Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 25

„Vilniaus vandenys“ plastiko dar randa, bet vėl priima nuotekas iš tarša įtariamos „Ecso“

Savivaldybės įmonė „Vilniaus vandenys“ nuotekų valymo įrenginiuose dar randa plastiko dalelių, bet jų – nebedaug, sako įmonės Komunikacijos vadovas Mindaugas Linkaitis. „Vilniaus vandenys“, pasak jo, atnaujino nuotekų priėmimą iš bendrovės „Granulės“, kuri – įtariama – teršė nuotekų tinklus plastiko atliekomis.
Vilniuje rastas dar vienas Neries taršos plastiku šaltinis – šįkart Liepsnos gatvėje
Vilniuje rastas dar vienas Neries taršos plastiku šaltinis – šįkart Liepsnos gatvėje / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Vilniaus vandenys“ atnaujino nuotekų priėmimą iš „Ecso“ įmonių grupės (jai priklauso UAB „Granulės“ – 15min). Tai buvo padaryta po to, kai ši įmonių grupė raštu atsiuntė priemonių planą, ko ketina imtis, kad užtikrintų, jog tarša plastiko dalelėmis nepatektų į „Vilniaus vandenų“ nuotekyną“, – šeštadienį 15min informavo M.Linkaitis.

„Vilniaus vandenų“ specialistai įsitikino, kad daugiau taršos nuotekose, atkeliaujančiose iš „Ecso“ įmonių grupės įrenginių, nebėra, pridūrė jis.

„Įmonė yra įsirengusi filtrus ir papildomus filtrus ketina įrengti artimiausiu metu“, – tikino M.Linkaitis.

Tiesa, jei būtų ir vėl pastebėta, kad „Esco“ arba kita įmonė teršia aplinką „Vilniaus vandenys“, anot komunikacijos vadovo, iš karto, be įspėjimo stabdytų nuotekų priėmimą, ir tik tada aiškintųsi situaciją.

„Mes pasirengę padaryti viską, kad taršos nebūtų“, – patikino M.Linkaitis.

„Vilniaus vandenys“, anot jo, toliau stebi taršą ties Liepsnos gatvės ir Savanorių prospekto sankryža: „Toliau stebime ir kitą įmonę Liepsnos gatvėje, tarša dar truputį likusi. Nuotekų priėmimas iš šios įmonės, kiek žinau, nebuvo nutrauktas. Ji irgi ėmėsi priemonių.“

Plastiko dalelių nuotekų valymo įrenginiuose dar randame, bet jų labai nedidelis kiekis.

„Plastiko dalelių nuotekų valymo įrenginiuose dar randame, bet jų labai nedidelis kiekis. Mes juos nugriebiame ir išgaudome pasidarytais filtrais. Situacija yra visiškai valdoma, – patikino „Vilniaus vandenų“ atstovas, pridurdamas, kad tikslus taršos šaltinis dar nustatinėjamas. – Preventyviai ir toliau tikriname pramonės įmones, stebime nuotekų šulinius, kad taršos plastiku nebūtų.“

„Raginame verslą, pramonės įmones kreiptis į mus metodinės pagalbos dėl to, kaip turi būti pagerinti, patobulinti technologiniai procesai, kad atliekos nepatektų į nuotekų tinklą. Mes ją suteiksime“, – patikino M.Linkaitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus miesto nuotekų valykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus miesto nuotekų valykla

Besiaiškinama, iš kur miesto nuotekų valymo sistemoje atsiranda plastiko dalelių, šią savaitę „Vilniaus vandenys“ sustabdė nuotekų patekimą iš plastiką perdirbančios įmonės „Ecso“. Spėjama, kad bendrovė sistemą teršė plastiko dalelėmis. Kadangi „Vilniaus vandenys“ nepajėgūs plastiko išvalyti iki galo, jis tekėjo į Nerį.

„Vilniaus vandenims“ sustabdžius nuotekų priėmimą, įmonių grupei „Esco“ priklausanti bendrovė „Granulės“ tris dienas nevykdė veiklos, tačiau ją jau atnaujino.

„Vilniaus vandenys vakar vėlai vakare atsiuntė pranešimą apie paslaugų teikimo atnaujinimą. Dirbti pradėjome iš karto, kai tik buvo suteiktos sąlygos“, – 15min šeštadienį informavo bendrovės „Granulės“ verslo plėtros vadovė Justė Prunskienė.

Dirbti pradėjome iš karto, kai tik buvo suteiktos sąlygos.

Anksčiau tris dienas nedirbusi bendrovė žadėjo kreiptis į atsakingas institucijas ir siekti žalos atlyginimo. Įmonė galutinio sprendimo šiuo klausimu kol kas neturi, nurodė J.Prunskienė.

„Manau, priimsime sprendimą dėl tolimesnių veiksmų, pasitarę su įmonės teisininkais“, – atsakyme išdėstė ji.

Anksčiau J.Prunskienė neigė, kad „Granulės“ teršia Nerį plastiko atliekomis ir tikino, kad įmonės reputacija menkinama be pagrindo.

Penktadienį Aplinkos apsaugos agentūra paskelbė, kad „Vilniaus vandenų“ nuotekų ir paviršinio vandens Neryje mėginiuose nustatyta bendrojo azoto ir fosforo momentinė koncentracija viršija normas, bet šios medžiagos esą nėra pavojingos.

Agentūra taip pat tyrė plastiko atliekų kiekį Neries upėje.

„Nors plastiko dalelių koncentracijai vandenyje nėra nustatytų ribinių verčių, tokios stambios skendinčios dalelės kelia pavojų gyviesiems vandens organizmams“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dėl per didelės azoto ir fosforo koncentracijos vandenyje „Vilniaus vandenims“ gresia administracinė nuobauda, dėl taršos plastiku – bauda už žalą gamtai, tačiau savivaldybės įmonė nurodo sieksianti, kad žalą atlygintų teršėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius