Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 04

Akušerio įspūdžiai iš migrančių konsultacijos: ligų pasigavo ir laikinose stovyklose

Žinia, kad Rukloje įkurdinta šeima susilaukė negyvo kūdikio, buvo lyg įspėjimas, kad tarp migrantų yra moterų su ypatingais poreikiais – jos laukiasi ar turi sveikatos problemų. Šios dažnai slepiamos, nes susijusios su intymiais dalykais, be to, trukdo kalbos ar kultūriniai barjerai – moterį pas gydytoją turi palydėti sutuoktinis, nevalia lankytis pas mediką vyrą. Apie tai pasakoja akušerinę praktiką ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje atliekantis Mindaugas Pauliukas.
Padvarionių užkardoje pristatyta Austrijos parama – moduliniai būstai pabėgėliams
Padvarionių užkardoje pristatyta Austrijos parama – moduliniai būstai pabėgėliams / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Anksčiau nesiskundė

Ruklos pabėgėlių priėmimo centre (Ruklos PPC) gyvenančiai moteriai šeštadienį paryčiais prasidėjo gimdymas. Greitosios medicinos pagalbos automobiliu nuvežta į Jonavos ligoninę, ji pagimdė negyvą kūdikį. Kodėl nėštumas baigėsi taip tragiškai, aiškinasi ekspertai.

PPC direktorės patarėjos Neringos Gaučienės teigimu, šeima į Lietuvą pateko per sieną su Baltarusija. Rukloje jie apsigyveno rugsėjo 3 dieną. Atvykusi moteris esą nepateikė jokių medicininių dokumentų, tik paaiškino, kad eina aštuntas nėštumo mėnuo, nusiskundimų neturėjo.

Anot N.Gaučienės, nėščioji buvo užregistruota ir nuvežta mokamai konsultacijai į Jonavos ligoninę, bet jos atsisakė. Esą jautėsi puikiai, todėl medikų pagalbos nereikėjo.

VIDEO: Ruklos pabėgėlių priėmimo centre gyvenanti moteris pagimdė negyvą kūdikį – PPC atstovės komentarai

Beje, prieš gerą savaitę šeima mėgino pasišalinti iš PPC, lipo per tvorą, bet tą pačią dieną buvo sugrąžinta. Moteris paskui neminėjo, kad sveikata būtų pablogėjusi.

N.Gaučienės duomenimis, šiuo metu PPC gyvena 16 besilaukiančių moterų. Joms teikiama medicininė pagalba, atliekami tyrimai. Tariamasi su ginekologais, kad jie atvyktų į centrą, gal net atsivežtų aparatūrą ir vietoje atliktų echoskopijos tyrimus.

Infekcijų tvoros nesustabdys

Tad su migrantėmis į Lietuvą atkeliavo ne tik jų būsimieji kūdikiai, bet ir įvairios sveikatos bėdos. Kai kurios, beje, galėjo užklupti jau ir Lietuvoje ar pakeliui, pavyzdžiui, dėl netinkamų gyvenimo sąlygų.

Kai kurių migrančių problemas iš arti galėjo pamatyti akušerinę praktiką ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje atliekantis Mindaugas Pauliukas.

Jis turėjo progų susidurti su moterimis, kurių ligos istorija ne visada žinoma, kurios turi įvairių ligų, todėl reikia papildomo gydymo, ar į šalį atvyksta jau besilaukdamos. M.Pauliukas neslepia - ne visada lengva bendrauti ir dėl kalbos barjero.

Vieną ar kitą ligą „atsivežančioms“ moterims reikia profilaktinės apžiūros, nes tai, ką matė prieš tai tikrinę medikai, jų įrašuose ir liko. Jeigu apskritai moteris turėjo galimybių lankyti specialistą – ne vienas žmogus palieka savo šalį kaip tik dėl nefunkcionuojančios sveikatos apsaugos sistemos arba dėl to, kad neturi lėšų medikams.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Mindaugas Pauliukas
Nuotr. iš asmeninio albumo/Mindaugas Pauliukas

Švedijoje, jei žmogus jau atvažiavo, aiškinamasi, kuo jis serga, kokią turi patologiją ar jo liga užkrečiama. Besilaukiančias moteris svarbu prižiūrėti viso nėštumo metu, stebėti jų sveikatą, kaip vystosi vaisius.

„Pabėgėliai jau yra mūsų šalyje, aišku, kad ir bus, – šios šalies poziciją dėl atvykėlių sveikatos priežiūros aiškino M.Pauliukas. – Yra antihumaniška neprižiūrėti nėščios moters, nesekti jos ir vaisiaus būklės ar sukelti skausmą moteriai, o gal ir mirtį, vien dėl to, kad nėščiajai nebuvo suteikta pagalba. Jei ji jau pastojo, užsimezgusi gyvybė dėl to nėra kalta.“

Akušerio teigimu, Lietuva yra Europos Sąjungos (ES) šalis, todėl moteriai dėl tam tikros priežiūros trūkumo – dėl šlapimo takų infekcijos, preeklampsijos, t. y. nepamačius patologijos, praradus kūdikį ir taip sugriovus šeimos gyvenimą, gali kilti didžiulis triukšmas, kuris turėtų neigiamų pasekmių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius