-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 18

Praėjus mėnesiui po Alytaus gaisro gauti dirvožemio tyrimų rezultatai

Gaisras padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ didelės žalos dirvožemiui Alytaus apylinkėse nepadarė, rodo Aplinkos ministerijos gauti Lietuvos geologijos tarnybos atliktų tyrimų rezultatai.
Smogas virš Alytaus
Smogas virš Alytaus / Pauliaus Briedžio nuotr.

Geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus specialistai, įvertinę įvairius gamtinius bei socialinius veiksnius, spalio 30 d. surinko 15 mėginių gaisro apylinkėse.

Dalis mėginių buvo perduota VšĮ „Grunto valymo technologijos“, ši įstaiga lapkričio 7 d. išsiuntė 7 mėginius dioksinų ir furanų tyrimams į laboratoriją Čekijos Respublikoje.

Lapkričio 14-ąją gauti rezultatai rodo, kad viršijimų, susijusių su dioksinais ir furanais, nenustatyta, atskirų dioksinų kiekiai yra žemiau laboratorinio metodo aptikimo ribos.

Taip pat buvo vertinamas suminis toksiškumo ekvivalentas. Kadangi Lietuvoje ribinės vertės dioksinams dirvožemyje nėra reglamentuotos, buvo pasiremta kitų šalių analogija.

Pagal tyrimo rezultatus, dirvožemyje nustatytas maksimalus galimo toksiškumo ekvivalentas siekia 3,9 ng/kg s.g. ir yra nereikšmingas, lyginant, pavyzdžiui, su JAV standartais, kur ribinis suminio toksiškumo ekvivalentas gyvenamosios teritorijos dirvožemyje yra 240 ng/kg s.g.

„Galima apibendrintai teigti, kad šių medžiagų 7 tirtuose taškuose Miklusėnų ir Panemunės gyvenvietėse bei Putinų mikrorajone nerasta. Ribinių verčių gyvenamajai teritorijai taip pat neviršijo sunkieji metalai ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai“, – teigiama išvadose.

Kita vertus, pripažįstama, kad yra nedidelis kenksmingų medžiagų padidėjimas Žemaičių g.24, Žibuoklių g. 12, taip pat Užubalių ir Pergalės sankryžoje Miklusėnuose.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, jis gesintas dešimt dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius