Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 17

Prabangi Gulbinų gyvenvietė gali likti tik be dalies sklypo, griauti pastatų užmojų nėra

Prieš maždaug dešimtmetį pastatytas išskirtinis kvartalas prie Vilniaus, šalia Gulbino ežero, turėjo būti skirtas poilsiui, tačiau, kaip atrodo, virto tuo, ko baimintasi jau nuo statybų leidimo išdavimo – uždaroje teritorijoje gyvena prabangą sau galintys leisti žmonės. Dabar ši tema vėl iškilo į dienos šviesą, ją nagrinėjo Seimo Antikorupcijos komisija, kurios posėdyje paskelbta, kad ketinama nutraukti valstybinės žemės nuomos sutartį. Vis dėlto tai nereiškia, kad neliks paties kvartalo.
Gulbinų kvartalas
Gulbinų kvartalas / BNS nuotr.

15min apie šį kvartalą rašė dar 2011 metų rugsėjį. Tuomet kvartalas buvusios moksleivių stovyklos teritorijoje tik statytas, pagal dokumentus tai turėjo būti išskirtinė poilsiavietė, bet leidimus statyti išdavę valdininkai neslėpė negalintys garantuoti, kad poilsiavietė nepavirs uždaru turtuolių kvartalu.

Pagal planą – poilsio namai

Daugiau nei pusšimtį metų veikusios stovyklos teritoriją tuometinė savininkė Lietuvos žemės ūkio darbuotojų profesinių sąjungų federacija 2004 m. pardavė statybų bendrovei „Veikmė“. Kurį laiką vaikai vasaros atostogų metu čia dar poilsiavo, tačiau vėliau jiems vietos nebeliko.

Buvusi vaikų stovykla ne vienerius metus keliavo iš rankų į rankas, nuolat lydima gandų, kad šioje vietoje įsikurs dar vienas prabangus Vilniaus priemiesčio kvartalas. Tie gandai tik sustiprėjo, kai buvusią poilsiavietę įsigijo investicinės bendrovės „Hermis Capital“ savininkai. Tiesa, vėliau bendrovė žlugo, tačiau sklypas šalia Gulbino ežero nebuvo parduotas, statybas jame pradėjo bendrovė „Gulbinų turizmas“.

Tuomet kalbėta, kad vieno namo statybas asmeniškai prižiūri pats „Hermis Capital“ vadovas Nerijus Dagilis. Jis 15min paneigė ką nors ten statantis sau. Esą toje vietoje įmonė stato poilsiaviečių kompleksą.

„Bus poilsio namai – tokie, kokie numatyti pagal statybos leidimą ir galiojantį detalųjį planą. Taip, kaip dokumentacijoje viskas yra, taip ir bus“, – 2011 metų rugsėjį tikino N.Dagilis.

Vis dėlto, kaip skelbia delfi.lt, nors „oficialiai statybos leidimai išduoti viešo naudojimo poilsio paskirties statiniams, bet iš tiesų tai tapo uždaru turtuolių kvartalu, į kurį draudžiama patekti“.

Pasitikslinti, kaip yra su pastatais šioje vietoje Gulbinuose, su UAB „Gulbinų turizmas“ atstovais 15min nepavyko – viešai nurodomi įmonės telefonai arba išjungti, arba jais atsiliepę žmonės tikina, kad nieko bendro su minima bendrove neturi.

Seimo komisija nori sprendimų

Vėl į dienos šviesą iškelta tema sulaukė ir Seimo Antikorupcijos komisijos dėmesio. Komisija net surengė specialų posėdį, kuriame pakvietė dalyvauti teisėsaugos, saugomų teritorijų tarnybos ir kitų institucijų atstovus. Ten ir nuskambėjo, kad Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) yra informavusi UAB „Gulbinų turizmas“ apie ketinimus nutraukti žemės nuomos sutartį.

Posėdžio tema buvo „Dėl galimų korupcijos apraiškų vykdant veiklą saugomose teritorijose“. Kaip sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis, grįžtama prie parlamentinės kontrolės, klausimas darbotvarkėje jau trečią kartą, tad reikėtų sprendimų, kitaip tai nebus suprantama visuomenei, ar įmanoma kažką čia veikti, ar ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius