-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 05

Poilsiautojai Palangos parduotuvėse kaukes dėvi drausmingai, bet pasitaiko ir besiderančių

Atsipalaiduoti į Palangą atvykusius poilsiautojus varžo visoje šalyje galiojanti taisyklė – uždarose prekybos vietose privaloma dėvėti kaukę. Nors didžiųjų prekybos centrų atstovai sako, kad žmonės drausmingi ir incidentų dėl to nekilo, parduotuvių prieigose derybos ir įvairiausi prašymai padaryti išimtį nėra retas dalykas.
Prekybos centro lankytojai
Prekybos centro lankytojai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„O jei aš maikutę ant nosies užsidėsiu ir labai greitai išeisiu?“, – tokį jaunos moters prašymą prie įėjimo į vieną didžiųjų Palangos prekybos centrų nugirdo 15min žurnalistai.

Nors prie įėjimo pakabinti plakatai, primenantys, jog parduotuvėje būtina dėvėti veidą dengiančias kaukes, o prieigose stovi apsaugininkas, kurio pareiga – užtikrinti, kad niekas nepatektų be jų, įvairiausių derybų ir prašymų „trumpam įleisti“, galima nugirsti kone kiekvieną kartą, atėjus į didesnę, gausiau lankomą parduotuvę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai

Kai kuriose mažose parduotuvėlėse atskiro žmogaus, prižiūrinčio, kad visi dėvėtų kaukes, nėra – tą daro pačios pardavėjos.

15min teko stebėti, kaip nedidelės tinklinės parduotuvės pardavėja vargo išprašydama lauk kaukių nedėvėjusius ir kiek išgėrusius vyrus. Šie nepasitenkinimą demonstravo atvirai, tačiau vis tiek pakluso.

Prekybininkai nenori rizikuoti, mat baudą gali gauti ne tik kaukės nedėvintis asmuo, ji gali būti skiriama ir įmonėms.

Tačiau baudos už tai Palangoje kol kas negavo niekas.

Nubaustų už šio reikalavimo nevykdymą dar nėra.

Palangos miesto Policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininko Kęstučio Bončkaus duomenimis, nuo rugpjūčio 1-osios, kai dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones viešose uždarose patalpose vyresniems tapo privaloma, nubaustų už šio reikalavimo nevykdymą dar nėra.

„Specialios priemonės, skirtos tik kaukių dėvėjimo kontrolei užtikrinti, kurorte nebuvo rengta, tačiau visi patruliuojantys, ar kito pobūdžio priemones vykdantys pareigūnai, kartu kontroliuoja, ar žmonės dėvi kaukes ten, kur tai daryti būtina, ar laikosi kitų koronaviruso infekcijos plitimą mažinančių rekomendacijų“, – 15min perduotame komentare teigė jis.

Nesklandumų tikėjosi, bet kol kas jų – nėra

Palangos „Rimi“ parduotuvės vadovas Modestas Sipavičius 15min sakė, jog parduotuvėse apsaugininkai stebi, kad visi įeinantys būtų su kaukėmis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Modestas Sipavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Modestas Sipavičius

„Nesklandumų buvo per pirmąją bangą, dabar tų nesklandumų kaip ir nėra – žmonės labiau yra sąmoningi ir iš tiesų dėvi tas kaukes. Tikėjomės, kad nesklandumų gali pasitaikyti, bet kol kas nėra“, – pasakojo jis.

Anot M.Sipavičiaus, policijos kviesti neteko, darbuotojai taip pat niekuo nesiskundė.

„Darbuotojų atsiliepimų, kad žmonės vengtų kaukes dėvėti, neklausytų, nepasitaikė“, – sakė jis.

Parduotuvės vadovo teigimu, jei žmogus neturi kaukės, ją gali įsigyti parduotuvėje.

„Jie gali įsigyti, bet mes neaptarnaujame be kaukių žmonių griežtai ir net neįleidžiame“, – sakė jis.

M.Sipavičiaus teigimu, įmonė vadovaujasi Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymais – juose nėra nurodyta, kad pirkėjai turi dėvėti tik medicinines kaukes. „Tai turi būti kažkas, kas dengtų kvėpavimo takus, nosį, burną ir panašiai“, – kalbėjo „Rimi“ atstovas.

Parduotuvės vadovas svarstė, kad žmonės šį kartą drausmingesni, nes mokosi iš praeities pamokų, mato realią grėsmę.

„Tikriausiai išmokome poilsiauti“, – svarstė jis.

Gali kviesti policiją

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė 15min sakė, kad nuo šeštadienio, kuomet įsigaliojo reikalavimas jas dėvėti, incidentų ar nesklandumų nefiksuota.

„Kaukių dėvėjimo tvarką prie įėjimo užtikrina apsaugos darbuotojai. Kiti mūsų parduotuvių darbuotojai taip pat gali geranoriškai įspėti, pavyzdžiui, jei klientas kaukę parduotuvės viduje nusiimtų.

Tokiais atvejais, jei žmogus nesutiks laikytis šiuo metu šalyje galiojančių reikalavimų, mūsų darbuotojai turi teisę kviesti policijos pareigūnus dėl tvarkos pažeidimų“, – pabrėžė ji.

Anot tinklo atstovės, pamirštantiems užsidėti kaukes, primenama apie tai, pasiūloma jas įsigyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai

E.Dapkienė taip pat aiškino, kad nuo vasario pabaigos parduotuvėse laikomasi griežtesnių higienos reikalavimų: kelis kartus dažniau dezinfekuojami paviršiai, vežimėliai ir krepšeliai dezinfekuojami po kiekvieno naudojimo, klientai prie įėjimų gali dezinfekuoti rankas ir naudotis vienkartinėmis pirštinėmis, parduotuvėje saugų atstumą prie kasų ir prekystalių klientams žymi specialios linijos.

Apie reikalavimus parduotuvėse ir kitose viešosiose vietose skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius