Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 19

Šiaulių meras Ukrainos ambasadoriui neleido pasodinti jovaro ir priėmė jį pakelės kavinėje

Šiaulių ukrainiečių bendruomenė neteko amo nuo to, kaip Šiauliuose buvo priimtas Ukrainos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenka. Priimti savaitgalį Šiauliuose viešėjusio V.Žovtenkos savivaldybės pastate vietos neatsirado. O centriniame miesto parke iškastoje duobėje iš Ukrainos atvežtas jovaras taip ir nebuvo pasodintas – meras neleido.
Šiaulių meras Ukrainos ambasadorių priėmė lyg prašalaitį
Šiaulių meras Ukrainos ambasadorių priėmė lyg prašalaitį

Ukrainiečių bendruomenės vadovas Šiauliuose Jurijus Jančijukas sako, kad jam gėda prisiminti praėjusį šeštadienį. Labiau gėda ne už save, o miesto merą Artūrą Visocką.

„Ambasadorius svečiuose – tai tarsi kitos valstybės prezidentas.

Galite turėti savo nuomonę, tačiau aš manau, kad ambasadorius Valerijus Žovtenka Šiauliuose buvo priimtas nekaip“, – sako bendruomenės vadovas.

Savivaldybėje neatsirado vietos

Apie ambasadoriaus vizitą buvo žinoma iš anksto ir tam ruošiamasi. Apgalvotas maršrutas, o iš savivaldybės paprašyta kelių dalykų – leisti parke pasodinti medelį, skirti mikroautobusą svečių pavėžinimui iki Kryžių kalno, ir malonaus oficialaus sutikimo.

Šiaulių meras Ukrainos ambasadorių priėmė lyg prašalaitį
Šiaulių meras Ukrainos ambasadorių priėmė lyg prašalaitį

Ambasadoriaus vizitas nebuvo iš piršto laužtas. Bendruomenė šią dieną Kryžių kalne statė kryžių pastaraisiais metais Ukrainoje žuvusiems tautiečiams.

Kaip viskas vyko? „Prieš kelias dienas meras pranešė, kad savivaldybėje nėra vietos priimti ambasadoriui. Na, nėra, tai nėra. Mano siūlomi variantai netiko. Jis pasiūlė kavinę, kuri yra pakeliui į Kryžių kalną“, – atskleidė J.Jančijukas.

Bendruomenė svečius iš visos Lietuvos vežė kas kaip galėjo – savo automobiliais.

Ką į antrąjį prašymą atsakė meras? Mašinos nebus.

Bendruomenė svečius iš visos Lietuvos vežė kas kaip galėjo – savo automobiliais, prašė draugų.

„Net ir Kryžių kalne meras nesielgė kaip priimantis garbų svečią – „rūki v briuki“ (rankos kišenėse, – red.past.) ir vaikšto sau. Jis kaip namų šeimininkas turėjo viską rodyti, pristatyti. Bent jau dėmesį rodyti“, – teigė J.Jančijukas.

Neleido pasodinti medelio

Įprasta ceremonija – pašventinamas kryžius ir visi eina pietauti. Tik ne į Ch.Frenkelio rūmus ar kitą prabangią vietą, o į pakelės kavinę.

Šiaulių meras Ukrainos ambasadorių priėmė lyg prašalaitį
Čia Ukrainos ambasadorius turėjo pasodinti medelį, bet meras neleido

Sėdi prie apvalių staliukų. Nertos staltiesės uždengtos stiklu, kad nėrinių niekas neišpurvintų. Bendrauja apie šį bei tą, valgo. Tuo metu meras palieka ambasadorių, kuris su bendruomene važiuoja į apleistą Šiaulių centrinį parką.

Kas mums beliko – prie ambasadoriaus akių kojomis užstumdyti jau iškastą duobę.

Čia scenarijus turėjo būti toks – prie suoliuko su ukrainietišku užrašu ambasadorius pasodina medelį ateities kartoms. Visi džiaugiasi prasmingu darbu, o iš Ukrainos atgabentas jovaras ilgus metus žaliuoja.

Tačiau meras medžio neleido sodinti, nes tai, neva, prieštarauja kažkokiems parko projektams.

„Jis žodžiu pasakė, kad medžio sodinti negalima. Kas mums beliko – prie ambasadoriaus akių kojomis užstumdėme jau iškastą duobę. Prie jos ir nusifotografavome. Juk čia meras šeimininkas. Kaip pasakė, taip ir turi būti“, – pasakoja ukrainiečių bendruomenės vadovas.

Šiaulių meras Ukrainos ambasadorių priėmė lyg prašalaitį
Šiaulių meras Ukrainos ambasadorių priėmė lyg prašalaitį

J.Jančijukas priminė, kad „Draugystės alėja“ pavadinti suoliukai su įvairių tautų užrašais miestui nekainavo. Ukrainiečių bendruomenė savo rankomis nušienavo žolę aplink suoliukus.

„Tai visiškai apleistas parko lopinėlis, kol ten bendruomenės nieko nepadarė, tebuvo nešienaujamas žolynas ir murzinas tvenkinys. Gal galėjome bent pasodinti tą medelį, o vėliau būtume persodinę arba nupjovę“, – teigia ukrainietis.

Gerai, kad neišvijo

J.Jančijuko nuomone, meras paprasčiausiai nepasidomėjo, kaip meras turi priimti tokio lygio asmenis. Būtų pakakę tik elgtis pagal instrukcijas.

Šiaulių meras Ukrainos ambasadorių priėmė lyg prašalaitį
Šiaulių meras Ukrainos ambasadorių priėmė lyg prašalaitį

„Manau, kad jis dar neužkūrė tikro mero variklio – dar reikia mokytis net kultūros. Jis jokio suvenyro nepadovanojo. Jo vietoje bent jau savo šratinuką ar segtuvą padovanočiau svečiui“, – liejo nuoskaudą ukrainietis.

Nepražydo jis dar kaip meras. Jei jam šios pareigos nemalonios, galėjo jas perleisti savo pavaldiniams.

J.Jančijuko manymu, mero pareiga buvo bent jau netrukdyti svečio vizitui. Išėjo taip, kad žmonės liko sukrėsti mero netaktiškumo.

„Nepražydo jis dar kaip meras. Jei jam šios pareigos nemalonios, galėjo jas perleisti savo pavaldiniams.

Aš savo pareigą atlikau iki galo. Meras man skolingas arbatos“, – šmaikštavo pašnekovas, vis parinkdamas kuo mažiau įžeidžius žodžius.

O kaip reagavo ambasadorius? „Jis tolerantiškas žmogus. Viską suprato ir jokių smulkmenų nesureikšmino. Dar pajuokavo ir ramino – viskas gerai, svarbu, kad priėmė, neišvijo“, – kalbėjo J.Jančijukas.

15min.lt antradienį bandė susisiekti su Šiaulių meru A.Visocku ir išklausyti jo nuomonės apie Ukrainos ambasadoriaus vizitą, bet meras nerado laiko pokalbiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius