Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 15

Politikai apie šeimos maršą: vieni girdi fašistinę retoriką ir mato siekį burti partiją, palaikantieji kalba apie būtinybę ginti pamatines vertybes

Šeštadienį planuojamas Didysis šeimos gynimo maršas dėmesio sulaukė tiek dėl kontraversiškų kai kurių organizatorių pasisakymų, tiek dėl žadamos dalyvių gausos. Nuomonę apie šį renginį reiškia ir politikai Seime. Jo išvakarėse 15min primena, kaip parlamentinės partijos vertina šį maršą, kas jame žada dalyvauti, ar, politikų akimis, šalyje šeimoms išties kyla grėsmė.
Pavasariška diena sostinėje
Pavasariška diena sostinėje / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Didžiojo šeimos gynimo maršo dalyviai, kaip nurodoma, ketina vienytis prieš „ideologinio karo metodais vykdomą agresyvią genderistinę propagandą ir valdančiosios daugumos rengiamus įstatymus“.

Seime atstovaujamų politinių jėgų nuomonės apie šį renginį išsiskiria.

Valdančiųjų bei opozicijoje dirbančių socialdemokratų frakcijų vadovai akcentuoja nepalaikantys maršo ir nematantys pavojaus tradicinei šeimai.

Trijų opozicinių partijų lyderiai kalba priešingai.

„Grynai politinė akcija“

Pasak didžiausiosios valdančiosios partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) – frakcijos Seime seniūno pavaduotojo Andriaus Vyšniausko, konservatoriai iniciatyvos tokiu protestu ginti šeimas nepalaikys.

Tiesa, jis sakė negalintis 100 procentų laiduoti už kiekvieną frakcijos narį, nes klausimas, ar bus dalyvaujančių marše, atskirai svarstytas nebuvo.

Tačiau daugelis esą palaikymo „įvairaus plauko organizatoriams“ neišsako.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Vyšniauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Vyšniauskas

„Mes nematome, kad šeimas pultų, nematome kažkokio pavojaus nei tradicinei šeimai, nematome kažkokių dalykų, kurie kažkaip šeimoms grasintų ar būtų kažkokių blogų dalykų, nemanome, kad reikia kažką nuo kažko ginti, dėl to natūralu, kad skeptiškai žiūrime į tą iniciatyvą“, – sakė jis.

Be to, iniciatyva esą mažai ką bendro turi su vertybių gynimu, tuo, kas deklaruojama.

„Tai yra grynai politinė akcija, siekiant galbūt kažkokios politinės naudos, siekiant burti politines naujas organizacijas“, – teigė jis.

Įžvelgia siekį kurti partiją

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija, jos seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, apie dalyvavimą marše net nesvarstė.

„Tokia dirbtinė tema, kad mes tokie protingi esame, jog nematome reikalo diskutuoti, – maršą pašiepdamas teigė politikas. – Tikrai nebuvo svarstymo, aptarimo.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Jo manymu, partijos nariai marše tikrai nedalyvaus, nebent „žioplio vaidmeny“ nuvyks pasmalsauti, kas vyksta, kokiomis provokacijomis užsiima protesto dalyviai.

„Panašu, kad labai aštriai vaikinai nusiteikę yra sukurti įvykį aplink save, sukurti aureolę, kaip kovotojų prieš sistemą, tai tegul jie kovoja, mes čia ne prie ko“, – teigė liberalas.

E.Gentvilas mano, kad maršo organizatoriai tik prisidengia mylintys tradicinę šeimą, o iš tiesų rengiasi kurti politinę partiją.

Dabar skambanti retorika liberalui kelia nerimą.

„Tokia fašistinė retorika, nežinau, kokio pobūdžio politinė jėga bus iš to gimdoma. Gink Dieve, jiems sveiko proto“, – 15min sakė jis.

Panašu, kad labai aštriai vaikinai nusiteikę yra.

Ragina neimti pavyzdžio

Seimo Laisvės frakcijos pozicija – panaši.

Jos atstovas, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas praėjusią savaitę teigė, kad maršo organizatoriai nėra tradicinių šeimų gynėjai, iš jų nereikėtų imti pavyzdžio.

Jis atkreipė dėmesį į vieno organizatorių Artūro Orlausko viešoje erdvėje pasklidusius žeminančius ir nekorektiškus „anekdotus“, kurie esą yra tikras įrodymas, kad organizatoriai nėra nuoširdžiai susirūpinę šeimomis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

„Aš noriu labai ramiai visiems pasakyti, kad tikrai tradicinių šeimų ir bet kokių kitų šeimų klausimas Lietuvoje bus ginamas, bus apsaugotas ir kažkokios grėsmės, dėl ko reikėtų į maršus burtis, tikrai nėra“, – anksčiau yra patikinęs V.Mitalas.

Širdy gal yra palaikančių

Opozicijoje nuomonės dėl minėto renginio – skiriasi.

Pavyzdžiui, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija, kaip sakė jos seniūnas Algirdas Sysas, maršo taip pat nepalaiko.

„Negaliu garantuoti už visus, bet mes tikrai nepalaikome to maršo ir manau, kad vargu, ar pamatysite socdemų vėliavą ten. <...> Bent aš negirdėjau nė vieno frakcijos nario, kuris norėtų dalyvauti, nors galbūt širdy ar giliai dūšioje yra palaikančių“, – teigė jis.

Anot A.Syso, šeimai reikia kasdienės pagalbos, o ne „proginio maršo“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas

„Valstiečių“ nuomonės įvairios

O štai dalis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narių dalyvauti marše žada, praėjusią savaitę 15min sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Šitoje situacijoje, kada yra siūlomas Partnerystės įstatymas Seime, tas renginys yra pačiu laiku, nes jis turėtų parodyti visuomenės nuomonę tuo klausimu. O mes tiesiog pakvietėme mūsų partijos narius.

Antradienį (gegužės 4 d. – 15min) diskutavome frakcijoje, kad Seimo nariai daugelyje savivaldybių jungsis prie to renginio“, – nurodė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Kartu R.Karbauskis pabrėžė, kad partija neprisideda prie renginio organizavimo bei nesirūpina, kas yra tikrieji jo organizatoriai. Esą palaikoma tik maršo idėja.

Pats LVŽS pirmininkas tuo metu negalėjo pasakyti, ar marše dalyvaus. Jo teigimu, renginys neturėtų būti politizuojamas, o jame dalyvaujantys Seimo nariai tai gali daryti kaip paprasti piliečiai.

15min rašė, kad kai kuriems gyventojams į maršą padeda atvykti ir Seimo nariai.

„Valstietis“ Arvydas Nekrošius už gyventojų kelionę sostinėn iš savo kišenės skyrė 100 eurų.

Vis dėlto pats jis aiškino marše nedalyvausiantis dėl abejotinos organizatorių reputacijos ir pasisakymų.

Darbo partija ir LLRA-KŠS – už

Seime opozicijoje dirbančios Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas iš pradžių reiškė nuomonę, kad minėtas renginys vertintinas dviprasmiškai.

Tačiau tarybos posėdyje „darbiečiai“ nusprendė palaikyti maršo idėją, jo organizatoriams užtikrinant taikų renginio pobūdį.

V.Uspaskicho nuomone, išgyvename tokį laikotarpį, kai pamatinėms vertybėms mūsų šalyje kilo grėsmė.

Jo teigimu, kiekvienas žmogus ir politinė organizacija turi išsakyti aiškią, nedviprasmišką poziciją šeimos bei su ja susijusių vertybių klausimu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

„Šios kadencijos Seime dirbančios liberalios partijos ir LGBTQ+ bendruomenę atstovaujančios politinės jėgos siekia priimti įstatymus, kurie keistų susiformavusį Lietuvos žmonių supratimą apie tradicinę šeimą.

Darbo partija pasisako už tai, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinta šeimos sąvoka, įvardijama kaip vyro ir moters santuoka, yra neliečiama ir gali būti keičiama tik referendumu, o ne Seimo narių sprendimu“, – pranešime spaudai cituotas V.Uspaskichas.

Seime tris atstovus turinčios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis anksčiau 15min teigė, kad partija remia tradicinės šeimos stiprinimo politiką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

Pasak jo, LLRA-KŠS atstovai pagal galimybes dalyvaus minėtame renginyje.

„Ne vieną kartą tokių renginių buvo. Buvo savo laiku ir eitynės šeimų – vyro, moters, vaikų, su vežimėliais, tai mes dalyvavome, tai labai gražūs renginiai“, – pasakojo V.Tomaševskis.

Ruošiasi ir policija

Didysis šeimos gynimo maršas ypač nevienareikšmiai vertinamas dėl kai kurių jo organizatorių.

Kaip rašė 15min, socialiniame tinkle paskelbus apie artėjantį renginį, imta dalintis protesto akcijos vedėju ir scenaristu įvardijamo A.Orlausko pareiškimais, kuriais jis grasino „nušluoti „nafig“ visą tą Seimą“, parlamentarus vadino necenzūriniu žodžiu, ragino apsupti Seimą, kol šis paklus reikalavimams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Orlauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Orlauskas

Didžiojo šeimos gynimo maršo dieną, šeštadienį, automobilių kolona vyks iš Klaipėdos į Vilnių, pakeliui prisijungiant kitų regionų dalyviams. Galiausiai visi susitiks Vingio parke.

Nemažai nuostabos sukėlė Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas išduoti leidimą protesto akcijai Vingio parke 7 tūkst. žmonių, nors atlaisvinus karantiną leidžiami renginiai iki 150 žmonių.

Tačiau savivaldybės atstovai patikino negalintys drausti protestuoti, o organizatoriai esą nurodė, kad tai ir bus protestas, o ne renginys.

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį sakė, kad šeimų maršui turėtų būti taikomi karantino reikalavimai renginiams.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis 15min teigė, kad policija intensyviai ruošiasi, iš anksto bendrauja su organizatoriais ar atsakingais apskrityse asmenimis.

„Pareigūnų bus tiek, kiek būtina užtikrinti viešąją tvarką ir eismo saugumą“, – užtikrino R.Matonis.

Daugiau apie policijos pasirengimą maršui skaitykite – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius