Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 21 /11:48

Vilniaus rajono mero ir tarybos priesaika: laimino ir kunigas, ir Č.Juršėnas, R.Duchnevičius tiki derybomis

Penktadienį Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Didžiojoje salėje surengtas pirmasis 2023–2027 m. kadencijos Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdis. Iškilmingajame posėdyje priesaikas ištarė 31 išrinktas tarybos narys ir bus inauguruojamas naujasis Vilniaus rajono meras.
Robertas Duchnevičius
Robertas Duchnevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naujoje Vilniaus rajono savivaldybės taryboje dirbs 31 narys: 18 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų (LLRA-KŠS), 7 – Lietuvos socialdemokratų partijos, 6 – Centro dešinės koalicijos (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Laisvės partija) atstovai.

Tarybos narių ir mero priesaikas galite stebėti čia:

VIDEO: Naujosios Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdis: skamba priesaikos

Posėdžio metu vyksta ir naujo Vilniaus rajono savivaldybės mero Roberto Duchnevičiaus inauguracija.

Prisiekusius Vilniaus rajono tarybos narius lietuvių ir lenkų kalbomis palaimino kunigas Elijas Anatolijus Markauskas. Visi tarybos nariai priesaikas pasakė lietuvių kalba. E.A.Markauskas palinkėjo ne tik gyventi Vilniaus rajone, bet ir dirbti jam, jį mylėti. Merui dvasininkas linkėjo stiprybės, nes regalijos ne tik grožis, bet ir atsakomybės svoris.

Sveikinimo kalbą pasakė ir Nepriklausomybės akto signataras, socialdemokratų patriarchas Česlovas Juršėnas. Sveikino ir Seimo nariai Beata Petkevič, Marius Matijošaitis, Kęstutis Vilkauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kadenciją baigusi merė Marija Rekst
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kadenciją baigusi merė Marija Rekst

Kalbėdamas iš tribūnos naujasis meras R.Duchnevičius tarybai linkėjo inovatyvių, svarių sprendimų, kad būtų atrasti geriausi sprendimai. Jis visų vardu pasveikino kadenciją baigusią ilgametę merę Mariją Rekst, padėkojo už ilgametį darbą ir išugdytą puikų kolektyvą.

Tiki derybų sėkme

Jau po priesaikos R.Duchnevičius sakė, kad laikas parodys, ar su LLRA-KŠS pavyks sutarti dėl būsimo bendro darbo.

„Darbai jau turėtų prasidėti nuo šiandien, nes administracija turi dirbti. Direktoriaus dar nėra, bet yra atsakomybė, turime šiandien susitikti su skyrių vadovais, susidėlioti, kad procesas judėtų. O nuo pirmadienio, tikiuosi, dar sparčiau viskas pajudės.

Mes kalbamės. Ne viskas viešai matoma, aš manau, kad kitą savaitę bus sklandesni tie pokalbiai, žiūrėsim, kaip šitas darbas vyks. Aš manau, kad viskas yra ateityje įmanoma“, – kalbėjo R.Duchnevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robertas Duchnevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robertas Duchnevičius

Jo teigimu, visos partijos ir visi tarybos nariai turi interesą, nes „gyventojų gerovė rūpi visoms partijoms“, bet esą partijos turi susidėlioti programinius punktus, nes programose yra daug dalykų, kurie jungia, bet yra ir skirtumų.

„Ilgiausia visada yra susiderėti, bet jūs suprantate, kad viena partija turi daugumą absoliučią taryboje. Meras, vykdomosios valdžios atstovas, yra iš kitos partijos, tai sunkiau rasti tuos bendrus sutarimus, bet manau, tikrai rasime. Juk galų gale visiems rūpi gyventojų gerovė“, – sakė meras.

„Kol kas yra šventinė atmosfera, prisiekė tarybos nariai, prisiekė meras. Patvirtinsime komitetus, o kitkas vyks tuomet, kai daugiau pasikalbėsime, aptarsime programines nuostatas“, – pridėjo jis.

Ilgiausia visada yra susiderėti, bet jūs suprantate, kad viena partija turi daugumą absoliučią taryboje. Meras, vykdomosios valdžios atstovas, yra iš kitos partijos.

R.Duchnevičius išreiškė viltį, kad jau kitą savaitę toks susitikimas su LLRA-KŠS atstovais galėtų įvykti.

Anot mero, visų į tarybą išrinktų politinių jėgų programos yra panašios, juse dauguma punktų iš esmės vienodi.

Apie tai kalbėjo ir Centro dešinės frakcijos seniūnas, konservatorius Gediminas Kazėnas, tikindamas, kad iš esmės visų programos labai panašios, gal tik kitais žodžiais surašytos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirmasis naujos Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirmasis naujos Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdis

„Aš tikiu, kad jie susitars. Nes kaip ir šiandien linkėjo, reikia vienaip ar kitaip ieškoti susitarimo, nes kitaip bus chaosas, ko turbūt niekas nenori.

Mano supratimu, LLRA šiuo metu yra tokioje situacijoje, kad jų ambicijos yra užgautos. Žmogiškai žiūrint, galima suprasti, nes daugiau nei 30 metų valdžioje, o dabar staigiai vyšnelę nuo torto nuėmė. Tai ambicija užgauta, iš to ir gimsta tie visi pasišpilkavimai. Bet aš tikiu, kad emocijos aprims ir ateis supratimas, kad reikia toliau gyventi, kažkaip darbuotis. Nes chaosas ir jiems patiems bus nenaudingas, nes rinkėjai viską vis tiek pamatys ir galų gale supras“, – kalbėjo G.Kazėnas.

Laukia skyriaus pritarimo ar nepritarimo

Buvusi merė Marija Rekst teigė, kad ji su kolegomis laukia naujojo mero ir jo komandos programos, esą gavę ją galės vertinti. Ji teigė, kad „visi matė, kaip vyko rinkimai“, tačiau tikino nuoskaudos dėl to, jog pareigų nebeužims, nejaučianti.

W.Urbanas teigė, kad frakcija pranešė apie sprendimą derėtis LLRA-KŠS Vilniaus skyriui, kurio prezidiumas privalės nuspręsti, ar tokios derybos įmanomos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Waldemaras Urbanas ir Marija Rekst
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Waldemaras Urbanas ir Marija Rekst

Šio skyriaus vadovė yra M.Rekst. W.Urbanas sakė, jog sprendimas turėtų būti priimtas skyriuje per artimiausias kelias savaites.

Istorinis posėdis

Šis posėdis – istorinis. Pirmą kartą Vilniaus rajonui vadovaus ne LLRA-KŠS meras, o socialdemokratas, laimėjęs tiesioginius merų rinkimus.

R.Duchnevičiui po atkaklios kovos rinkimuose pralaimėjęs W.Urbanas prieš posėdį sakė, kad kol kas savivaldybėje nėra nei pozicijos, nei opozicijos.

Turėdama gausią daugumą LLRA-KŠS, prieš pradėdama šios kadencijos tarybos darbą, neskubėjo derinti ateities darbų su išrinktuoju meru. Kaip sakė ilgametė buvusi rajono merė Marija Rekst, jie laukia mero ir jį palaikančių politikų darbų programos, o tada esą vertins ją ir išsakys savo poziciją.

Plačiau: Vilniaus rajone – gūžynės: naujas meras siūlo susitikti, bet nueinanti merė turi sąlygų.

Prarastas Vilniaus rajono mero postas – skaudus smūgis LLRA-KŠS. Partijos kandidatas, rajone mažai žinomas W.Urbanas, ryškiai pirmavęs po pirmojo turo, antrajame pralaimėjo keliais šimtais balsų. Rezultatus partija skundė Vyriausiajai rinkimų komisijai, šiai nusprendus neperskaičiuoti balsų – ir teismui. Tačiau nieko nepešė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius