-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 02

Po nužudymo klubui „Metelica“ gresia nemalonumai

Nužudymas Laisvės alėjoje, prie Kauno klubo „Metelica“, paskatino Kauno valdžią atidžiau pasidomėti šios įstaigos veikla. Neatmetama, jog klube gali būti ribojama prekyba alkoholiu. „Metelicos“ atstovai tikina, jog tokias sankcijas žadantis Kauno meras tiesiog bando rasti atpirkimo ožį dėl pastaruoju metu miesto centre padidėjusio nusikaltimų skaičiaus.
Naktinio klubo „Metelica“ kiemas
Naktinio klubo „Metelica“ kiemas, kur buvo nudurtas vyras. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmadienį Kauno meras Andrius Kupčinskas kreipėsi į policiją, prašydamas suteikti visą informaciją apie naktiniame klube „Metelica“ ir šalia jo įvykusius incidentus bei nusikaltimus. Susidomėti Laisvės alėjoje veikiančia įstaiga miesto vadovą paskatino neseniai klubo prieigose įvykdytas nusikaltimas. 15min.lt jau rašė, kad spalio 30-osios naktį prie „Metelicos“ buvo sumuštas ir padurtas 29-erių vyras. Kitą dieną ligoninėje jis mirė. Su 15min.lt susisiekusio įvykio liudininko teigimu, dėl nelaimės iš dalies kalta ir „Metelicos“ administracija bei tąnakt klube dirbę apsaugos darbuotojai. Jie esą nesidomėjo tiesiog akyse vykstančiomis muštynėmis, o vėliau  neskubėjo kviesti medikų ir policijos. Šiuos kaltinimus klubo vadovai kategoriškai atmetė ir tikino, jog muštynės lauke tragiškai baigėsi ne dėl jų kaltės.

Situaciją būtina gerinti

Informacijos apie nusikaltimus prie „Metelicos“ paprašęs Kauno meras A.Kupčinskas neatmeta, jog vėliau miesto taryboje gali būti svarstomas klubo veiklos ribojimo klausimas.

„Uždaryti jo neturime teisės, tačiau apriboti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką savivaldos galimybės leidžia. Šiuo metu jokie sprendimai nepriimami. Laukiame policijos duomenų. Tuomet, jei matysime, kad būtina, klube „Metelica“ ribosime prekybą alkoholiu“, – sakė A.Kupčinskas. Meras sutiko, jog šis klubas – ne vienintelis Laisvės alėjoje, prie kurio įvyko skaudžių nelaimių. Tačiau būtent naujausia nelaimė – nė 30-ies nesulaukusio vyro nužudymas – davė postūmį miesto valdžiai imtis priemonių, jog kriminalogeninė situacija Kauno centre imtų keistis.

Manau, kad klubas tapo atpirkimo ožiu. Jei bus ribojamas prekybos alkoholiu laikas, tokį sprendimą skųsime.

„Prekybą alkoholiu anksčiau esame apriboję bare „Mažasis Paryžius“. Tai davė gerų rezultatų. Verslas nemirė, o nusikaltimų sumažėjo“, – prisiminė meras. Pasak jo, ateityje pokyčių sulauks ir kitos mieste esančios naktinių linksmybių įstaigos.

„Manau, reikėtų atnaujinti taisykles, pagal kurias išduodamos licencijos prekiauti alkoholiu. Į jas vertėtų įtraukti tokių klubo įsipareigojimų kaip papildomų kamerų, kurios filmuotų klubą ir teritoriją šalia jo, įrengimą. Galbūt derėtų įrašyti teiginį, kad klubo apsauga turi rūpintis tvarka ir saugumu ne tik viduje, bet ir prieigose“, – sakė Kauno vadovas. Netolimoje ateityje A.Kupčinskas ketina surengti susitikimą su visų mieste veikiančių klubų atstovais.

Ieško atpirkimo ožio

„Atėmus leidimą prekiauti alkoholiu klubas mirtų. Nemanau, kad geriausia išeitis – žlugdyti verslą“, – teigė klubo „Metelica“ rinkodaros vadovė Zita Barusevičienė. Pašnekovė teigė miesto valdžios išskirtinį domėjimąsi nusikaltimais „Metelicoje“ galinti vertinti tik kaip bandymą rasti atpirkimo ožį.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Klubo prieigos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Klubo prieigos

„Jei nuspręs riboti prekybą alkoholiu, skųsime šį sprendimą. Tai galime jau dabar pasakyti“, – tikino Z.Barusevičienė. Anot jos, klubo administracija tiksliai dar nežino, ar imsis papildomų saugumo priemonių po penktadienio įvykio. „Galvojame apie tai, galbūt reikėtų klubo kiemą labiau apšviesti, gal daugiau kamerų sumontuoti. Nagrinėjame situaciją. Tai, kas nutiko, sukrėtė visus“, – sakė klubo atstovė.

Policija: kuo mažiau alkoholio, tuo mažiau nusikaltimų

Apie kriminalinius įvykius Kauno centre vienas pirmųjų išgirstantis Centro policijos komisariato viršininko pavaduotojas Danas Česnauskas įsitikinęs, kad kai kuriais atvejais kavinėse ir kitose prekybos vietose ribojamas alkoholio pardavimo laikas veikia kaip ideali prevencijos priemonė.

„Mes (Centro policijos komisariato, Centro policijos nuovados pareigūnai – aut. past.) labai pajutome, kai buvo apribota prekyba alkoholiu bare „Mažasis Paryžius“ ir kitose anksčiau buvusiose probleminėse vietose. Taip pat, kai buvo uždrausta prekyba alkoholiniais gėrimais po 22 val. Nusikaltimų centre buvo kur kas mažiau“, – tikino pareigūnas. Kalbėdamas apie „Metelicą“, Centro policijos komisariato atstovas teigė, kad jis nėra pats pavojingiausias.

„Nusikaltimų jame padaroma, tačiau dažniau pradedami ikiteisminiai tyrimai dėl to, jog pats klubas nukenčia. Ten veikia tokia sistema: atėjęs į klubą lankytojas gauna kortelę, į kurią visą jo buvimo laiką skaičiuojami išleisti pinigai. Išeidami klientai turi susimokėti tą sumą, kuri susikaupė kortelėje. Tačiau buvo ne vienas atvejis, kai lankytojas išeidavo su visa kortele taip ir nesusimokėjęs“, – tikino D.Česnauskas.

Pareigūno teigimu, kur kas daugiau įvairių nusikaltimų padaroma prie kitų centre esančių naktinių pasilinksminimo įstaigų, pavyzdžiui, klubų „Siena“, „Amerika pirtyje“ ar baro „Žemyn upe“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius