Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 20

Po COVID-19 sveikstantys pacientai stebisi: už tyrimus tenka susimokėti, apie sanatoriją – tik pasvajoti

Nuo COVID-19 jau pasveiko apie 105 tūkst. žmonių. Tačiau ir išleisti iš ligoninių buvę sunkūs ligoniai dar ilgai gydosi, norėdami grįžti į įprastą gyvenimą. Tokiu keliu dabar eina Vytautas Kvietkauskas, pastebėjęs, kad už kai kuriuos tyrimus tenka susimokėti, o reabilitacija sanatorijoje nekompensuojama. Valstybinė ligonių kasa tikina, kad galimybių tai gauti nemokamai yra.
Vytautas Kvietkauskas
Vytautas Kvietkauskas / 123RF ir 15min nuotr.

Žinomas žurnalistas Vytautas Kvietkauskas Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje praleido kelias savaites po to, kai jam buvo nustatytas COVID-19. Vyrui išsivystė abipusis plaučių uždegimas, buvo sunku kvėpuoti.

Po ligoninės – ilgas sveikimas

Net ligoninėje geros nuotaikos ir optimizmo nepraradęs V.Kvietkauskas nuolat feisbuke dalijosi pastebėjimais tiek apie savo ligos eigą, tiek apie ligoninės kasdienybę, vis padėkodamas ir besirūpinantiems artimiesiems, ir gydytojams bei visam personalui.

Jau būdamas namuose jis teigė manęs, kad jo misija – kalbėti apie atsakomybę saugant save ir ypač kitus nuo koronaviruso, baigta.

Kasdien vaikštau į reabilitacijos užsiėmimus – mankšta, masažas, haloterapija. Padeda. Jaučiuosi geriau, tačiau ilgiau kalbėti dar sunku.

„Kiek galėjau, tiek kalbėjau viešai, dabar gydausi dvipusio plaučių uždegimo pasekmes. Kasdien vaikštau į reabilitacijos užsiėmimus – mankšta, masažas, haloterapija (kvėpavimas druskos kambaryje). Padeda. Jaučiuosi geriau, tačiau ilgiau kalbėti dar sunku.

Liga kainuoja. Ir vaistai, ir tyrimai. Štai šiandien poliklinikoje ėmė kraujo tyrimams, kad šeimos gydytoja galėtų palyginti gydymo rezultatus su ankstesniais. Visi tyrimai mokami, tai man kainavo be 8 centų lygiai 100 eurų. Gerai, kad aš galiu susimokėti, tai gydytoja turės ką pasakyti ir patarti, kaip gydytis toliau. O kaip su tais, kurie neturi iš ko mokėti už tyrimus, už vaistus? Tiesiog džiaugtis, kad esate gyvi? Tai neteisinga. Valstybė, mes visi turime būti solidarūs, privalu padėti ne tik bankrutuojančiam verslui, bet ir neišgalinčiam savimi pasirūpinti“, – rašė V.Kvietkauskas.

„Scanpix“/AP nuotr./Koronavirusas
„Scanpix“/AP nuotr./Koronavirusas

Norėtų, kad tvarka keistųsi

15min V.Kvietkauskas pasakojo, kad šeimos gydytojos paprašė skirti kraujo tyrimus, kurie padėtų detaliau spręsti dėl gydymo namuose eigos, pakoreguotų, jei ką koreguoti reikėtų. „Sveikatos draudikų požiūriu, matyt, tai yra per gerai man ar tokiems kaip aš. Taigi, turiu užsimokėti“, – ironizavo žinomas žurnalistas.

Jis taip pat pastebėjo, kad persirgus koronaviruso sukeltu plaučių uždegimu nėra kompensuojama ir reabilitacija sanatorijoje, norint ten vykti, visą sumą tektų mokėti pačiam: „Kažkada plaučių uždegimas buvo sanatorinės reabilitacijos sąraše. Vėliau ministro įsakymu išbrauktas, jau seniai, gal 2006 m. Bet dabar, kai dažnas COVID-19 palydovas yra būtent plaučių uždegimas, galėtų grąžinti.“

Kaip sako V.Kvietkauskas, jo dar laukia ilgas kelias iki pasveikimo – kokie 2–4 mėnesiai.

VIDEO: 15/15: Vakcinų pristatymo į Lietuvą užkulisiai: paslaptys, reikalavimai ir sunkumai

Turi paskirti specialistas

Valstybinės ligonių kasos specialistai, komentuodami situaciją, kai už tam tikrus kraujo tyrimus tenka susimokėti, atkreipė dėmesį, kad visais neaiškiais atvejais dėl tyrimų, kurie nepriskiriami šeimos gydytojo kompetencijai, atlikimo, taip pat dėl persirgusiųjų koronavirusu (COVID-19) pacientų sveikatos problemų, viršijančių šeimos gydytojo kompetencijas, gydytojas gali konsultuotis su bet kurios profesinės kvalifikacijos gydytoju specialistu. Tokios konsultacijos gali vykti ir nuotoliniu būdu.

123RF.com nuotr./Reabilitacija
123RF.com nuotr./Reabilitacija

Tačiau jeigu reikia diagnozę patikslinti ar parinkti tolesnio gydymo taktiką, jau teks vykti į gydymo įstaigą.

„Tuo atveju, kai dėl paciento diagnozės patikslinimo ar tolesnio gydymo taktikos parinkimo reikia atlikti papildomus tiriamuosius ar gydomuosius veiksmus, pacientas atvyksta į gydymo įstaigą kontaktinei konsultacijai. Taip pat šiems, kaip ir kitiems pacientams, gali būti teikiamos ir kitos specializuotos ambulatorinės paslaugos (pvz., dienos stacionaro paslaugos, atliekami brangieji tyrimai ar procedūros).

Jeigu pacientas (su siuntimu) kreipiasi į gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su teritorine ligonių kasa dėl gydytojo specialisto paslaugų teikimo ir kompensavimo, ir gydytojas specialistas konsultacijos metu jam paskiria būtinus tyrimus, jie turi būti nemokamai atlikti toje gydymo įstaigoje, kurioje pacientas konsultuojamas“, – teigiama Valstybinės ligonių kasos komentare.

Tik tuo atveju, jei pacientai, turintys teisę į PSDF lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas, tyrimus pasirenka savo iniciatyva, jų faktinę kainą apmoka patys.

Turint siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai, pacientui turi būti atlikti visi gydytojo specialisto konsultacijos metu paskirti būtini tyrimai, kurie reikalingi diagnozei nustatyti, skirti ar koreguoti gydymą. Tik tuo atveju, jeigu per konsultaciją gydytojas specialistas tyrimų neskiria, o tyrimus pasirenka pats pacientas, jis turi apmokėti faktinę tyrimų kainą, teigia Valstybinė ligonių kasa.

Jeigu pacientas abejoja, ar jam teko sumokėti už paslaugą teisėtai, jam patariama kreiptis į gydymo įstaigos administraciją, jeigu atsakymas netenkintų – į teritorinę ligonių kasą, kurios specialistai gali atlikti patikrinimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė ligonių kasa
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė ligonių kasa

„Pabrėžiame, kad visiems apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSDF) galioja vienodos sveikatos priežiūros paslaugų teikimo sąlygos ir reikalavimai. Susirgus, pirmiausia, reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, tuomet šeimos gydytojas įvertina paciento sveikatos būklę ir pagal savo kompetenciją sprendžia, kokie tyrimai turi būti atlikti.

Šeimos gydytojas gali skirti tuos tyrimus, kurie yra priskirti jo kompetencijai. Jei reikia, šeimos gydytojo skyrimu PSDF lėšomis atliekamas bendras kraujo tyrimas, biocheminiai kraujo tyrimai. Taip pat jis gali skirti bendrąjį šlapimo tyrimą ir albumino / kreatinino santykio šlapime tyrimą, uždegimo rodiklių tyrimus, t. y. C reaktyvinio baltymo, eritrocitų nusėdimo greičio bei skydliaukės funkcijos tyrimus.

Tam tikrais atvejais šeimos gydytojas, jei reikia, gali skirti ir kitus tyrimus. Pabrėžtina, kad jeigu tyrimą atlikti paskiria šeimos gydytojas, tuomet šių paslaugų išlaidos kompensuojamos iš PSDF ir iš asmens negali būti reikalaujama papildomai mokėti. Tik tuo atveju, jei pacientai, turintys teisę į PSDF lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas, tyrimus pasirenka savo iniciatyva, jų faktinę kainą apmoka patys“, – tvarką aiškina Valstybinė ligonių kasa.

Šiuo metu teisės aktuose pakanka ligų diagnozių, kad būtų galima suteikti medicininę reabilitaciją po persirgtos COVID-19 ligos.

Reabilitacijai galimybių yra

Valstybinės ligonių kasos specialistai taip pat paaiškino galimybes gauti reabilitaciją kuo arčiau namų ir kuo tinkamesnę.

„Šiuo metu fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo konsultacijos yra perorganizuotos į pirmojo etapo ambulatorines medicininės reabilitacijos paslaugas, kad pacientai, persirgę koronavirusu, galėtų gauti greičiau ir platesnės apimties paslaugas (masažą, kineziterapiją, ergoterapiją ir fizioterapiją) ir jos būtų suteiktos kaip galima arčiau gyvenamosios vietos.

Pirmojo etapo ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugos skiriamos esant šioms diagnozėms: obstrukcinei plaučių ligai, bronchų astmai, bronchektazinei ligai, po plaučių operacijų, cistinei fibrozei su plaučių simptomais, ūmiam plaučių uždegimui“, – teigiama komentare.

Tais atvejais, kai nepakanka pirmojo etapo medicininės reabilitacijos paslaugų, teigia Valstybinė ligonių kada, yra galimybė skirti ambulatorinę medicininę reabilitaciją ar pacientą dėl komplikuotos plaučių ligos iš stacionaro nukreipti stacionarinei medicininei reabilitacijai. „Šiuo metu teisės aktuose pakanka ligų diagnozių, kad būtų galima suteikti medicininę reabilitaciją po persirgtos COVID-19 ligos“, – užtikrino VLK.

Nacionalinė sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija praeitą savaitę paragino valdžią koronavirusu sunkiai persirgusius žmones siųsti į reabilitaciją. Pasak asociacijos prezidento ir „Eglės“ sanatorijos generalinio direktoriaus Artūro Saldos, vidutine ir sunkia koronaviruso forma persirgę žmonės turi liekamųjų reiškinių, todėl jiems reikia reabilitacijos paslaugų, be to, tai padėtų atsitiesti dabar sunkioje padėtyje esančioms sanatorijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius