Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 07 /12:33

Politologai apie M.Majausko sprendimą kandidatuoti į Vilniaus merus: jis turi šansų patekti į antrą turą

Seimo narys Mykolas Majauskas trečiadienį paskelbė dalyvausiantis Vilniaus mero rinkimuose. Politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili tokį buvusio konservatoriaus sprendimą vadino racionaliu žingsniu. Pasak jos, netikėtas M.Majausko sprendimas ir didelis matomumas dėl pastarųjų savaičių įvykių kitiems kandidatams į sostinės mero postą, o ypač Valdui Benkunskui, turėtų kelti nerimą. Tuo metu politologas Lauras Bielinis mano, kad M.Majauskas turi šansą patekti į antrą rinkimų turą.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Pasak Klaipėdos universiteto lektorės, naujausi įvykiai – M.Majausko pašalinimas iš partijos, vakarykštis posėdis Seime, Seimo nariui sukūrė didelę reklamą ir viešumą.

„Natūrali įvykių tąsa ir yra kandidatavimas į merus. Šią akimirką to sukaupto kapitalo daugiau nelabai ir yra kur panaudoti“, – svarstė G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

KU nuotr./Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili
KU nuotr./Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili

Politologo Lauro Bielinio manymu, pastaruoju metu M.Majauskas sukauptą nemažą dėmesio resursą nukreipė jam politiškai naudinga kryptimi.

„Čia aš manau jis pasielgė racionaliai, suvokdamas, kad konfliktuoti partijos viduje ir su partija, ir su frakcija yra iš vienos pusės politiškai pavojinga, o iš kitos pusės net nekorektiška. Jis to nelabai daro“, – pastebėjo jis.

Nukreipdamas visą gautą dėmesį į rinkimus, Seimo narys, anot L.Bielinio, išgauna politinį efektą, kuris jam naudingas dėl dviejų priežasčių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Siekti valstybės vadovės posto ekonominės krizės metais Daliai Grybauskaitei, kaip ekonomistei, buvo paranku, teigia politologas Lauras Bielinis.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Siekti valstybės vadovės posto ekonominės krizės metais Daliai Grybauskaitei, kaip ekonomistei, buvo paranku, teigia politologas Lauras Bielinis.

„Jis aktyviai dalyvauja politiniame lauke, yra matomas. Jeigu jis nelaimės, tokiu būdu įgaus dar didesnį žinomumą išlikdamas Seime, turės didžiulį šansą ir toliau vienaip ar kitaip balotiruotis į Seimą.

Jeigu jis laimės rinkimus, tai iš tikrųjų gana įdomiai atrodys ir mes matysime tokį merą, kuris būdamas iš vienos pusės konservatoriumi, savotiškai atrodys neutraliu. Tai galbūt naudinga Vilniaus visuomenei“, – samprotavo jis.

Paklausta, kaip M.Majausko sprendimas kandidatuoti į Vilniaus merus paveiktų kitus kandidatus, G.Burbulytė-Tsiskarishvili tikino, kad staigus, neplanuotas įsiveržimas, surinkus didelį matomumą, kitiems kandidatams turėtų kelti nerimą. Be to, pridėjo ji, esama situacija su kandidatais į sostinės merus yra vidutiniška.

„Būkim biedni, bet teisingi. Žvelgiant į kandidatų sąrašą, tai iki šiol neturėjom vieno ar net dviejų aiškių lyderių, tarp kurių galėtų vykti arši kova dėl antro turo arba netgi tokių, kurie galėtų laimėti. Tai situacija su esamais kandidatais yra tokia vidutiniška“, – kalbėjo ji.

L.Bielinio nuomone, M.Majauskas turi šansą išeiti į antrą rinkimų turą. Tiesa, pastebėjo politologas, nežinia, ar jam pakaks organizacinių resursų tam, kad galėtų vykdyti rimtą rinkiminę kampaniją.

O ar verta dėl tokio M.Majausko sprendimo sunerimti konservatorių kandidatui Valdui Benkunskui?

V.Benkunskas neturi tokio ryškaus įvaizdžio kaip M.Majauskas, pastebėjo L.Bielinis.

Majauskas yra ryškesnis, matomesnis ir čia nėra konkurencijos.

„Lyginant juos du, Majauskas yra ryškesnis, matomesnis ir čia nėra konkurencijos“, – kalbėjo jis.

Tuo metu G.Burbulytė-Tsiskarishvili atsakė trumpai: „Taip“.

Jos manymu, M.Majauskas gali pervilioti dalį konservatorių rinkėjų, nors „katastrofiško pakenkimo“ esą tikėtis nereikėtų.

„Matom ir apskritai iš to, kas yra atskleidžiama viešojoje erdvėje, nebuvo taip jau visi prieš Majauską nusiteikę“, – apibendrino ji.

M.Jastramskis: galimybės menkos

Tuo tarpu politologas Mažvydas Jastramskis skeptiškas dėl M.Majausko galimybių.

Jis savo „Facebook“ paskyroje teigia, kad šis žingsnis yra bandymas išlikti dėmesio centre galvojant apie politinę ateitį. Tačiau M.Jastramskis nemano, kad M.Majausko perspektyvos geros: „Gal procentuką kokį ir nugnybs, tačiau Majauskas jau 2015 metais ėjo nuo konservatorių į merus, ir tada surinko gerokai mažiau balsų, nei partijos sąrašas. Rimta ambicija? Tikrai ne. Meras be partijos/daugumos - meras be rankų. Na, bent jau iš nacionalinės problemos Majauskas taps Vilniaus problema. Kaip kokia eglutė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius