Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 10

Pranešėjo minimą VSD direktoriaus pavaduotoją R.Bridikį G.Nausėda prieš mėnesį įvertino valstybiniu apdovanojimu

Vasario 16-ąją prezidentas Gitanas Nausėda apdovanojo tris Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnus, tarp jų – VSD direktoriaus pavaduotoją Remigijų Bridikį. Būtent jį pranešėjas įvardijo žmogumi, davusiu pavedimą patikrinti kai kuriuos asmenis, kurių dauguma vėliau stovėjo G.Nausėdai už nugaros, šiam iškilmingai skelbiant, kad dalyvaus prezidento rinkimuose.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda kartoja neprašęs VSD patikrinti jo aplinką prieš prezidento rinkimus.

„Aš nesu jokių prašymų teikęs. Pagaliau – kaip aš galėčiau. Ar jūs žinote, kas aš buvau? (...) Tai kelia šypseną. 2018 metų vasarą aš buvau kuklus vyriausiasis ekonomistas banke, rugsėjo mėnesį aš apskritai darbo neturėjau – buvau kandidatas į Lietuvos Respublikos prezidentus. Beje, kandidatas į kandidatus, nes kandidatu tapau šiek tiek vėliau, kai surinkau parašus“, – pirmadienį žurnalistams teigė G.Nausėda.

Į Seimo narį Vytautą Baką kreipęsis saugumo departamente dirbantis pranešėjas nurodė pavedimą VSD duomenų bazėse patikrinti žmones gavęs 2018 metų liepos 13 dieną.

Iš tiesų, kaip teigia G.Nausėda, tuomet jis nebuvo joks kandidatas.

Tačiau taip pat niekas be jo paties negalėjo žinoti, kokius žmones jis ketina kviesti į savo komandą. Asmenų, kurių dalis buvo minėtuose sąrašuose, apsuptyje G.Nausėda sprendimą kandidatuoti paskelbė tų pačių metų rugsėjo 17-ąją.

Plačiau skaitykite 15min: VSD galimai tikrintuose sąrašuose – G.Nausėdos savanoriai ir SEB verslo klientai

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./VSD spaudos konferencija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./VSD spaudos konferencija

Pranešėjo teigimu, du lapus su žmonių pavardėmis jam atidavė VSD direktoriaus pavaduotojas R.Bridikis savo tarnybiniame kabinete.

Viename jų, kaip teigia pranešėjas, buvo G.Nausėdos komandos nariai, kitame – verslininkai, į kuriuos bus kreipiamasi paramos rinkimuose.

Kilus skandalui dėl galbūt neteisėtai VSD rinktos informacijos paaiškėjo, kad pranešėją R.Bridikis buvo pasikvietęs į savo kabinetą ir klausinėjo, ar jis yra pranešėjas, ar pranešėjų yra daugiau.

„Natūralu, kad esant tokiai informacijai ir ažiotažui žiniasklaidoje, kai VSD apkaltintas nebūtais dalykais, kyla klausimų“, – vėliau tokius pavaduotojo veiksmus teisino VSD direktorius Darius Jauniškis.

Pats R.Bridikis žiniasklaidai nepasirodė ir pranešėjo pateiktų faktų nekomentavo.

R.Bridikiui – valstybinis apdovanojimas

Kiek mažiau nei prieš mėnesį, Vasario 16-osios proga, prezidentas G.Nausėda valstybiniu apdovanojimu – Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžiumi – apdovanojo tris VSD pareigūnus: Tomą Galių, Aidį Meželį ir R.Bridikį.

Prezidentūroje surengtame iškilmingame apdovanojimų teikime pareigūnai nedalyvavo – jiems apdovanojimai buvo perduoti vėliau.

Kokia valstybės apdovanojimų skyrimo tvarka?

Pagal įstatymą siūlyti kandidatus apdovanojimams turi Vyriausybė, ministrai, Seimo pirmininkas, bet prezidentas gali apdovanoti asmenį ir be jų teikimo.

Kandidatūras vėliau svarsto Apdovanojimų taryba, kuri savo išvadas pateikia prezidentui, tačiau prezidentas gali apdovanoti minėtajai tarybai kandidato nesvarsčius.

15min prezidento atstovo spaudai Antanas Bubnelis nurodė, kad trys VSD pareigūnai Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžiumi Vasario 16-osios proga buvo apdovanoti pačios VSD teikimu.

„Tokiu būdu jie buvo įvertinti už nuopelnus Lietuvos Respublikai puikiai atliekant savo darbą tarnyboje. Tačiau dėl suprantamos jų darbo specifikos sukonkretinti jų atliktų užduočių neturiu galimybės“, – teigė A.Bubnelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius