-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 20

Po incidento cirke Klaipėdoje politikai rodo valią uždrausti laukinių gyvūnų pasirodymus

Po incidento su galbūt nualinta meška cirke Klaipėdoje politikai demonstruoja valią uždrausti laukinių gyvūnų pasirodymus. Laukinės augalijos ir gyvūnijos įstatymų projektus šiuo metu rengianti Aplinkos ministerija žada, kad juose bus numatytas draudimas cirke naudoti laukinius gyvūnus.
Cirkas Kinijoje
Cirkas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Toks pats draudimas numatytas Seimui pavasario sesijos pabaigoje dviejų opozicinių parlamentarų pateiktame įstatymo projekte.

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas BNS penktadienį sakė, kad rengiamuose įstatymuose bus numatyta daugiau ribojimų dėl laukinių gyvūnų laikymo sąlygų ir netinkamo elgesio jų atžvilgiu.

„Cirkai yra viena iš vietų, kur tie pažeidimai yra dažnesni. (...) Gyvūnijos įstatyme turėtų būti numatyta nuostata, kuri apribotų cirkų veiklą Lietuvoje“, – teigė viceministras.

Pasak M.Norbuto, įstatymuose bus numatyta daugiau reikalavimų ir zoologijos sodams, tačiau jais nebus uždrausti pasirodymai delfinariumuose.

Taip jis kalbėjo verslininkui Audriui Urbonui socialiniuose tinkluose paviešinus vaizdo įrašą, kur matyti Klaipėdoje viešėjusio „Ąžuolyno meškučių cirko“ pasirodymas su galbūt nualinta meška.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika teigė, kad komitetas rugpjūtį pradės klausymus dėl siūlymų nebeleisti laukinių gyvūnų naudoti cirkui.

„Manau, kad esame pakankamai tam pasirengę. Užsienio šalių praktika irgi rodo, kad XXI amžiuje taip elgtis su gyvūnais tikrai nedera“, – BNS sakė politikas.

Iniciatyvą Seime dėl tokio draudimo kartu su parlamentaru Linu Balsiu pateikusi socialdemokratė Dovilė Šakalienė tvirtino, jog laukiniai gyvūnai uždrausti 24-ių Europos šalių cirko pasirodymuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Balsys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Balsys

„Laukinis gyvūnas yra įpratęs per dieną nueiti daug kilometrų, ginti savo teritoriją, instinktyviai vengti žmogaus. Kad šis elgesys pasikeistų, reikia sulaužyti jo psichiką“, – BNS sakė parlamentarė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba žada patikrinti informaciją, ar per cirko pasirodymą Klaipėdoje iš tikrųjų dalyvavo nualinta meška.

„Ąžuolyno meškučių cirko“ direktoriaus Nikolajaus Zobovo pareikalauta iki penktadienio vakaro pateikti veterinarų pažymas, kad jo vadovaujamame cirke pasirodantys gyvūnai yra sveiki.

Vaizdo įrašu iš cirko pasirodymo feisbuke pasidalinęs verslininkas A.Urbonas teigė, kad tai jam priminė siaubą.

Stopkadras/„VIP Cirko“ pasirodymas
Stopkadras/„VIP Cirko“ pasirodymas

„Šiandien vaikai parsivežė vaizdo įrašą su ašarom akyse iš VIP cirko Klaipėdoje, kuris labiau primena siaubą ... AKIVAIZDŽIAI nualintas gyvūnas, kuris vaikosi nenormalų senį su kasniu rankoje, tikrai vaizdelis ne cirkui...“, – rašė verslininkas.

„Ąžuolyno meškučių cirko“ direktorius N.Zobovas tvirtino, kad pasirodantys gyvūnai yra sveiki ir prižiūrimi, o šou Klaipėdoje patiko daugumai žiūrovų.

„Juk jis pats net nematė... Juk ten jo vaikai grįžo ir verkė. Tai gal tų vaikų reikia paklausti, ar jų psichika normali? Apie ką mes šnekame? Nori uždrausti gyvūnus cirke? Tai gal mūsų ministrai yra žudikai, kurie turi medžiotojų bilietus, šaudo briedžius, stirnas, o žmonos nešioja leopardo kailinius. Tai kas čia žudikas, o kas mylėtojas?“ – naujienų portalui 15min kalbėjo N.Zobovas.

2008 metais N.Zobovo meška nuplėšė skalpą cirko sargei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius