Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 04

Po 18 metų pertraukos ugniagesių profesinė šventė sugrįžo į Raguvą

Panevėžio apskrities ugniagesiai gelbėtojai Šv.Florijono, ugniagesių globėjo bei gaisrų sergėtojo dieną šiemet paminėjo Raguvoje. Į šį Panevėžio rajono miestelį ugniagesių šventė sugrįžo po daugelio metų pertraukos.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Šios šventės proga penktadienį Raguvoje surengti ne tik tarnyboje nusipelniusių ugniagesių apdovanojimai, bet ir gausybė pasirodymų šventėje dalyvavusiems gyventojams bei miestelio svečiams.

Renginio dalyviai taip pat galėjo apžiūrėti senus ir naujus ugniagesių automobilius, kariuomenės ekipuotę bei techniką, paragauti kareiviškos košės, išvysti kinologų pasirodymą bei keletą nelaimių inscenizacijų.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Renginio akimirka

Ugniagesiai ir Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties paramedikai pademonstravo, kaip vyksta po eismo įvykio prispausto žmogaus vadavimas iš sulamdyto automobilio.

Vėliau ugniagesiai vaizdžiai paaiškino, kaip teisingai naudotis gesintuvu ir kokiu būdu negalima gesinti keptuvėje užsidegusių riebalų. Kiek vėliau drąsiausi šventės dalyviai galėjo pakilti į kelių dešimčių metrų aukštį automobilinėmis ugniagesių kopėčiomis.

VIDEO: Ugniagesių profesinės šventės minėjimas Raguvoje

„Paskutinį kartą Raguvoje ši šventė vyko prieš 18-ą metų, 2000-aisiais. Į Raguvą sugrįžti nusprendėme todėl, kad čia yra Šventojo Florijono paminklas, pati aikštė vadinasi jo vardu. Rajono savivaldybės meras, rajono bendruomenė ypatingai norėjo, kad šventę surengtume Raguvoje. Mes atsiliepėme į jų kvietimą atvykti.

Kadangi rajone tikrai mažai ugniagesių pasirodymų ir renginių, nusprendėme priimti šį kvietimą. Rajono gyventojams sunkiau atvykti į miestą ir pasižiūrėti, kaip dirbame, pamatyti įrangą, techniką“, – kalbėjo Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Algirdas Rudys.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Algirdas Rudys
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Algirdas Rudys

Nors apklausos rodo, kad visuomenė itin pasitiki ugniagesiais, tačiau pastaruoju metu nuskambėjo ne vienas atvejis, kai į gaisrą skubančius gelbėtojus pavedė technika. Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Algirdas Rudys pripažįsta, kad kai kur problemos dėl senos technikos naudojimo yra akivaizdžios, tačiau situacija pamažu gerėja.

„Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos visa technika ir įranga yra tikrai nauja. Kadangi mes dalyvaujame Europos sąjungos projektuose, turime galimybę techniką atsinaujinti. Senesnė technika, kurią matote, yra Panevėžio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos technika. Žinoma, reikėtų, kad rajono savivaldybė daugiau dėmesio skirtų savo ugniagesių aprūpinimui, dalyvautų tokiuose projektuose, kuriuose dalyvaujame mes. Šių projektų dėka jie galėtų atnaujinti visą savo ūkį.

Vėlgi, rajono tarnyba yra gana didelė. Vien Panevėžio rajone yra aštuonios komandos. Visas jas aprūpinti nauja įranga ir technika yra sudėtinga. Pavyzdžiui paprastas, tuščias ugniagesio automobilis kainuoja apie 300 tūkstančių eurų. Sukomplektuoti jį kainuoja dar tiek pat. Tai yra didžiuliai pinigai ir krūvis rajono savivaldybės biudžetui. Taigi, linkime savivaldybei dalyvauti Europos sąjungos projektuose ir bandyti juose laimėti bei nusipirkti naują įrangą“, – pasakojo viršininkas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Renginio akimirka

Per oficialią apdovanojimų ceremoniją už veiklą, išgelbėtus žmones, bei suvaldytus didelius incidentus buvo apdovanoti devyni apskrities ugniagesiai gelbėtojai.

Jiems įteiktos „Ugniagesio gelbėtojo žvaigždės“ bei ženklai „Už nuopelnus gyventojų saugai“. Panevėžio apskrityje iš viso dirba daugiau nei 300 ugniagesių.

Panevėžio rajono savivaldybės priešgaisrinėje tarnyboje dirba 72 ugniagesiai. Būtent jų automobiliai yra vieni seniausių. Transporto priemonių amžiaus vidurkis siekia 30 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius