-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 12 30

Po keisto Kūčių nakties incidento mažeikiškių keturmetis sūnus bijo policininkų

Pamenate gruodžio 8 dienos istoriją, kuomet Panemunės kelyje, karinių pratybų metu supainioję taikinius, kaukėti kariai apšaudė civilių mašiną? Manote, kurioziškiau nebūna? Mažeikiškė Simona įsitikinusi, jog būna. Kūčių naktį įvykusį incidentą galima pavadinti „pasitaikę ne vietoje ir ne laiku“. Moteris tvirtina, jog jos sutuoktinį policininkai jėga sulaikė per klaidą, o tai regėjusiam sūnui įvarė baimės jausmą.
Asociatyvinė iliustracija: antrankiai, sulaikymas
Sulaikymas/ Asociatyvi nuotr. / Policijos departamento nuotr.

Iš krūmų iššoko du vyrai

Ramus Kūčių vakaras. Mažeikių Tylioji gatvė. Kiek prieš vidurnaktį jauna šeima iš gimdytojų namų patraukė į savuosius. Tėtis Orestas su keturmečiu sūnumi ėmė žaisti gaudynių: kuris greičiau pasieks šalia esančio savo būsto duris. Staiga iš krūmų iššoko du vyriškiai ir nieko nesakę parbloškė jį ant žemės. Užpuolimas vidury nakties? Tikrai ne. Užpuolikai pasirodė besą uniformuoti vyrai.

Skaitytojos Simonos nuotr./Šioje vietoje Mažeikių Tyliojoje gatvėje policijos pareigūnai sulaikė Simonos vyrą
Skaitytojos Simonos nuotr./Šioje vietoje Mažeikių Tyliojoje gatvėje policijos pareigūnai sulaikė Simonos vyrą

„Mūsų sūnus norėjo pažaisti lenktynių, tai bėgdamas jo tėtis šaukė „pagausiu, pagausiu“. Tuomet iš krūmų, šviesdami žibintuvėliais, išlindo du vyrai. Neprisistatę, neįspėję, jie pribėgo prie mano vyro ir parvertė ant žemės. Du kartus spyrė į pilvo sritį. Aš išsigandau. Maniau, užpuolikai. Tik pribėgus pamačiau, kad tai Mažeikių pareigūnai“, – istoriją ėmė pasakoti Simona.

Moteris prašė paaiškinti, už ką sulaiko vyrą, ką jis padarė ir kodėl jį drasko. Tuomet, pasak jos, jie parvertė ant žemės ir ją. Griaudami patempė rankos raumenis.

„Viskas vyko sūnaus akivaizdoje. Šis rėkė iš baimės. Tuomet iš namo išėjo kitas vyras, kuris liepė paleisti nekaltą žmogų. Jog sugavo ne tą“, – toliau pasakojo Simona.

Ne atsiprašė, o iškėlė bylą

Paaiškėjo, jog čia pat gyvenanti 14 metų mergina sugalvojo išsiaiškinti, kas suskubs jai į pagalbą, jei ji garsiai šauksis. Išgirdęs šauksmą, vienas vyras iškvietė policiją. Tas pats vyras ir bandė išgelbėti Orestą nuo sulaikymo. Tačiau pareigūnai jo nesiklausė.

Vaiko nuomone, policijos pareigūnai žmones ne saugo, o juos puola, muša.

„Pasitaikėme ne vietoje ir ne laiku. Ar policininkai neturėtų aiškintis, ar aš ta moteris, kuri šaukėsi pagalbos? Ar sulaikytas vyras kam kėlė grėsmę? Juk Orestas žaidė su savo mažamečiu sūnumi. Koks jis užpuolikas? Pareigūnams net nerūpėjo, kad jie gąsdina mažą vaiką“, – teigė Simona.

Sulaikytasis buvo išvežtas į komisariatą. Ir ne taip, kaip apšaudytos civilių mašinos atveju, šįkart niekas nieko neatsiprašė. Anaiptol, už pareigūnų įžeidinėjimą bei pasipriešinimą jiems, Simonos sutuoktiniui buvo iškelta byla, kurios nagrinėjimas paskirtas sausio 5 dieną. Vyrą iš komisariato gruodžio 24 dieną paleido tik 3 valandą nakties.

„Sūnus tuo metu buvo paliktas pas močiutę. Kai grįžome iš komisariato jo pasiimti, šis prašė mano mamos neatidaryti durų, nes gali būti, kad blogi policininkai atėjo. Jo nuomone, policijos pareigūnai žmones ne saugo, o juos puola, muša. Vaikas bijo“, – keistos nakties padarinius įvardijo trisdešimtmetė Simona.

Pareigūnai asmenų nesupainiojo

Visiškai kitokią šios istorijos versiją pateikė Telšių apskrities VPK komisariatas. Mažeikių rajono komisariatas jam yra pavaldus. Pareigūnų atstovų teigimu, niekas nieko nesumaišė. Policininkai 35-erių metų vyrą tą naktį sulaikė dėl to, jog jis, pašvietus žibintuvėliu, ėmė juos koneveikti necenzūriniais žodžiais, įžeidinėti bei viešoje vietoje pasirodė neblaivus.

„Gruodžio 24 dieną 23.31 val. policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad Mažeikiuose, Tyliojoje gatvėje, į daugiabučio buto duris beldžiasi nepažįstami asmenys. Pareigūnai nuvyko į įvykio vietą išsiaiškinti aplinkybių. 23.38 val. gautas dar vienas pranešimas, kad to paties daugiabučio namo kieme moteris konfliktuoja su vyru.

Vyras priešinosi sulaikomas dėl pareigūnų garbės ir orumo įžeidimo, tad pareigūnams teko panaudoti specialiąsias priemones – antrankius.

Policijos pareigūnams būnant kieme, išgirstas artėjančių žmonių triukšmas, šauksmai. Siekiant išsiaiškinti triukšmo priežastį, į artėjančius asmenis pareigūnai pašvietė žibintuvėliu. Vos pašvietus, vyras pareigūnų atžvilgiu pradėjo naudoti necenzūrinius žodžius, o prie jo priėjus, įžeidinėjimas tęsėsi, pareigūnų atžvilgiu 35 metų vyras (su kuriuo buvo moteris ir mažametis vaikas) toliau elgėsi nemandagiai, be to, viešoje vietoje jis buvo akivaizdžiai neblaivus.

Vyras priešinosi sulaikomas dėl pareigūnų garbės ir orumo įžeidimo, tad pareigūnams teko panaudoti specialiąsias priemones – antrankius. Pilietį pristačius į komisariatą, jis atsisakė tikrintis girtumą. Jo atžvilgiu surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal ATPK 178 ir 187 straipsnius”, – rašoma Telšių apskrities VPK atsakomajame rašte.

Apskundė pareigūnų veiksmus

Anot komisariato Komunikacijos grupės vyriausiosios specialistės Aušros Blaževičienės, tą patį Kūčių vakarą, 23.51 val., gautas moters skundas dėl galimai neteisėtų pareigūnų veiksmų sulaikant juos įžeidinėjusį asmenį.

Pagal gautą skundą, siekiant įvertinti pareigūnų veiksmų teisėtumą, pradėtas tarnybinis patikrinimas, po kurio bus pateiktos išvados. Jos teigimu, pareigūnai nesupainiojo asmenų, o tik į juos pašvietė, siekdami išsiaiškinti, kas kelia triukšmą.

Skaitytojos Simonos nuotr./Mažeikių rajono policijos komisariatas
Skaitytojos Simonos nuotr./Mažeikių rajono policijos komisariatas

„Pagal į policijos komisariatą skambinusios pranešėjos parodymus, į duris beldėsi du neblaivūs vyrai, kurie iki atvykstant pareigūnams, iš bendrojo naudojimo laiptinės ir kiemo spėjo pasišalinti. Apžiūrėjus aplinkinius kiemus, jie nepastebėti. Konflikto požymių kieme taip pat nebuvo pastebėta.

Kadangi pareigūnai apžiūrinėjo teritoriją ieškodami viešąją tvarką trikdžiusių asmenų, dėmesį patraukė garsiai šūkaujanti šeima, tuo metu ėjusi pro šalį. Konfliktas nebūtų įvykęs, jei pašvietus prožektoriumi, vyras pareigūnų atžvilgiu nebūtų elgęsis nemandagiai, įžeidinėjęs jų necenzūriniais žodžiais“, – paaiškino komisariato atstovė.

Simoną nustebino tokia pareigūnų išsakyta istorijos versija. Anot jos, vyras pareigūnų nekoneveikė, jiems nieko nesakė, tik gaudė savo sūnų.

„Taigi jie kaltę kažkam suversti turi. Paprastas žmogus visada liks kaltas. Tik pareigūnai gerai elgiasi. Jiems jau yra iškelta byla. Prokuratūrai taip pat paduosime prašymą, išsiaiškinti šio įvykio aplinkybes“, – tai, kad nenusileis, patikino Simona.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius