Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26 /13:58

R.Šimašius atkerta: per pusę paros turėjome šešis skirtingus nurodymus, mėginių tyrimas vėluoja tris dienas

Priverstinė izoliacija tų, kurie grįžo pastarosiomis dienomis į Vilnių iš užsienio, nepasiteisino, tad visi išleidžiami į namus, prieš tai pasižadėję karantinuotis ir atlikus jiems koronaviruso testą. Vilniaus savivaldybė jau sulaukė centrinės valdžios priekaištų esą tinkamai nepasirūpinusi atvykusiais trečiadienio vakarą, tačiau meras Remigijus Šimašius tvirtina, kad per pusę paros trečiadienį savivaldybė turėjo šešis vienas kitam prieštaraujančius nutarimus apie karantinavimą.

Kaip 15min jau rašė, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį pakeitė įsakymą dėl privalomojo sugrįžusių iš užsienio žmonių karantinavimo. Šimtai antradienį grįžusių žmonių trečiadienio naktį dar nakvojo privalomo karantino vietose. Juos, jei turi vietos, kur izoliuotis patys ir pasirašys pasižadėjimus griežtai laikytis karantino, namo išleisti ketinama ketvirtadienį, sakė Vilniaus administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Kritikuoja savivaldybę

Kasdienės spaudos konferencijos iš Vyriausybės metu Vilniaus savivaldybė vis dėlto sulaukė kritikos. Jos nepagailėjo Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys: „Vakarykštis atvejis su Alikantės skrydžiu, ir po to dar buvo skrydis iš Anglijos, parodė, kad Vilniaus savivaldybė, mano žiniomis, atsisakė izoliuoti tuos asmenis, kurie norėjo, kad juos izoliuotų. Taip pat nebuvo užtikrintos žmogiškos sąlygos paduoti vandens ar maisto tiems, kurie laukė, kol jų savivaldybė atvažiuos juos paimti.“

VIDEO: A.Veryga pateikia naujausią informaciją apie koronavirusą

A.Veryga irgi turėjo pastabų. Jo teigimu, vos įvedus šitą tvarką buvo daug nepasitenkinimo ir pasipiktinimo iš merų, nerimavo ir policija dėl asmenų, kurie nepaklūsta nustatytai tvarkai.

„Savivaldai buvo duotas ne nuo šito sprendimo trumpas laikas, bet anksti jos buvo įspėtos, kad reikia tokias patalpas pasiruošti, pasiruošti izoliacijai. Vis tik procesai, kurie vyko, ypatingai dideliuose miestuose, kur daug žmonių parvyksta, sukėlė daug nepasitenkinimo, sukėlė klausimų net žmogaus teisių gynėjams.

Manau, tą procesą galima buvo geriau organizuoti. Nebuvo būtina sukišti daug žmonių į vieną kambarį, galima buvo šeimoms su vaikais, nėščioms skirti geresnę, labiau izoliuotą vietą, nes tų viešbučių yra ne vienas, bet tas nebuvo padaryta. Mes privalėjome reaguoti į situaciją, kuri vystėsi labai greitai, ir tikrai negalime leisti, kad visuomenėje kiltų neramumai, kad įsiprovokuotų iki tokio lygio, jog valstybėje tikrai tektų svarstyti apie kažkokią sudėtingą situaciją ar nepaprastąją padėtį.

To tiesiog negali būti ir dėl to yra duota daugiau diskrecijos savivaldybėms ir aiškesni nurodymai žmonėms, su aiškiu pasižadėjimu. O reaguoja policija, Šiauliuose yra pradėti tyrimai dėl pažeidimų ir asmenims, jeigu bus nustatyta, kad jie ką nors užkrėtė, gresia ir baudžiamoji atsakomybė“, – teigė ministras.

Anot A.Verygos, visi grįžusieji testuojami, pirmiausia testai atliekami tiems, kurie atvyksta lėktuvais, bet NVSC specialistai persiorientuos ir bus tiriami taip pat tie, kurie yra viešbučiuose.

Meras: ne mes tvarkas keitėme

Trumpoje spaudos konferencijoje Vilniaus meras R.Šimašius ir administracijos direktorius P.Poderskis pateikė komentarus dėl naujai priimtų Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (VESOC) sprendimų įgyvendinimo dėl karantinuojamųjų Vilniaus viešbučiuose ir kitose savivaldybei priklausančiose patalpose išleidimo izoliuotis namuose, taip pat jų testavimo.

„Mes per pusę paros turėjome šešis skirtingus, vienas kitam prieštaraujančius nurodymus dėl tokių atvykstančių asmenų karantinavimo. Bandėme suktis, kaip įmanoma, aišku, iššūkių kyla, labai norėtųsi, kad nurodymai būtų aiškūs, vieningi, tik tada galėsime dirbti vieningai“, – teigė R.Šimašius.

Šiandien dėl Vilniuje paimtų mėginių turime trijų dienų atsilikimą, – aiškino R.Šimašius.

Meras pabrėžė, kad būtina atlikti kuo daugiau tyrimų – tik taip bus galima apsaugoti medikus ir kitus žmones. „Mus labai neramina tai, kad mes galime paimti kur kas daugiau mėginių, nei jų yra ištiriama. Bet net ir paimtų mėginių ištyrimas užtrunka per ilgai. Šiandien dėl Vilniuje paimtų mėginių turime trijų dienų atsilikimą“, – aiškino R.Šimašius.

Tai, anot mero, pavojinga sveikatai, o galbūt ir sugesti gali tie mėginiai, todėl svarbu padidinti pajėgumus – įtraukti daugiau laboratorijų.

„Vakar jau buvome pasiruošę bandomąją aplikacijos versiją, ar žmonės laikosi karantino nurodymų. Deja, teko viską atšaukti, nes pasikeitė taisyklės eilinį kartą.

Namo pagal naują ministro patvirtintą tvarką bus išleidžiami tik tie, kurie sugeba ir įrodo, kad gali laikytis taisyklių, – sakė R.Šimašius.

Svarbu pabrėžti, kad namuose karantinuotis galės tik tie, kurie laikosi karantino taisyklių, kurie net viešbutyje centralizuotai nesugeba taisyklių laikytis, gali net negalvoti apie karantinavimą namuose, jie bus saugomi griežčiau paskirtoje vietoje. Tam reikia ir policijos susitelkimo, bet namo pagal naują ministro patvirtintą tvarką bus išleidžiami tik tie, kurie sugeba ir įrodo, kad gali laikytis taisyklių“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Kam reikia, viešbučių yra

Anot P.Poderskio, trečiadienį popiet Vilniaus oro uoste operaciją valdyti mėgino NVSC, kuriam esą sekėsi gana sunkiai: „Galų gale susitvarkė, išskyrus kelis atvejus, kai taip ir nesugebėjo nukreipti į viešbučius, tą teko mums perimti.“

Direktoriaus teigimu, visi, kas pageidavo izoliuotis viešbučiuose, tokią galimybę turi, jau sustyguotas ir maitinimas. Jeigu kam nors problemų dar kyla, turėtų skambinti 1664.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Kadangi žmonės jau gali karantinuotis namuose, tai situacija, anot P.Poderskio, grįžo į pirmadienio būklę, tik šios kelios dienos esą parodė, kaip vizualiai atrodo SAM nurodymų vykdymas.

„Labai svarbu, kad galėtume padidinti testavimų apimtis. Ypatingai gydytojų, šeimos gydytojų, kad galėtume užkardinti tas problemas“, – kalbėjo direktorius.

P.Poderskis teigė, kad gali būti, jog teks išmesti trečiadienį paimtus mėginius, kadangi mėginiai yra, bet negalima jų susieti su konkrečiais asmenimis.

Jis priminė, kad sveikatos apsaugos sistema ir anksčiau galbūt ne idealiai dirbo, tačiau dabar pasimatė, kad gydytojai dirba per kelias įstaigas, jie migruoja iš vienos į kitą, pernešdami ir virusą.

P.Poderskis teigė, kad pirkimus savivaldybė toliau vykdo, asmens apsaugos priemonės važiuoja, jomis aprūpinamos Vilniaus savivaldybės įstaigos, taip pat padedama ir respublikinėms bei Vilniaus rajono įstaigoms.

Kadangi ne pagal tą tvarką, laboratorija atsisako priimti tirti mėginius, nes sunku identifikuoti, surišti tuos mėginius su konkrečiais žmonėmis, – teigė meras.

Kada bus išleisti visi, apgyvendinti viešbučiuose, priklauso, anot P.Poderskio, nuo NVSC, jo specialistai turi organizuoti procesą, paimti mėginius.

„Pasitelkė jie vakar ir mūsų pagalbą, kas beliko. Svarbiausia, kad sustatytų teisingai procesą, mėginiai būtų ištirti. Jeigu procesą suderinsime šiandien SAM, kadangi nurodymai yra pirmiausia paimti mėginius, tai, manau, šiandien visa tai po truputį pradės spręstis“, – sakė administracijos direktorius.

R.Šimašius paaiškino, kad mėginiai oro uosto buvo paimti ne pagal tą tvarką, kokia nustatyta ministro A.Verygos. „Kadangi ne pagal tą tvarką, laboratorija atsisako priimti tirti mėginius, nes sunku identifikuoti, surišti tuos mėginius su konkrečiais žmonėmis. Tai dabar tą problemą važiuoja spręsti į SAM. Tai iliustracija, kad tvarkos turi būti logiškos ir jų reikia laikytis, o ne džiazuoti savaip“, – teigė meras.

Tikimasi, kad grįžusiųjų iš Alikantės mėginiai bus tiriami, tačiau gali būti, jog jie bus beverčiai.

R.Šimašius taip pat tvirtina, kad trečiadienį buvo žmonių, kurie su savivaldybe derino karantinavimosi vietą, tačiau iš NVSC tokio nukreipimo negavo: „Ir mes, deja, neturėjome teisės jų priimti, kas atrodo labai absurdiška ir biurokratiška.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius