Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 27

Politika prieš meną: meras Artūras Visockas veja iš Šiaulių miesto sielą Vilių Puroną?

Šiaulių pramaniūgas ir dizaineris Vilius Puronas, nušvitus naujos miesto valdžios saulei, vėl staiga atsidūrė dėmesio centre. Praėjusios savaitės pabaigoje pradėta kalbėti apie visų V.Purono sukurtų „skardų“ nukėlimą ir naują ekspozicijos vietą netoli sąvartyno. Vėliau prabilta apie menininko atleidimą iš darbo Turizmo informacijos centre.
Talkšos ežero lapė
Talkšos ežero lapė / Agnė Malinauskaitė nuotr.

Šiaulių meras Artūras Visockas sako, kad apie dizainerio V.Purono galimą atleidimą iš darbo sužinojęs tik iš spaudos: „Sutapimas, kad tai vyksta tuo metu, kai yra daug kalbama apie jo nelegaliai pastatytas skardines skulptūras ir suoliukus.

Esmė yra tokia – savivaldybėje daugės legalios veiklos esminėse pozicijose. V.Purono veikla nėra esminė.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Visockas. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Visockas.

Anot mero, nelegalių skardinių skulptūrų ir suoliukų mieste naikinimas tik prisideda prie bendro savivaldybės skaidrumo.

„Pavyzdžiui, ant jo nelegalių laikiklių kabėjo politinė „socdemų“ reklama ir jis tikrai negalėjo išrašyti sąskaitos. O nemokamos politinės reklamos negali būti“, – kalbėjo A.Visockas.

Anot mero, dabar ten kabo Šiaulių universiteto reklama. A.Visockas teigia, kad mieste yra rimtų teisės nepaisymo skylių. Skardinės skulptūros ir laikikliai – tik dalis to.

„Purono atvejis gražiai atspindi susiklosčiusią realybę. Ją reikia koreguoti. Esu tikras, jog V.Puronas tam pritaria. Manau, jog dizaineris savo veikla provokavo ir laukė, ar kas nors pagaliau išdrįs pasakyti visą tiesą apie tas teisėtumo skyles. Ir toks laikas atėjo. Jei buvo mąstyta šitaip – tuomet pagarba šiam meno žmogui“, – dėsto savo mintis meras.

Be to, meras teigia, kad ne visos skardinės skulptūros mieste nusipelno panaikinimo.

„Apie „Geležinės lapės“ pašalinimą kalba nėjo. V.Puronui kadaise pateiktas pasiūlymas šį kūrinį padovanoti miestui su įteisinimo galimybe. „Penktasis kėlinys“ – nelegalus kūrinys, kuris turi būti pašalintas statytojų pastangomis ir lėšomis. Pakruojis V.Purono skardos kūrinius pašalino seniai“, – teigia meras.

Atleidimas iš darbo – tik gandai?

„Facebook“ anketoje Šiaulių Turizmo informacijos centro direktorė Rūta Stankuvienė viešai pareiškė, kad su V.Puronu apie atleidimą iš darbo kalba nėjo.

Vadimo Simutkino („Šiaulių naujienos“) nuotr./„Krepšininkas“
Vadimo Simutkino nuotr./Penktasis kėlinys

„Kalbi su žmogum apie jo darbus, funkcijas, pareigas, pavestų darbų rezultatus, o ne apie kūrybinę saviraišką, ir tada tampi blogiečiu, engiančiu menininką“, – rašė direktorė.

Direktorė taip pat tikino, kad niekas V.Purono nevarė iš darbo: „Jis pats kalbėjo tik apie tai, ką nori daryti, kas jam patinka ir įdomu. Kitų darbų jis „nelabai nori“ daryti. Tik tuos, kurie jam prie širdies. Kaip iš įstaigos darbuotojo reikalauju atlikti jam priderančius darbus.“

„Paprasta moteriška logika“

V.Puronas trečiadienio vakarą ėjo pas ausų gydytoją pasiimti pažymos, jog jam viskas gerai su klausa: „Pirmadienį buvo viena kalba. Dabar jau kalbama apie kažkokius nepadarytus darbus.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Lietuvos pinigai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Vilius Puronas

V.Puronas tikina, kad visos jo pastatytos skardinės skulptūros Šiauliuose nėra teisiškai priklausančios miestui: „Jie, valdininkai, nesugebėjo jokių dokumentų sutvarkyti. Skulptūros yra daugiausiai bendrovės „Elga“ nuosavybė. Tačiau galima sakyti, kad tai visų šiauliečių nuosavybė.“

Suoliukus parke durnius nuversti gali, bet reikia būti ypač durnam, – sako V.Puronas. 

Dizaineris tvirtina, kad statytojai skulptūrų versti nenorės. Visuomenė – kas žino. Jo teigimu, tikrasis savininkas gali tiesiog susirinkti viską, net ir lapę. O kaip su 200 suoliukų?

„Suoliukus parke durnius nuversti gali, bet reikia būti ypač durnam. Jei nuvers, jie bus priversti sutvarkyti taip, kad ten nebūtų tuščia vieta.

Galima sakyti, kad prasideda procesas, kurį ir turėjo sukelti skardinės skulptūros. Jas sunaikinti lengva, o procesą sustabdyti – sunku“, – sako menininkas.

Šiaulių meras Ukrainos ambasadorių priėmė lyg prašalaitį
Ukrainiečių suoliukas Šiaulių miesto parke.

V.Purono teigimu, jam iki šiol puikiai sekėsi eksponuoti ir realizuoti savo meną dėl vienos elementarios priežasties.

„Paprasta moteriška logika – diletantizmo man neprikiši – aš dirbu, o jie, kabinetinės žiurkės, valdininkai, rezultatų jokių neturi. Per pastaruosius metus tik Pastoracinį centrą sugebėjo pastatyti. Beje, lai šiauliečiai žino – pagal dokumentus šis sulig katedros kraigu iškilęs statinys yra vienaaukštis pastatas.“

Menas – amžinas, gyvenimas – trumpas

Anot V.Purono, miesto valdžios represijos prieš jį prasidėjo tuomet, kai jo vardas ir parko suoliukai šmėstelėjo publikacijoje apie mero A.Visocko ir Ukrainos ambasadoriaus susitikimą.

Jis mus, šiauliečius, paveldėjo visus – mes jam ne priešai. Tegul jis su manimi nekovoja – aš iškart pasiduodu. 

„Jei turi geresnių idėjų – lai verčia manąsias ir stato naujas. Man kaip autoriui – šiek tiek skaudu. Kaip dizaineriui – ne“, – sakė dizaineris.

Anot jo, meras turėtų neieškoti priešų: „Jis mus, šiauliečius, paveldėjo visus – mes jam ne priešai. Tegul su manimi nekovoja – aš iškart pasiduodu. Paklūstu kiekvienai valdžiai, kuri tik buvo ir kuri dar bus.“

V.Puronas primena, kad meras anksčiau ar vėliau turės parodyti, ką pats yra padaręs Šiaulių labui.

„Tegu griauna, dirba, duoda terminus savo pavaldiniams. Suprantu jį – valdininkija nori ant jo sukrauti visus nesklandumus, nors ir juos meras paveldėjo kartu su užsisėdėjusiais valdininkais“, – teigė V.Puronas.
 

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiaulių gimtadienyje – 200 metrų Ukrainos vėliava ir  ugnimi alsuojantis drakonas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiaulių gimtadienyje – skardinis ugnimi alsuojantis drakonas


„Menas – amžinas, o gyvenimas – trumpas. Lai pagaliau miestas aiškiai suformuluoja, ko jis nori. Vieniems šeimininkams lapė tiko, šitiems – ne. Vieni ir kiti manimi naudojasi. Visi esame šiokie tokie svečiai žemėje arba valdžioje“, – užuominomis kalbėjo V.Puronas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius