Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 20 /12:19

Po informacijos apie Neries taršą plastiku „Vilniaus vandenys“ ėmėsi tyrimo: tokių teršalų neturi būti

Visuomenininkams iš „Lašišos dienoraščio“ sekmadienį išplatinus vaizdo įrašą su į Nerį tekančiomis galimai nevalytomis nuotekomis, „Vilniaus vandenys“ pirmadienio rytą informavo, kad imamasi tyrimo ir aiškinamasi, kaip ir iš kur prie nuotekų išleistuvo pasirodė dumblo ir plastiko dalelės. Esą tokių teršalų tinkle neturi būti.
Į Nerį plūstantys teršalai, kuriuos užfiksavo „Lašišos dienoraštis“
Į Nerį plūstantys teršalai, kuriuos užfiksavo „Lašišos dienoraštis“ / „Lašišos dienoraštis“ nuotr.

„Taip šiandien atrodo „Vilniaus vandenų“ išleistuvas ir juo atitekantys „lobiai“. Vaizdo įraše puikiai matosi, kad Vilniaus vandenys išleidžia ne tik juodą it mazutas vandenį, bet ir įvairias smulkintas šiukšles. O šių smulkinto plastiko (ir ne tik) dalelių randama net už keliolikos kilometrų esančiame Neries regioniniame parke“, – iškalbingą vaizdo įrašą sekmadienį komentavo jo autoriai.

Į šį įrašą feisbuke sureagavo ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, paraginęs situaciją pakomentuoti „Vilniaus vandenų“ vadovą Marių Švaikauską. Pastarasis teigė, kad vizualiai nustatyti, kas yra prie išleistuvo, negalima. „Nuotekų valyklos procese sutrikimų taip pat nebuvo. Penktadienį Aplinkos apsaugos departamento specialistai paėmė tyrimus. Kol kas nieko daugiau pasakyti negaliu. Gavę tyrimo rezultatus, bandysime ieškoti, iš kur į Nuotekų valyklą tokios dalelės galėjo pakliūti, nes ankščiau to nebuvo“, – teigė jis.

Procesas nesutrikęs

Aplinkos apsaugos departamentas 15min informavo, kad ši informacija jiems yra žinoma: „Vandens mėginiai tyrimams buvo imti penktadienį ir sekmadienį. Penktadienį mėginiai buvo imami AB Grigeo prašymu, o sekmadienį, gavus informacijos iš asociacijos Lašišos dienoraštis“. Įvykio aplinkybės tiriamos. Taip pat planuojama atlikti bendrovės „Vilniaus vandenys“ neplaninį patikrinimą.“

Pirmadienį „Vilniaus vandenys“ pateikė platesnį komentarą apie situaciją. Jame taip pat teigiama, kad Vilniaus nuotekų valyklos valymo procesas nėra sutrikęs, aiškinamasi, kaip ir iš kur prie nuotekų išleistuvo pasirodė dumblo ir plastiko dalelės.

„Imamės visų priemonių, kad jos į aplinką nepatektų. Bus pastatytos boninės užtvaros ir įrengtos vaizdo kameros, kad tiek patys, tiek visuomenė galėtume būti tikri dėl išleidžiamų nuotekų kokybės. Prie nuotekų išleistuvo matomos putos aplinkai nėra pavojingos. Jos susidaro, kuomet išvalytos nuotekos į upę teka slenksčiais ir susiplaka. Tiek mūsų specialistai, tiek Aplinkos apsaugos agentūros specialistai paėmė nuotekų mėginius ir tiria jų sudėtį. Plačiau galėsime pakomentuoti, kuomet turėsime tyrimų rezultatus“, – teigiama bendrovės komentare.

Tiek mūsų specialistai, tiek Aplinkos apsaugos agentūros specialistai paėmė nuotekų mėginius ir tiria jų sudėtį.

„Vilniaus vandenys“ tvirtina šiuo metu besiaiškinančios, kas į nuotekų tinklą išpylė neleistinų teršalų, kurių tinkle neturėtų būti: „Panašu, kad būta momentinio taršos pliūpsnio, kadangi valymo įrenginiuose plastiko dalelių nematyti. Ypatingą dėmesį ir kontrolę skiriame nuotekoms iš gamybinių teritorijų. Gali būti, kad aplinkosaugininkams paskelbus apie sugriežtinamą kontrolę namų ūkiai ar verslas gali suskubti taip atsikratyti teršalų.“

Sulaiko stambiausius nešmenis

Anot bendrovės, Vilniaus nuotekų valyklos priėmimo kameroje visos nuotekos prateka pro grotas, kur sulaikomi stambiausi nešmenys – nuotekos pirmiausia patenka į parengtinio valymo grandį, kurią sudaro stambios grotos (tarpas tarp strypų 10 mm) ir smulkios grotos (perforuoti segmentai su 6 mm kiaurymėmis.

Kadras iš vaizdo įrašo/Iš „Vilniaus vandenų“ išleistuvo išgriebtos šiukšlės
Kadras iš vaizdo įrašo/Iš „Vilniaus vandenų“ išleistuvo išgriebtos šiukšlės

„Čia yra sugaudomi visi stambesni negu 6 mm nešmenys. Toliau pagal procesą smėliagaudėse yra sugaudomas smėlis. Pirminiuose nusodintuvuose surenkamas dumblas (tai yra sunkiosios medžiagos, kurios sumažėjus greičiui nusėda) ir plūdrenos, kurios iškyla į paviršių (tai riebalai ir kitos panašios medžiagos, kurios lengvesnės už nuotekas ir plaukia paviršiuje)). Mechaniškai išvalytos nuotekos toliau valomos biologinio valymo įrenginiuose ir galiausiai iki 99 proc. išvalytos nuotekos išleidžiamos į Neries upę“, – teigia „Vilniaus vandenų“ atstovai.

Bendrovė tvirtina esanti dėkinga aplinka besirūpinantiems aktyviems piliečiams ir ragina juos pranešti apie į nuotekų vamzdyną išpilamus teršalus, draudžiamas pilti medžiagas, taip pat nelegalius prisijungimus prie nuotekų tinklo telefonu 1889.

Raginame nepilti į nuotekų vamzdį teršalų, nemesti daiktų. Kad tausotume aplinką, buitinę chemiją naudokime tik būtiniausiu atveju.

„Nuotekų valymas prasideda ne nuotekų valykloje, o mūsų gyvenamoje ir darbo aplinkoje – todėl raginame nepilti į nuotekų vamzdį teršalų, nemesti daiktų. Kad tausotume aplinką, buitinę chemiją naudokime tik būtiniausiu atveju, rinkimės tokius skalbiklius ar valiklius, kurie suyra. Verslą, ypač pramonę, kviečiame rinktis aplinką tausojančias technologijas, kurios mažintų teršalų kiekį nuotekose.

Vilniaus nuotekų valykloje veikia šiuolaikiški dumblo apdorojimo įrenginiai. 2019 m. spalio 1 d. paskelbėme tolimesnės Vilniaus nuotekų valyklos rekonstrukcijos konkursą. Rekonstrukcijos darbus tikimės pradėti vasarą“, – aiškinama „Vilniaus vandenų“ komentare dėl situacijos, kurią sekmadienį pagarsino „Lašišos dienoraštis“ feisbuke.

Po šiuo įrašu socialiniame tinkle pasirodė komentarų, kad į Nerį išleidžiamą plastiką lesa antys, esą užfiksuota nugaišusių paukščių, taip pat žuvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius