Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 21

Prasmukti neįmanoma: pajūrio saugomų teritorijų lankytojai bus užfiksuoti

Pajūrio gamtos puoselėtojams įgriso milžiniškus poilsiautojų srautus skaičiuoti patiems, o duomenis suvedinėti ranka. Specialistai žvalgosi pasaulyje jau seniai naudojamų skaitytuvų, padedančių reguliuoti lankytojų srautus. Tokius jau bemaž dešimtmetį naudoja kai kurie Lietuvos nacionaliniai ir regioniniai parkai.
Turistų džiaugsmui – Nidos kopos.
Nidos kopos / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Skaitytuvų duomenis perduoda savivaldybėms

Lankytojų srautą fiksuojantys skaitytuvai buvo sumontuoti Dzūkijos nacionaliniame parke, Žuvinto biosferos rezervate ir Labanoro regioniniame parke. Tiesa, pastarajame skaitytuvą nukniaukė ilgapirščiai. Prietaisai lankytinose šalies vietose buvo sumontuoti VšĮ Gamtos paveldo fondas iniciatyva.

Lankytojų skaitytuvas
Lankytojų skaitytuvas

„Pasaulyje tai – jau seniai ne naujiena. Skaitytuvai leidžia įvertinti, kur lankytojų srautas yra didžiausias, o kur apsilanko vos vienas kitas žmogus. Tokius duomenis gavusios savivaldybės žino, kur reikia vystyti infrastruktūrą, o kur investuoti neapsimoka. Skaitytuvų duomenys pasufleruoja net ir tokius elementarius dalykus, kaip šiukšliadėžių poreikis tam tikrose vietose“, – pasakojo VšĮ Gamtos paveldo fondas projektų vadovas Argaudas Stoškus.

Lankytojams skaičiuoti – tik kelios dienos per metus

Tokio patogumo užsigeidė ir pajūrio gamtos puoselėtojai. Iki šiol milžiniškus turistų srautus jie skaičiuoja patys.

„Pasirenkame kelias dienas per metus ir įsikūrę kurioje nors parko vietoje tiesiog skaičiuojame atvykstančius. Vieną vasaros dieną buvo suskaičiuota, kad Naglių gamtos rezervato pažintiniame take apsilankė tūkstantis žmonių. Tokiai vietai – tai per didelis lankytojų skaičius, rodantis, kad dalį žmonių srauto reikia nukreipti kitur“, – pasakojo Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė Aušra Feser. 

Gamtosaugininkės įsitikinimu, žmonių srautą reikėtų stebėti visose lankytinose Kuršių nerijos vietose. Tačiau žmogiškieji direkcijos resursai – riboti. Kad specialistai būtų išvaduoti nuo varginančio lankytojų skaičiavimo, nacionalinis parkas  metams pasiskolino bandomąjį prietaisą.

Jis Kuršių nerijos lankytojus pradės skaičiuoti nuo gegužės. Jei skaitytuvo renkami duomenys pasiteisins, svarstoma tokį įrenginį įsigyti visam laikui.

Veikia infraraudonaisiais spinduliais

Modernių skaitytuvų nori ir Pajūrio regioninis parkas. Jo darbuotojai lankytojų monitoringą, kaip ir kolegos iš Kuršių nerijos nacionalinio parko, atlieka tiesiog patys skaičiuodami atvykėlius.

„Apsvarstėme, kad mums reikėtų keturių prietaisų. Prie pat jūros jų, žinoma, nemontuotumėm. Svarbiausiai yra stebėti lankytojų srautą prie Olando kepurės, Kukulišių kaime, dviračių take nuo Karklės Palangos link ir pačiame lankytojų centre“, – pasakojo Pajūrio regioninio parko vadovas Darius Nicius.

Žilvino Pekarsko/15min.lt nuotr./Karklė, Olando kepurės skardis, lankomas dviratininkų
Žilvino Pekarsko/15min.lt nuotr./Karklė, Olando kepurės skardis, lankomas dviratininkų

Kad nereikėtų išlaidauti, pajūrio regioninio parko darbuotojai tikina telkiantys pastangas kartu su Saugomų teritorijų tarnyba, kad finansavimas moderniai apskaitos įrangai būtų gautas iš Europos Sąjungos paramos fondų.

Infraraudonaisiais spinduliais veikiantis prietaisas reaguoja į šilumą. Prie jo prisiartinęs žmogus kaskart užfiksuojamas, o signalas perduodamas į duomenų kaupiklį.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius