-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 03

Po auksinių svogūnų eisenos organizatoriai pažadėjo eiti gerti alaus (atnaujinta 14.43 val., nuotraukos, video)

Apie 11.30 val. Vilniaus centre prasidėjo „Fronto“ partijos organizuojama svogūnų akcija. Partijos lyderio Algirdo Paleckio vedami bendraminčiai iš Arkikatedros aikštės pajudėjo Seimo link.
„Fronto“ partijos auksinių svogūnų akcija
„Fronto“ partijos auksinių svogūnų akcija / Ingos Popovaitės/15min.lt nuotr.

Kaip praneša 15min.lt žurnalistai iš įvykio vietos, akcijoje dalyvauja maždaug dvi dešimtys frontininkų ir jiems prijaučiančiųjų. Antra tiek – juos lydinčių žurnalistų ir šiaip smalsuolių.

VIDEO: Mitingas prie Seimo

Gedimino Gasiulio/15min.lt vaizdo medžiaga

Nesankcionuotos akcijos dalyviai Seimo link stumia karutį, pripiltą auksiniais dažais apipurkštų svogūnų. A.Paleckis garsiai paskelbė, kad tikisi šia akcija nuversti valdžią ir su kaupu grąžinti svogūnus tam, kuris sėdi ne savo kėdėje.

Alvydo Opulskio/15min.lt vaizdo medžiaga

Policijos pareigūnai perspėjo akcijos dalyvius neiti važiuojamąja Gedimino prospekto dalimi. Protestuotojai kol kas eina šaligatviu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Svogūnų akcija
Svogūnų akcija

Papildyta 11.45 val. Automobilių stovėjimo aikštelę prie Seimo saugo apie dvi dešimtys policininkų. Jokių mitinguotojų dar nesimato. Į Gedimino prospektą ties Seimu policija neįleidžia žmonių. Šalia M.Mažvydo nacionalinės bibliotekos pastebėtas pravažiuojantis autobusas su maždaug pusšimčiu uniformuotų policijos pareigūnų.

Prie Seimo pastebėtas Vytautas Šustauskas. Jis ramiai žingsniavo Gedimino prospektu, buvo vienas, elgėsi ramiai.

Papildyta 11.53 val. V.Šustauskas prie Seimo pabendravo su praeiviais, o po to įėjo į Seimo rūmus. 15min.lt žurnalistui Lietuvos laisvės sąjungos lyderis pasigyrė atsivežęs iš Kauno daugiau žmonių, negu jų į savo akciją sukvietė A.Paleckis.

A.Paleckio akcijos dalyviai beveik pasiekė Seimą. Pasak Vilniaus miesto tarybos nario Audriaus Butkevičiaus, žygiuojančio greta A.Paleckio, akcijoje oficialiai dalyvauja tik šeši žmonės. „Visi kiti – žiopliai arba žurnalistai“, – pareiškė A.Butkevičius.

Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr./Autobusas prie Seimo
Policijos autobusas prie Seimo

Papildyta 11.57 val. Naujieji A.Paleckio darbdaviai, savivaldybės įmonė „Vilniaus kapitalinė statyba“, savo darbuotojo akcijos prie Seimo linkę nevertinti. „Nevertinu niekaip. Apie tai nieko nežinau. Dabar yra svarbesnių darbų. Darbuotojas turėtų būti darbo vietoje, o gal atsiprašė. Šito nežinau“, – sakė „Vilniaus kapitalinės statybos“ direktorius Modetas Valacka.

Savivaldybės įmonėje A.Paleckis direktoriaus padėjėju, atsakingu už investicinę programą, dirba nuo sausio 28-osios.

Papildyta 12.04 val. Policija nepanoro visų protesto akcijos dalyvių ir jų karučio įleisti į aptvarą prie Seimo. Todėl akcijos dalyviai po derybų su policininkais susitarė, kad bus praleisti bent trys jų atstovai, kurie nešis po vieną svogūną į Seimą.

Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr./Prie Seimo būriuojasi skinai.
Prie Seimo būriuojasi skinai.

Į Seimą pajudėjo trys akcijos dalyviai, tarp kurių yra A.Paleckis ir A.Butkevičius. Juos lydi didelis būrys žiniasklaidos atstovų. Policija į aikštę prie Seimo neleidžia jokių kitų asmenų. Už metalinės tvorelės stovi ir situaciją stebi apie du šimtai miestelėnų.

Papildyta 12.13 val. Iš trijų akcijos dalyvių į Seimą buvo įleisti tik A.Paleckis ir A.Butkevičius. Trečiasis, „Fronto“ partijos pirmininko pavaduotojas Alvydas Pocius, į Seimą nepateko – paaiškėjo, kad jis neturi leidimo. Nešini trimis svogūnais A.Paleckis ir A.Butkevičius pasuko Seimo pirmininko Arūno Valinsko kabineto link.

Papildyta 12.20 val. Tarp žiūrovų, stebinčių protesto akciją, pastebėtas ir skustagalvių būrelis. Šie jaunuoliai elgiasi ramiai.

Papildyta 12.28 val. A.Paleckis ir A.Butkevičius Seimo rūmuose auksinius svogūnus ir savo peticiją perdavė Seimo pirmininko atstovams. Pats A.Valinskas su protesto akcijos organizatoriais nesusitiko.

A.Paleckis žiniasklaidos atstovams sakė, kad savo peticijoje „Frontas“ „duoda dešimt dienų Seimui ir Vyriausybei, kad būtų suformuota komisija sausio 16-osios įvykiams ištirti“. Peticijoje taip pat reikalaujama Vyriausybės atsistatydinimo, neoliberalios politikos pakeitimo į socialiai orientuotą.

„Fronto“ lyderis pridūrė, kad tai yra ne paskutinė tokia akcija. Jis teigė, kad organizuos socialines akcijas visoje Lietuvoje ir toliau sieks Vyriausybės pasitraukimo. 

Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr./Karučio su auksiniais svogūnais pareigūnai į Seimą neįleido.
Karučio su auksiniais svogūnais pareigūnai į Seimą neįleido.

Papildyta 12.43 val. Paklausti, ką darys toliau ir ar neketina šiandien tęsti akcijos kitomis formomis, A.Paleckis ir A.Butkevičius atsakė, kad akcija jau baigta, o jie „eis alaus gerti“.

V.Šustauskas vėl vienišas pastebėtas lauke, greta Seimo rūmų. Paklaustas, kur yra jo į Vilnių vežti žmonės, LLS lyderis sakė nežinąs, kur juos išlaipino autobuso vairuotojas. Kauno politikas taip pat apgailestavo, kad organizuodamas kauniečių kelionę į Vilnių, veltui sumokėjo daug pinigų už autobusą.

Paklaustas, kodėl bent pats nedalyvavo nei A.Paleckio organizuotose eitynėse Gedimino prospektu, nei Seimo rūmuose perduodant peticiją A.Valinsko atstovams, V.Šustauskas sakė: „Vėlavau, nes valgyti norėjau.“

Papildyta 12.55 val.  A.Šustauskas prie Seimo pagaliau susitiko su savo žmonėmis iš Kauno. LLS lyderis viešai pareiškė, kad „barikadų nelauš“ ir „arčiau Seimo nesiverš“. Prie M.Mažvydo bibliotekos vis dar būriuojasi maždaug 200 žmonių minia. 15min.lt žurnalistės akivaizdoje policija sulaikė vieną jaunuolį – pas jį aptiktas kastetas.

„Fronto“ atstovai dar prieš kelias minutes organizuotai, su savo karučiu iškeliavo Žvėryno link.

Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr./Per svogūnų akciją policija sulaikė du jaunuolius.
Per svogūnų akciją policija sulaikė du jaunuolius.

Papildyta 13.17 val. Policija sulaikė dar du jaunuolius, juos apieškojo ir nusivedė į savo autobusiuką. Jų bičiuliai bandė iš policininkų iškvosti už ką buvo sulaikyti jų draugai. Į tai pareigūnai atsakė: „Jie patys žino, už ką.“ Pasipiktinę žmonės pareigūnams kurį laiką skandavo „Gėda!“, o po to vėl nurimo.

Papildyta 13.40 val. Beveik visi vyresnio amžiaus akcijos žiūrovai išsiskirstė, tačiau ties „Valstybės žinių“ pastatu, A.Tumėno ir Gynėjų gatvių sankryžoje, vis dar būriuojasi maždaug pusšimtis jaunuolių. Daugelis jų veidus užsidengę šalikais ar skaromis.

Policijos pareigūnai prieina vieno ar kito jaunuolio ir pareikalauja atsidengti veidus. Išgirdę jaunuolių pasiteisinimus, kad slepiasi nuo šalčio, pareigūnai ragina juos „eiti namo“.

Nemaža grupelė jaunuolių nuo „Valstybės žinių“ pastato patraukė Gynėjų gatvės ir Gedimino prospekto sankirtos link. Tai vienur, tai kitur vis dar pastebimas V.Šustauskas.

Papildyta 13.50 val. Seimo apylinkėse liko stoviniuoti tik kelios menkos jaunuolių grupelės, bet ir tos po truputėlį tirpsta. Jas vis dar stebi gerokai gausesnės policijos pajėgos.

Papildyta 14.43 val. Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas 15min.lt žurnalistui sakė, kad antradienio akcija Vilniuje praėjo ramiai.

„Didelių pažeidimų nebuvo, sulaikyti trys asmenys. Vienas mitinge slėpė veidą, vienas turėjo neleistinų daiktų, už panašius dalykus sulaikytas ir trečias asmuo. Mitingas ir akcija buvo nesankcionuoti. Susirinkimų įstatyme už tai yra numatyta atsakomybė. Atsakomybė organizatoriams ir kitiems asmenims, kurie prie to prisidėjo. Įvertinsim surinktą medžiagą ir priimsim sprendimą. Mūsų pajėgų buvo tiek, kiek reikėjo, ir tai pasiteisino. Dabar labai įdėmiai stebime situaciją Vilniaus centre, kur grupuojasi daug jaunų žmonių. Stebime ir rimtai vertiname“, – sakė K.Lančinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius