Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2013 01 02

Po savivaldybės patikrinimo Vilniaus darželio direktorei teks atsisveikinti su darbu

Aktyvūs tėvai, stoję auklėtojų ir kitų darbuotojų pusėn, įveikė vieno Vilniaus darželio direktorę. Per tarnybinį patikrinimą radusi įvairių pažeidimų, savivaldybė nusprendė įstaigos vadovę atleisti. Ši istorija gali baigtis dar didesniais nemalonumais, mat tyrimą atlieka ir policija – dėl galimo dokumentų klastojimo bei piktnaudžiavimo.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valdininkų akiratin pateko sostinės Antakalnio rajone esančio lopšelio-darželio „Atžalėlės“ direktorė Nijolė Auksoriūtė-Sinicienė.

„Šio darželio direktorė atleidžiama iš darbo po atlikto tarnybinio tyrimo, kurio metu buvo nustatyta pažeidimų“, – Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius portalui 15min.lt perdavė Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus Gintaro Petronio žodžius.

Anot jo, įstaigoje atliktas ir išorės auditas, po kurio buvo sudarytas priemonių planas, kaip likviduoti rastus trūkumus. Lopšelio-darželio administracija įpareigota parengti Supaprastintų viešųjų pirkimų taisykles ir kitus įstaigos veiklą reglamentuojančius dokumentus.

Daugiau informacijos apie padėtį darželyje ir atliktą tarnybinį patikrinimą bei auditą iš savivaldybės nepavyko gauti.

Tėvai audito išvadų iš valdininkų irgi negavo, tiesa, kai kuriems buvo leista su jomis susipažinti. Anot vienos mamos, skaičiusios išvadas, tikrintojai rado darželyje fiktyviai įdarbintų žmonių. Direktorė be specialaus leidimo buvo pati save įdarbinusi auklėtoja. Vienai auklėtoja įdarbintai moteriai esą buvo išmokėta maždaug 27 tūkst. Lt, o dokumentai nesutvarkyti. Pasigesta dalies tėvų skirtų 2 proc. pajamų mokesčio, viešųjų pirkimų taisyklių.

Direktorė iš užimamų pareigų esą buvo atleista nuo gruodžio 4-osios. Tiesa, kol kas moteris turi nedarbingumo lapelį, taigi sprendimas įsigalios pirmą dieną jai grįžus į darbą.

„Direktorė bus atleista pirmą dieną po ligos, kitų sankcijų savivaldybė neturi galimybių skirti“, – paaiškino savivaldybės atstovas Antonas Nikitinas.

„Mirusios sielos“, dingstantys daiktai ir psichologinė įtampa

Kaip 15min.lt rašė dar rugsėjo pradžioje, vaikų tėvai į kovą su direktore stojo iš auklėtojų išgirdę apie nepakenčiamą psichologinį klimatą, galimą fiktyvų žmonių įdarbinimą ir dingstantį turtą. Savivaldybė įžvelgė nusikaltimo požymių, o policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Pati direktorė įsitikinusi, kad kolegės ėmė kerštauti.

Seniai šiame darželyje užviręs nepasitenkinimas dėl esą nesibaigiančių pažeidimų ir tvyrančios įtampos rudeniop ėmė veržtis per kraštus. Tvirtindamos, kad nebegali kentėti direktorės psichologinio smurto, kelios darbuotojos ėmė guostis tėvams. Jų pažertos dokumentų ir valdininkams siųstų laiškų kopijos, anot vienos mamos, atėmė žadą. „Vietų darželiuose trūkumas jų vadovus padarė dievais“, – tuomet piktinosi ji.

Keliuose tarifikacijos sąrašuose buvo minimos logopedo, psichologo ir socialinio pedagogo pareigybės, jas einantys žmonės tariamai dirbo po pusę etato, bet nė vieno pavardė nenurodyta.

Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė dar sausio viduryje informavo sostinės savivaldybę apie galimus finansinius pažeidimus. Jos rašte buvo nurodytas ne vienas asmuo, įdarbintas darželyje ir gaunantis atlyginimą, bet realiai esą nedirbantis.

Tarp jų – auklėtoja, valytoja, sargė. Viena moteris „dirba“ auklėtojos padėjėja ir kiemsarge, kita – skalbėja ir skalbinių prižiūrėtoja, nors, 15min.lt žiniomis, tuo iš tiesų rūpinosi ūkvedė, o skalbiniai vežami į skalbyklą, nes pačiame darželyje jos tiesiog nėra.

Keliuose tarifikacijos sąrašuose, kurių kopijas gavo 15min.lt, buvo minimos logopedo, psichologo ir socialinio pedagogo pareigybės, jas einantys žmonės tariamai dirbo po pusę etato, bet nė vieno pavardė nenurodyta. Dietologės esą niekas nebuvo matęs. Auklėtoja įdarbinta ir pati direktorė, bet, kai kurių kolegių tikinimu, tik popieriuje (už tai priskaičiuotas 435 Lt atlygis), jos sūnėnas – sargu.

Jau kitą dieną po kreipimosi į darželį atvyko Švietimo skyriaus vedėjo sudaryta komisija. Surinkta medžiaga buvo perduota savivaldybės Personalo departamentui, šis ją persiuntė Specialiųjų tyrimų tarnybai. Mat tiriant galimą darbo drausmės pažeidimą paaiškėjo, jog direktorės veikloje „gali būti Baudžiamajame kodekse numatytų nusikalstamų veikų, kurių nagrinėti savivaldybės administracija nėra kompetentinga, požymių“.

STT kovo viduryje pradėjo ikiteisminį tyrimą, jį atlieka Vilniaus 1-asis policijos komisariatas. Kaip 15min.lt informavo komisariato viršininkas Gintaras Barzdukas, ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo. Tyrimas turėtų būti baigtas iki kitų metų kovo 13 d.

„Popieriniai“ darbuotojai, anot 15min.lt pašnekovių, – tik viena iš problemų. Tėvams teko remontuoti darželio patalpas, pirkti žaislus ir ugdymo priemones. Direktorė savo ruožtu dejuodavo dėl menko finansavimo, nors jos kabineto remontui lėšų esą atsirado. Negana to, iš darželio ėmė dingti turtas – naujas kilimas, muzikinis centras.

15min.lt pašnekovės tikino, kad darželyje seniai tvyrojo įtampa ir psichologinis teroras. Auklėtojos esą nedrįsdavo prieštarauti baimindamosi dėl darbo vietų. Jas užstojusi viena mama buvo priblokšta direktorės atsakymo: „Priimant dėmesin jūsų nuolatinį nepasitenkinimą šia ikimokyklinio ugdymo įstaiga ir atsižvelgiant į tai, kad dauguma darželio bendruomenės teigiamai vertina darželio administracijos bei pedagoginio personalo veiklą, manome kad būtų tikslinga jums pasitikrinti asmenines vertybines nuostatas.“

Darbuotojas apkaltino kerštu

Rugsėjo pradžioje kalbinta N.Auksoriūtė-Sinicienė, beje, tuomet irgi sirgusi, aiškino neturinti jokios informacijos apie tyrimus dėl situacijos darželyje.

Informacijos apie įdarbintus, bet esą nedirbančius žmones, dingusį turtą, iš darbo išeinančias auklėtojas ir tikrintojus ji nepaneigė. Bet darbuotojų skundus direktorė vadino kerštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje