Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 15

Prasidėję šalčiai Kauno dar nesukaustė

Kaune veikiančių nakvynės namų šturmas dar neprasidėjo, tačiau nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčių kauniečių antplūdžiui nakvynės namų darbuotojai ruošiasi. Nušalusių pacientų dar neturėjo ir miesto gydymo įstaigos.
Antradienį Kauno Raudonojo Kryžiaus ligoninės Traumatologijos punktą  užplūdo įvairius sužalojimus patyrę kauniečiai.
Kauno Raudonojo Kryžiaus ligoninės Traumatologijos punkte jau buvo keletas įvairius sužalojimus dėl ledo patyrusių kauniečių. Nušalusių kol kas nebuvo nė vieno. / „15 minučių“/Eriko Ovčarenko nuotr.

„Kol kas nėra antplūdžio. Tiesa, beveik visos vietos, kurių vyrų nakvynės namuose yra 50, vakarais būna užimtos. Bet ant čiužinių dar nieko neteko guldyti“, – antradienį ryte sakė Kauno nakvynės namų direktoriaus pavaduotoja Danutė Čibirauskaitė. Pašnekovė teigė, kad gausesnio nakvynės ieškančių benamių būrio tikisi sulaukti vakare, nes ateinančią naktį visoje Lietuvoje prognozuojamas atšalimas – kai kur oro temperatūra turėtų nukristi iki 20 laipsnių šalčio. Nakvynės namų personalas tam iš anksto pasiruošė: ištuštintas vienas kambarys, kuriame, taip pat ir koridoriuose bei kitur, kur tik bus vietos, ant išdalintų čiužinių galės šiltai pernakvoti kelios dešimtys benamių. Papildomais čiužiniais aprūpinti ir moterų nakvynės namai.

Nakvynės namų darbuotojai žada būti atlaidesni: paprastai į įstaigą neįleidžiami neblaivūs asmenys, tačiau spaudžiant šalčiui ketinama laikiną prieglobstį suteikti visiems atklydėliams.

Nušalusių galūnes nėra

Nors oro temperatūra į minuso pusę pradėjo krypti jau savaitgalį, Kauno gydymo įstaigose kol kas nėra galūnes nušalusių pacientų. Tiek į Kauno medicinos universiteto klinikas, tiek į Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės Traumatologijos punktą nesikreipė nė vienas nušalęs ligonis. Tokių pacientų neturėjo ir Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties medikai.

„Kol kas turime tik žmonių, kurie paslydo ir susimušė ar susilaužė vieną ar kitą kūno dalį. Daugiau „žieminių“ pacientų nebuvo“, – sakė Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės Traumatologijos punkto atstovas.

Patarimai, kaip nesušalti

Medikai primena, kad esant didesniam nei 10 laipsnių šalčiui svarbu nepamiršti tinkamai apsirengti.

Avalynė, kaip ir drabužiai, turėtų būti laisvoki – maždaug „puse numerio“ per dideli. Ruošiantis eiti į šaltį, reikėtų vengti alkoholio. Šaltyje alkoholis ne sulaiko, bet verčia organizmą išspinduliuoti šilumą. Nepatartina ir rūkyti, nes nikotinas sutrikdo kraujo apytaką, o tai gresia greitesniu galūnių nušalimu.
Prieš einant į lauką veidą ir rankas reikia pasitepti riebiu kremu. Pajutus, kad veidas šąla - daryti grimasas, tai yra mankštinti veido raumenis. O jei tenka ko nors laukti, šaltyje negalima stovėti ar sėdėti ramiai: reikia kuo daugiau judėti, šokinėti.

Ką daryti sušalus

Nušalus rankas ir kojas jas reikia įmerkti į kambario temperatūros vandenį ir pamažu pilti šiltesnio vandens. Iš karto merkti į karštą vandenį negalima. Jei atšalo visas kūnas, sušalusįjį galima paguldyti į kambario temperatūros vonią ir pamažu leisti šiltesnio vandens (vandens temperatūrą nuo +20°C iki +37°C sukeliama per 10-30 min.). Jeigu vonios nėra, dėkite šiltus kompresus ant viso kūno (sudrėkinta drungname vandenyje antklodė keičiama kas 2-3 min.). Po vonios (sušildžius) pažeistą kūno dalį reikia nusausinti, steriliai aprišti ir šiltai užkloti. Tačiau negalima tepti jokiais riebalais ar tepalais! Nerekomenduotina trinti ir masažuoti galūnių ar viso kūno, nes galima sužeisti kraujagysles: dėl to padidėja jų trombozės ir gilesnių audinių pažeidimo pavojus.
Jei šildant atsiranda pūslių, toliau nešildykite, skubiai vežkite nukentėjusįjį į gydymo įstaigą. Svarbiausia nedelsti ir laiku kreiptis į gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius