikrinti nuotekų šulinius visame Vilniuje. Pirmieji šuliniai, kuriuose taip pat rasta panašių plastmasės dalelių, buvo iš teritorijos Sandėlių g. 16. Gauti pirmieji nuotekų mėginių su plastiko atliekomis tyrimų rezultatai rodo, kad iš šio šulinio tarša pasiekė Vilniaus nuotekų valyklą, o per ją – ir Nerį.
Įtariama, kad rasti Neries teršėjai plastiku
Nuotekos su plastiko atliekomis Sandėlių g.

Plastiko gabalėliai Neryje, užfiksuoti visuomenininkų iš asociacijos „Lašišos dienoraštis“, galėjo į upę patekti iš Sandėlių g. 16 esančių įmonių. Tokią informaciją sausio 20-ąją paskelbė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, kartu su „Vilniaus vandenų“ atstovais tikrinęs šulinį, į kurį atiteka nuotekos tik iš šios teritorijos. Tai įmonių grupės „ECSO“ teritorija, pastarosios vadovai iš karto pažadėjo vidinį patikrinimą.

Sausio 25 d. „Vilniaus vandenys“ informavo, kad vėl priima iš šios grupės įmonės „Granulės“ nuotekas, nes buvo atsiųstas priemonių planas, ko ketinama imtis siekiant užtikrinti, jog tarša plastiko dalelėmis nepatektų į „Vilniaus vandenų“ nuotekyną.

Dalelės sutapo

Radus šulinį su užterštomis nuotekomis, buvo paimti mėginiai ir atliekami tyrimai. 15min pasiekė informacija, kad Fizinių ir technologinių mokslų centras (FTMC) jau ištyrė mėginius, paimtus sausio 20 d. iš šulinių Sandėlių gatvėje.

„Šie mėginiai (du, iš šalia esančių šulinių) buvo palyginti su nuotekų mėginiu iš Neries, paimtu ties „Vilniaus vandenų“ nuotekų valyklos išleistuvu. FTMC išvadose nustatyta, kad mėginiuose rasta permatomos spalvos plastiko fragmentų, galimai atsiradusių iš degraduojančių maišelių. „Vilniaus vandenų“ mėginyje taip pat rasta polietileno (permatomi fragmentai).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mėginys iš nuotekų šulinio Sandėlių g.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mėginys iš nuotekų šulinio Sandėlių g.

Visuose trijuose mėginiuose rasti juodos ir baltos spalvos fragmentai, pasižymintys pluoštine struktūra. Šios dalelės yra plėštiniais kraštais (dėl tempimo, užkabinimo). Taip pat sutampa raudonos ir žalios spalvos fragmentai. Šios dalelės yra iš polipropileno. Jis naudojamas judančiose ir besilankstančiose detalėse. Taigi, visuose mėginiuose rasta plastiko, t.y. polietileno, polipropileno fragmentų, kurie tarpusavyje sutampa“, – rašoma išvadose.

Atiduos prokurorams ir aplinkosaugininkams

Taip pat plastiką tyrę specialistai tvirtina, kad „palyginus visus tris mėginius galėtų būti daroma išvada, kad „Vilniaus vandenų“ nuotekų valyklos mėginyje aptikta daugiau plastiko elementų“. Tai esą galėtų reikšti, kad į nuotekų valyklą plastikas pateko ne iš vieno šaltinio.

„Visus tyrimų rezultatus perduosime prokuratūrai ir aplinkosaugai, išvadų ir faktų konstatavimui“, – teigia „Vilniaus vandenys“, gavę šiuos tyrimų rezultatus.

V.Benkunskas apie tyrimų rezultatus 15min sakė, kad čia jau savivaldybės ir „Vilniaus vandenų“ darbas baigiasi, – toliau duomenis tirti privalės prokurorai ir aplinkosaugininkai.

„Tyrimai parodė, kad visuose trijuose mėginiuose yra plastiko, vienos rūšies. Konstatavimus ir faktus garsiai įvardyti privalės kitos institucijos – kadangi pradėtas ikiteisminis tyrimas, tai prokurorai, tyrimą vykdo ir aplinkosauga, tad mūsų darbas čia jau baigtas, tyrimo rezultatus, visą informaciją atiduodame šitoms institucijoms ir lauksime jų sprendimo. Pirmiausia buvo operatyvinės informacijos tikrinimas, po to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, akivaizdu, kad tai yra rimta“, – teigė Vilniaus vicemeras.

Primename, kad plastikos dalelėmis užterštų nuotekų rasta ne tik šuliniuose Sandėlių g., bet ir šalia Savanorių pr. ir Liepsnos g. Į šituos šulinius tekėjo nuotekos iš teritorijos šalia, bet ten įsikūrusi ne viena įmonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius