Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 11

Pareigūnai atskleidžia, kodėl vienų dingusių be žinios ieškoma taip intensyviai, o kitų – ne

Kodėl policijos pareigūnai mergaitės Kaune paieškai sutelkė tokias gausias pajėgas? Kodėl vienų dingusių be žinios ieškoma taip intensyviai, o kitų – ne? Tai – klausimai, kuriuos viešoje erdvėje užduoda dalis visuomenės. Tačiau garsioji paieškos byla Kaune – ne vienintelė, kai tokie klausimai kyla.
Policijos pareigūnai vėlų pirmadienio vakarą ir naktį ieškojo Kaune dingusios devynmetės
Policijos pareigūnai vėlų pirmadienio vakarą ir naktį ieškojo Kaune dingusios devynmetės

Policijos duomenimis, per 2023 m. dingo 3090 žmonių, rasta – 3073. Šiuo metu ieškomas 161 asmuo.

Nors kasmet Lietuvoje be žinios dingsta keli tūkstančiai žmonių, tačiau vos keli atvejai per metus pasiekia viešą erdvę. Kodėl taip yra? Policijos pareigūnai sako, kad didžioji dalis žmonių atsiranda ir kriminalo pėdsako nė nėra.

Tačiau jei yra įtarimų, kad žmogus galėjo tapti nusikaltimo auka – į jo paieškas įsijungia ne tik teritoriniai policijos komisariatai, tačiau ir kriminalinės policijos biuras, aktyviai įsitraukia ir visuomenė.

Kai be žinios dingo Ieva Strazdauskaitė, merginos paieškai mestos didžiulės policijos pajėgos. Netrukus paaiškėjo – įtarimai, kad ji galėjo tapti nusikaltimo auka, pasitvirtino.

Kelmės rajone dingus dviem mažamečiams į paiešką įsijungė ne tik teritorinis policijos komisariatas, tačiau ir kriminalinės policijos biuras. Visuomenę pasiekė šokiruojanti žinia – vaikai tapo nusikaltimo aukomis, juos nužudė jų pačių mama Alma Bružaitė.

Šiemet garsiai nuskambėjusi mergaitės paieškos istorija Kaune – irgi ne eilinė. Ji buvo pagrobta, rasta garaže kartu su pagrobėju.

Intensyvi ir masinė paieška vyksta tuomet, kai pareigūnai turi žinių apie tai, jog žmogus galėjo tapti nusikaltimo auka. Tačiau tokios bylos, tokios jų baigtys, tokio mastelio paieškos – vis tik labiau išimtys. O skirtumas tarp paieškų bylų – irgi labai akivaizdus. Ar logiška „ant kojų sukelti“ gausias policijos pajėgas dėl dingusio žmogaus, kuris, pareigūnų turimais duomenimis, užsienyje slapstosi nuo antstolio? Ir ar tokią paieškos bylą galima lyginti su situacija, kada, tikėtina, yra pagrobtas vaikas?

Koks yra kasdieninis policijos darbas ieškant be žinios dingusių žmonių, 15min sutiko papasakoti Mažeikių rajono policijos komisariato viršininkas Alfonsas Meškys.

Mažeikių rajono savivaldybės nuotr./Alfonsas Meškys
Mažeikių rajono savivaldybės nuotr./Alfonsas Meškys

– Vienų be žinios dingusių žmonių policija ieško, kitų ne – visiškai neseniai teko girdėti tokią frazę. Ką būtų galima atsakyti?

– Žmonių išskirtinumas – ko ieškoti, o ko ne? Mums tai būtų pati didžiausia nuodėmė. Visi vienodi, mes nerūšiuojame žmonių. Visuomenė nežino, kaip mes dirbame. Policija ieško absoliučiai visų. Nors kiekviena situacija yra skirtinga, mes į kiekvieną pranešimą reaguojame lygiai vienodai – neturi reikšmės, ar dingo vaikas, ar garbaus amžiaus žmogus. Taip, kaip tiriame kiekvieną nusikaltimą, kaip tiriame kiekvieną teisės pažeidimą, taip pat ieškome ir visų dingusių asmenų.

Patikslinsiu: įtariamųjų nusikaltimais ieško kitas policijos padalinys, o mes, teritoriniai policijos komisariatai, ieškome iš namų ar socializacijos centrų pabėgusių vaikų, kitų be žinios dingusių žmonių.

Pradedant kiekvieną paieškos bylą labai svarbi pirminė informacija, kurią mes gauname.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius