Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 25

Plungės moksleiviai pamaskvėje bus supažindinti su Rusijos kultūra ir istorija

Keliolika Plungės moksleivių kitą savaitę išvyksta į Krasnogorsko miestą, esantį šalia Maskvos, kur bus supažindinti su Rusijos istorija ir kultūra. Ekskursiją organizuojanti jaunimo reikalų koordinatorė tikina, kad vaikai bus saugomi nuo Kremliaus propagandos ir nedalyvaus pokalbiuose apie karą ar politiką.
Plungės vaikai dalyvauja ekskursijose Rusijoje
Plungės vaikai dalyvauja ekskursijose Rusijoje / Plungės r. sav. nuotr.

Ketvirtadienio rytą iš Vilniaus tarptautinio oro uosto į Rusiją išskrido Krasnogorsko moksleivių grupė, kuri mūsų šalyje lankėsi dešimt dienų. 

Dešimt rusų moksleivių ir du juos lydintys mokytojai mūsų šalyje apžiūrėjo lankytinus objektus Plungėje, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje.

Po keturių dienų, pirmadienį, į Maskvos priemiestį išskris dvylika vaikų iš Plungės rajono. Lietuviai Krasnogorske taip pat praleis dešimt dienų ir bus susipažinti su Rusijos istorija ir kultūra. 

Sutartį sudarė prieš Ukrainos karą

Ši mainų programa vyksta ne tarp konkrečių mokyklų, tačiau tarp Plungės ir Krasnogorsko miestų, kurie 2003 metais sudarė bendradarbiavimo sutartį.

2012 metais buvo įtraukti papildomi punktai dėl moksleivių mainų.

Sutartis buvo sudaryta dar prieš visus įvykius. Pirmosiose stovyklose dalyvaudavo net moksleiviai iš Ukrainos, aišku, dabar jų nebėra, – sakė Lolita Vaitkevičienė.

„Sutartis buvo sudaryta dar prieš visus įvykius. Pirmosiose stovyklose dalyvaudavo net moksleiviai iš Ukrainos, aišku, dabar jų nebėra“, – 15min.lt sakė Lolita Vaitkevičienė, Plungės rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus jaunimo reikalų koordinatorė. 

Nuo 2012 metų ji organizavo visas tokias ekskursijas į Maskvos priemiestį Krasnogorską.

Kelionė, kuri prasidės pirmadienį, bus ketvirtoji.

„Ekskursijoje gali dalyvauti moksleiviai iš viso rajono. Šiemet per pusdienį užsiregistravo tiek vaikų, kad dvylikai turėjome atsakyti, nes fiziškai nebebuvo vietų“, – pasakojo L.Vaitkevičienė. 

Pirmadienį į kelionę išvyksta dvylikos moksleivių grupė, o ją lydės du suaugę žmonės. 

Pasakojo apie Raudonąją armiją

Plungės moksleiviai bus apgyvendinti prabangioje Krasnogorsko privačioje mokykloje, kuri turi net savo baseiną ir modernią sporto salę.

Programa yra kultūrinė, istorinė. Vaikams aprodomi muziejai, lankytinos vietos, naktinė Maskva, yra numatytas pasiplaukiojimas upe, – pasakojo L.Vaitkevičienė.

„Programa yra kultūrinė, istorinė. Vaikams aprodomi muziejai, lankytinos vietos, naktinė Maskva, yra numatytas pasiplaukiojimas upe“, – pasakojo L.Vaitkevičienė.

Ji teigė, kad per ekskursijas vaikams nėra kalbama apie Vladimiro Putino ir Kremliaus politiką, karą Ukrainoje ar kitus dalykus, susijusius su Rusijos agresija. 

„Tikrai negaliu pasakyti, kad vaikams yra kišama propaganda. Mes tai žiūrime ir stebime“, – sakė L.Vaitkevičienė. 

Jaunimo reikalų koordinatorė pasakojo, kad 2012 metais lietuviams vaikams rusai parodė Maskvoje esantį karo muziejų, kuris pavadintas Lietuvos okupaciją įvykdžiusios Raudonosios armijos vardu.

Ten Plungės moksleiviai išgirdo rusišką Antrojo pasaulinio karo versiją ir apie „šlovingus“ sovietų karių žygius.

Aš užaugau Sovietų Sąjungoje, tai tuos dalykus dar kažkiek supratu, nes esu girdėjusi. Tačiau mūsų vaikams tai buvo visiškai neįdomu, todėl aš paprašiau rusų, kad tokių ekskursijų nebedarytų, – sakė L.Vaitkevičienė.

„Aš užaugau Sovietų Sąjungoje, tai tuos dalykus dar kažkiek supratu, nes esu girdėjusi. Tačiau mūsų vaikams tai buvo visiškai neįdomu, todėl aš paprašiau rusų, kad tokių ekskursijų nebedarytų. Tai jie ir nekišo“, – pasakojo kelionės organizatorė.

Apie karą nekalba

L.Vaitkevičienė teigė, kad apie politiką nekalba ir su rusais, kurie lankosi Lietuvoje.

„Jiems ta tema yra skaudi, todėl mes tiesiog nekalbame apie tai“, – pasakojo organizatorė.

Paprašyta patikslinti, kokia tema rusams yra skaudi, jaunimo reikalų koordinatorė sakė: „Karas visiems yra skaudus dalykas. Aš pati esu pacifistė, juk niekas nepriklauso nei nuo mūsų, nei nuo jų, paprastų žmonių.“

Siekė parodyti, kad Kremlius meluoja

Plungės meras Audrius Klišonis, kuris prieš metus pats apsilankė Krasnogorske, 15min.lt pasakojo, kad į šių metų programą buvo įtraukti ne tik Lietuvos kultūros objektai, bet ir apsilankymas stačiatikių cerkvėje. 

Plungės raj. savivaldybės nuotr./Audrius Klišonis
Plungės raj. savivaldybės nuotr./Audrius Klišonis

„Mes bandėme parodyti, kad tas Baltijos šalių įvaizdis, kurį piešia Rusijos valdžia, yra neteisingas. Turiu omeny, kad lietuviai yra fašistai, ištroškę karo“, – sakė meras. 

Politikas mano, kad tokios ekskursijos, per kurias Rusijos moksleiviai gali susipažinti su Lietuva ir Vakarų kultūra, padeda geriau suprasti vieniems kitus ir veikia kaip kovos su propaganda priemonė.

„Kiek man teko bendrauti su rusų delegacijos atstovais, jie jautėsi nepatogiai dėl kai kurių Rusijos politikų pareiškimų. Kaip tik tuo metu, kai jie pas mus lankėsi, Rusijos Dūmos deputatai svarstė, ar Lietuva teisėtai pasitraukė iš Sovietų Sąjungos. Mes kalbėjome apie tai su kai kuriais rusų delegacijos atstovais, tai jie pripažino, kad jiems yra nejauku“, – sakė meras.

Minkštosios galios įrankis

Informuoti 15min.lt šaltiniai teigė, kad ekskursijų išties negalima vadinti propagandinėmis, nes moksleiviams nėra brukamas prokremliškas požiūris į istoriją, politiką ar Rusijos sukeltą karą Ukrainoje. 

Informuoti 15min.lt šaltiniai teigė, kad ekskursijų išties negalima vadinti propagandinėmis, nes moksleiviams nėra brukamas prokremliškas požiūris į istoriją, politiką ar Rusijos sukeltą karą Ukrainoje, tačiau tokias keliones galima vadinti Rusijos minkštosios galios įrankiu.

Tačiau tokias keliones galima vadinti Rusijos minkštosios galios įrankiu, nes moksleiviai susipažįsta su rusų kalba, kultūra, istorija.

Pagal Kremliaus informacinės įtakos koncepciją, minkštoji galia yra vienas iš būdų daryti įtaką kitų valstybių visuomenėms, o per jas – politikos elitui.

„Praėjusiais metais Plungės „Saulės“ gimnazijos grupė „Džentelmenai“ buvo pakviesta į jaunimo festivalį Krasnogorske. Apie tai parašė žurnalistai, mūsų politikai iškėlė tą klausimą, todėl mes parašėme oficialų kreipimąsi į Užsienio reikalų ministeriją, kad mums patartų, kaip elgtis.

Mums buvo atsakyta, kad dalyvavimas tokiuose kultūriniuose mainuose yra sveikintinas, tačiau mes turime saugoti vaikus nuo propagandos, verbavimo ir kitų dalykų.

Galiu pasakyti, kad per visas tas ekskursijas nė karto mūsų moksleiviams nebuvo kišama propaganda, politika, požiūris į Putiną, jie nebuvo verbuojami į kokius Rusijos universitetus ar panašiai“, – sakė L.Vaitkevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius