-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 27 /17:12

Po tragedijos Žygaičiuose – savivaldybės pažadai: mokyklose atsiras gyvybę gelbstintys prietaisai

Tauragės rajono Žygaičių gimnazijoje per kūno kultūros pamoką praėjusią savaitę susmuko ir mirė 13-metė paauglė. Ją buvo bandyta gaivinti, tačiau nesėkmingai – mokykla defibriliatoriaus neturėjo, nes tokio reikalavimo nėra. Po šio įvykio Tauragės rajono savivaldybė žada netrukus visas ugdymo įstaigas aprūpinti tokiais prietaisais.
Defibriliatorių naudojimo mokymai
Defibriliatorius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Žygaičių gimnazijos, kuri iki šiol išgyvena tragediją, direktorė Daiva Gabietaitė15min teigė, kad defibriliatoriaus mokykloje nebuvo, nes prievolės turėti tokį prietaisą nėra.

„Higienos normose nėra numatyta ir tikrai neturime. Manau, kad kaip ir daugelis Lietuvos mokyklų“, – kalbėjo mokyklos vadovė.

Nuotr. iš Žygaičių gimnazijos „Facebook“ puslapio/Žygaičių gimnazija
Nuotr. iš Žygaičių gimnazijos „Facebook“ puslapio/Žygaičių gimnazija

Vis dėlto, ji tvirtino, kad gyvybes gelbstintį prietaisą turėti įstaigoje būtų pravartu.

„Visada gera turėti įrenginį, kuris kritiniu atveju gali padėti“, – sakė D.Gabietaitė.

15min primena, kad skaudi nelaimė mokykloje įvyko praėjusį penktadienį.

Žygaičių gimnazijos nuotr./Žygaičių gimnazijos sporto salė
Žygaičių gimnazijos nuotr./Žygaičių gimnazijos sporto salė

Tik vienas įrenginys rajone?

Šiuo metu Lietuvos rajonuose, kuriuose mirtingumas dėl širdies ir kraujotakos ligų viršija bendrą šalies vidurkį, veikia specialus defibriliatorių tinklas.

Kaip 15min informavo švietimo ministrės atstovas spaudai Dainoras Lukas, įrengiant tinklą buvo tariamasi su savivaldybėmis, kokiose vietose pritvirtinti gyvybę gelbstinčius prietaisus.

Sveikatos apsaugos ministerija patikino, kad Tauragės rajone įrengtas vos vienas defibriliatorius viešoje vietoje – vienoje parduotuvėje.

15min taip pat kreipėsi komentaro į Sveikatos apsaugos ministeriją, ar neketinama keisti higienos normos mokykloms ir įvesti reikalavimą, kad defibriliatorius būtų kiekvienoje iš jų.

Ministerija atsakymą žada pateikti vėliau šią savaitę.

Įvykį tirs ir speciali komisija

D.Lukas taip pat teigė, kad Žygaičių gimnazija jau kreipėsi į ministeriją dėl tyrimo, kurį atliktų speciali trišalė komisija, sudaryta iš įstaigos, nukentėjusio asmens ir ministerijos atstovų.

Įvykį taip pat tiria ir policija.

Be kita ko, švietimo ministrės atstovas taip pat priminė, kad visi mokiniai kartą per metus privalo pristatyti sveikatos pažymą.

„Raginame tėvus atsakingai vertinti prievolę pristatyti sveikatos pažymą apie vaikus ir bent kartą per metus apsilankyti pas šeimos gydytoją“, – teigė D.Lukas.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Dainoras Lukas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Dainoras Lukas

Pasak jo, mirusios paauglės tėvai nebuvo pristatę sveikatos pažymos, pagal kurią nustatoma fizinio ugdymo pajėgumo grupė.

Jei tėvai nepristato sveikatos pažymos, vaikas vertinamas kaip visiškai sveikas“, – sakė švietimo ministrės atstovas spaudai.

Aprūpins visas ugdymo įstaigas

Panašu, kad mokykloje nutikusi tragedija išjudino Tauragės rajono politikus, kurie ugdymo įstaigas jau žada aprūpinti defibriliatoriais.

„Sprendimas jau yra padarytas ir šiandien ryte buvo susitikimas su visų mokyklų vadovais, meras informavo, kad savivaldybė ras lėšų ir visos mokyklos bus aprūpintos defibriliatoriais“, – 15min teigė Tauragės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jūratė Veisienė.

„Tas jau yra pasakyta, tai tiesiog dabar reikia tai padaryti“, – pridūrė ji.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tauragės rajono svivaldybė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tauragės rajono svivaldybė

Ji tiksliai neatsakė, kodėl tokia priemonė nebuvo įgyvendinta anksčiau, tačiau dabar, anot jos, „viskas sutarta“ ir dėl prietaisų, ir dėl darbuotojų apmokymų jais naudotis.

„Turbūt visada galima kažko anksčiau imtis. Labai gaila, kad mus pamoko skaudūs įvykiai. Šiuo atveju, deja, nieko pakeisti mes negalime, bet galime ištaisyti tą klaidą“, – pabrėžė savivaldybės atstovė.

J.Veisienė taip pat teigė, kad defibriliatoriai ugdymo įstaigas turėtų pasiekti dar šiais mokslo metais.

Tokiais prietaisais bus aprūpinta 14 rajono ugdymo įstaigų, vienas prietaisas, savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos teigimu, turėtų atsieiti apie 1,5 tūkst. eurų.

„Kaina jau nesvarbu, kalbame apie žmonių gyvybes (...) Prioritetas yra užtikrinti saugumą visomis prasmėmis“, – teigė J.Veisienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius