-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 13

Policijos komisaras K.Lančinskas: P.Gražulį ir K.Uoką pareigūnai tramdė teisėtai (Papildyta 17.45 val.)

Vilniaus apskrities policijos vadovas Kęstutis Lančinskas įsitikinęs, kad policijos pareigūnai, per sostinėje vykusias homoseksualų eitynes tramdydami parlamentarus Kazimierą Uoką ir Petrą Gražulį, elgėsi pagal įstatymus.
Policininkai Seimo narį Kazį Uoką bando išvesti iš uždaros teritorijos
Nuotraukoje užfiksuota, kaip policininkai K.Uoką bando išvesti iš uždaros teritorijos per gėjų eitynes. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas K.Lančinskas ir Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Barkauskas dalyvavo laikinosios Seimo komisijos, nagrinėjančios, ar panaikinti K.Uokos ir P.Gražulio teisinę neliečiamybę, posėdyje.

Atsakydamas į komisijos narių klausimus K.Lančinskas aiškino, jog minėtos eitynės  gegužę buvo renginys, į kurį galėjo patekti tie žmonės, kurie turėjo organizatorių dalinamus leidimus, ir žurnalistai. Renginio vieta buvo atitverta tvora „Visi iki vieno turėjo kvietimus ir leidimus. Visų daiktai buvo tikrinami“, – kalbėjo pareigūnas.

K.Uoka ir P.Gražulis ne kartą tvirtino, jog pasijuto diskriminuojami, kai pamatę kitus parlamentarus Roką Žilinską ir Aušrinę Mariją Pavilionienę einančius kartu su kitais eitynių dalyviais. Jie piktinosi, esą vieniems Seimo nariams buvo suteikta daugiau teisių nei kitiems. Tačiau K.Lančinskas patvirtino, jog R.Žilinskas ir A.M.Pavilionienė buvo renginio dalyviai ir turėjo leidimus.

Policijos komisaras pabrėžė, jog pareigūnai per eitynes laikėsi neutraliai ir tiesiog dirbo savo darbą.

„Susidariau įspūdį, kad mūsų policijai vadovauja homoseksualai. Ką jie liepia, tą pareigūnai daro“, – piktinosi P.Gražulis.„Jei Vilniaus savivaldybė išdavė leidimą tam tikrai žmonių grupei išsakyti savo nuomone, kaip policijos pareigūnai stengėmės užtikrinti jų saugumą. Kadangi iki to laiko vyko tiesiog isterija, įvairiausių susirėmimų lygis buvo labai aukštas, mes pasirinkome taktiką neleisti dviem priešiškoms grupėms susitikti. Aš manau, kad taktika buvo teisinga, nes neturėjome Serbijos varianto, kurį matėme neseniai“, – sakė K.Lančinskas. Praėjusį savaitgalį per homoseksualų eitynes Belgrade kilo riaušės, gaisrai, per kuriuos nukentėjo kelios dešimtys žmonių.

Pareigūnas pasakojo, jog du Seimo nariai perlipo per tvorą, nustūmė policijos pareigūnus, nepakluso jų reikalavimams. K.Lančinskas, pats sulaukęs per tvorą lipusį K.Uoką, pareiškė, jog policininkai, turi teisę tramdyti Seimo narius, jeigu jie pažeidžia įstatymus, nes jie yra tokie pat šalies piliečiai kaip ir kiti:„visi Lietuvoje pagal įstatymą yra lygūs.“

„Susidariau įspūdį, kad mūsų policijai vadovauja homoseksualai. Ką jie liepia, tą pareigūnai daro“, – piktinosi P.Gražulis. Jis kartu su K.Uoka posėdyje tvirtino, jog jie nėra eiliniai piliečiai, bet kaip Seimo nariai turi papildomų privilegijų. Anot K.Uokos, parlamentarai turi teisę būti bet kuriame valstybės teritorijos plote ir ten dėstyti savo nuomonę. Jie su P.Gražuliu eitynėse gegužę esą gynė Lietuvos Konstitucijoje įtvirtintas šeimos vertybes. 

(Papildyta 17.45 val.) Komisija balsuos ketvirtadienį

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariui P.Gražuliui ir Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariui K.Uokai šių metų gegužę buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai už tai, kad jie pasipriešino policijos pareigūnams, einantiems jiems pavestas viešosios tvarkos saugojimo pareigas, perėjo policijos užtvarą, pažymėtą specialiąja juosta su užrašu „Stop policija“, ribojančią įvykio vietos perimetrą, nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų nepereiti šios užtvaros bei nutraukti neteisėtus veiksmus.

Už kai kuriuos iš šių pažeidimų gresia ne tik baudos, bet ir administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų. Kadangi už nusižengimus Seimo nariai gali atsidurti už grotų, generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į parlamentą, prašydamas leidimo leisti suvaržyti P.Gražulio ir K.Uokos laisvę. Prokuroras taip pat užsiminė, jog esama pagrindo parlamentarus patraukti ir baudžiamojon atsakomybėn.

Pagal Seimo statutą, gavus generalinio prokuroro prašymą panaikinti Seimo narių teisinį imunitetą, parlamente sudaroma komisija, kuri teikia parlamentui rezoliucijos projektą, kuriuo siūlo Seimui patenkinti ar ne prokuratūros prašymą. Jeigu rezoliucijos projekte numatoma patenkinti generalinio prokuroro teikimą, ji gali būti priimta, kai už projektą balsuoja daugiau kaip pusė, t.y. ne mažiau kaip 71, visų Seimo narių.

Laikinoji komisija dėl P.Gražulio ir K.Uokos ketvirtadienį balsuos, ar rezoliuzijos projekte siūlyti Seimui naikinti kolegų teisinę neliečiamybę, ar ne. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius