-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 19

Po Telšių atvejo bus sugriežtinta pareigūnų fizinio pasirengimo, taktinių mokymų tvarka

Po policininko mirtimi pasibaigusio atvejo Telšiuose bus sugriežtinta pareigūnų fizinio pasirengimo bei taktinių mokymų tvarka, sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.
Išrinkti geriausi Šiaulių pareigūnai
Po Telšių atvejo bus sugriežtinta pareigūnų fizinio pasirengimo, taktinių mokymų tvarka / Šiaulių AVPK nuotr.

„Demokratijos etapas su šaudymu ir fiziniu pasirengiu yra praeitis, per mėnesį–du tai bus ženkliai sugriežtinta“, – policijos reformą trečiadienį aptarusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje sakė E.Šileris.

Jo teigimu, ir iki šiol ministro įsakymu keturias valandas per savaitę savo darbo metu pareigūnas turi skirti fiziniam pasirengimui, tačiau, pasak policijos atstovo, pareigūnai galėjo laisviau rinktis veiklas, sportuoti kad ir sporto klube.

„Yra ministro įsakymas, kiek privalo valandų skirti, kiekvieną savaitę – po keturias, tik buvo liberaliau žiūrima, kas eina į savo sporto klubą, kas eina sportinių žaidimų žaisti, bet ne (užsiima) kovine taktika.

Kas bus po ministerijos išvadų pakeista, kad bus privalomas kaip į darbą ėjimas į fizines pratybas“, – sakė generalinio komisaro pavaduotojas.

Anot E.Šilerio, fizinis pasirengimas, pratybos ir treniruočių lankymas bus sugriežtintas pagal rengiamą naują fizinio rengimo ir taktinio rengimo koncepciją.

„Bus gerokai sugriežtintas fizinis pasirengimas ir pratybų, ir treniruočių lankymas. Planuojama apie nuotolinių darbo vietų steigimą iš policijos mokyklos kiekviename policijos komisariate, ir su griežta kontrole, kad nustatytas privalomų valandų skaičius būtų vykdomas“, – po komiteto posėdžio apie naujoves žurnalistams sakė E.Šileris.

Tvarka griežtinama po to, kai rugpjūčio 12 dieną Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiasis patrulis 36-erių Liudas Šimkus buvo nužudytas tramdydamas smurtautoją. Įtariamasis atvykusį pareigūną puolė peiliu ir dūrė jam į kaklą, sužeidimai buvo mirtini.

Šią savaitę pristatytose tarnybinio patikrinimo išvadose teigiama, kad policininkai sulaikydami pareigūną nužudžiusį asmenį darė taktinių klaidų, o žuvusiojo porininkė nesuteikė jam pirmosios pagalbos, nors privalėjo tai padaryti pagal įstatymus.

Išvadose konstatuota, kad pareigūnai nebuvo užpulti iš pasalų, turėjo visas technines priemones, jos veikė ir buvo tinkamos naudoti. Tačiau pareigūnai pastaruoju metu nebuvo lankę specialių taktikos mokymų.

Vyravo per daug liberalus požiūris, leidžiantis patiems pareigūnams pasirinkti tas mokymo programas, kurios jiems yra tinkamos, – G.Cininas.

Patikrinimą atlikusi Vidaus reikalų ministerija konstatavo, kad tiek Telšių, tiek kituose komisariatuose policininkams sudarytos visos sąlygos kelti kvalifikaciją – ir savarankiškai, ir policijos mokykloje, kur yra specialūs taktiniai kursai, bet, kaip sakė VRM generalinis inspektorius Giedrius Cininas, „vyravo per daug liberalus požiūris, leidžiantis patiems pareigūnams pasirinkti tas mokymo programas, kurios jiems yra tinkamos“.

Žuvęs pareigūnas per pastaruosius dvejus metus buvo išklausęs aštuonių valandų kursus, kaip naudoti elektros impulsinį prietaisą. Tačiau, pasak VRM generalinio inspektoriaus, specialiais mokymais, susijusiais su policijos taktika, pareigūnai vengia naudotis, pasirenka kitas mokymosi programas. Vadovai tai palieka patiems policininkams pasirinkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius