Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 06

Pravieniškėse kalintis suimtasis: „Mes gyvename iš savų, o ne mokesčių mokėtojų pinigų“

Pravieniškėse įkalinimo bausmę atliekančiam Gerardui (vardas pakeistas) pabodo girdėti kaltinimus, kad kaliniai gyvena iš mokesčių mokėtojų kišenės. Pasak jo, tai daro aferas sukanti įkalinimo įstaigų valdžia, o jie patys prasimaitina iš savo pačių pinigų. Tiesa, kad ir koks turtingas bebūtum, kas mėnesį galėsi išleisti tik 114 eurų. „Dar gali vergauti už 1 eurą per dieną“, – šyptelėjo Gerardas.
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pataisos namuose laiką leidžiantys nuteistieji privalo arba mokytis, arba dirbti. Darbas, anot Gerardo, siūlomas visiems be išimties, nesvarbu, esi turtingas ar skurdžius, sveikas ar neįgalus. Pirminis siūlymas dirbti būna abstraktus: nežinai, nei ką dirbsi, nei kiek gausi. Retą kurį sužavi galimybė prisidurti prie 114 eurų mėnesinės sąskaitos limito. Kodėl? Niekas nenori plušti kiaurą dieną ir už tai gauti vos eurą ar du.

Retą kurį sužavi galimybė prisidurti prie 114 eurų mėnesinės sąskaitos limito. Kodėl? Niekas nenori plušti kiaurą dieną ir už tai gauti vos eurą ar du.

„Kiek nori gali turėti toje sąskaitoje – kad ir 5 tūkst. eurų, bet išleisti galima tik 114 eurų. Dirbantys ar priklausantys lengvai grupei turi kiek didesnį limitą – apie 150 eurų. Tačiau kad patektum į lengvą grupę, turi pataisos namuose apie metus laiko išbūti. O tai jei tavo bausmė trumpesnė nei metai? Tuomet net teoriškai neturi galimybės gauti tą lengvą grupę.

Priverstinis darbas – viena iš smulkmių, kuriomis valdžia manipuliuoja be išimties kiekvienu žmogumi. Tačiau Pravieniškių pataisos namuose dirba tik alkani, kuriems niekas, esantis laisvėje, nepadeda. Daug kas būtų nieko prieš tuos darbus, jei mokėtų kaip baltiems žmonėms minimumą, o ne eurą per dieną. Taip, taip, siuva, pvz., maišus, o gauna eurą. Siuva juos nešildomose patalpose vasarą ir žiemą. Ir dar „strojina“, jei neįvykdai plano. Gali gauti ir nuobaudą. Be to, tas euras ar du dar net nekaupia stažo, pensijos.

Man asmeniškai išvis nereikia pinigų, kodėl turėčiau dirbti tą darbą, kurio aš gyvenime nedirbčiau laisvėje? Vienu žodžiu, jie čia bando nemokamą vergiją įteisinti. Atsiprašau, bet ne“, – piktinosi Gerardas.

Nedirbsi, anksčiau į laisvę neišeisi

Jam pačiam pavyko išvengti priverstinio darbo, tačiau tai atsiliepė svarstyme dėl lygtinio paleidimo. Jokios nuobaudos negavęs, gerai psichologų įvertintas Gerardas bandė išeiti į laisvę anksčiau laiko, tačiau to nepavyko padaryti vien dėl to, jog nedirba ir nesimoko.

„Atitinki lygtinio paleidimo visas sąlygas, bet nedirbi – viskas, sėdėsi. Kodėl nesimokau? Nes „pasodintas“ neišsimiegodavau ant lovos, jei ją taip galima pavadinti. Neišsimiegodavau tol, kol negavau kieto pagrindo. Kaip nemiegojus galima mokytis? Lyg zombis sėdi pamokose, nieko neįsimeni. Kai viskas susitvarkė, norėjau grįžti į mokslus, tačiau pasakė, kad tai galėsiu padaryti tik nuo kito rugsėjo. Tuomet jau gali žmogus būti ir laisvėje“, – stebėjosi pašnekovas.

Pasak jo, jei kalėjimo vadovybei nepatiksi kaip asmenybė, jie pasiūlys darbų be eilės. Atsisakysi – gausi nuobaudą, gali tekti pabuvoti ir karceryje ar kalėjimo tipo patalpose. Ir, savaime suprantama, atsisveikinsi su galimybe išeiti į laisvę anksčiau laiko.

„Vieša paslaptis, kodėl iš tikro siūlo mums darbus: atsisakęs gauni nuobaudą, o tai reiškia, kad užsibūsi pataisos namuose. Užsibuvęs čia tu esi daiktas, kuriuo manipuliuojama labdaroms, paramoms gauti. Nė vienuose kituose pataisos namuose, kiek žinau, nėra tokio durnyno su lygtiniu paleidimu kaip čia. Iš Pravieniškių sunkiausia išeiti anksčiau laiko. Iš kitų pataisos namų žmonės iš pirmo karto be nuobaudų būdami išeina“, – stebėjosi Gerardas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija

Palygino su Danijos įkalinimo įstaiga

Jis bendrauja su draugu, įkalintu Danijoje. Šis pasidalija savo įkalinimo sąlygomis, kurios, Gerardo teigimu, nuo lietuviškųjų skiriasi kaip diena nuo nakties.

Iš Pravieniškių sunkiausia išeiti anksčiau laiko.

„Danijoje draugui dirbti nereikia. Jam karalienė pagal įstatymus kas savaitę maždaug po 140 eurų kronomis moka. Už tai jis valgo, skambina artimiesiems – apsirūpina visiškai. Sakė, kai kurie net susitaupo ten sėdėdami, o čia mes turim arba iš artimųjų gauti paramą, arba vergų keliais užsidirbti. Ir dar tas 114 eurų limitas, iš kurio perkame viską nuo a iki z: parfumeriją, skalbimo miltelius, skutimosi peiliukus, maistą.

Danijoje, aš pašiurpęs, duoda visokias vištienas, pangasijas. Gal kas trečią dieną draugas skambina ir sako: „Kaip aš nelaukiu, kol mane deportuos, ir teks pereiti nuo savų į tavas sąlygas. Vos ne keptų bulvių.“ Baisus čia maistas. Trūksta normalios mėsos, – tik pusfabrikačiai visokie. Įsivaizduokit, perkame virtą vištienos krūtinėlę, kuri dar buvo užšaldyta. Tai ką iš jos gauni naudingo dar kažką pasigaminęs? Dėl kainų parduotuvėje čia irgi įdomus reikalas – labai daug prekių lenkiškų. Identiškų sulyginimui laisvėje nerasi“, – tikino pašnekovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija

Sporto inventorių perkasi patys

Koks laisvalaikis vyrauja už betoninių sienų ir metalinių vielų? Pasak Gerardo, laisvo laiko pataisos namuose išties netrūksta.

„Televizoriaus žiūrėjimas, sunkumų kilnojimas sporto salėje, kai leidžia oro sąlygos – futbolas, krepšinis, tinklinis. Įdomybių neprisigalvosi, nes menkiausias tiesos įrodinėjimas baigiasi krata ir perspėjimais, kad to ar ano negalime daryti.

Štai dar vienas cirkas, kurį teko girdėti. Turi nuteistieji teniso stalą, o rakečių nėra. Iš laisvės negalima jų taip pat atvežti. Liepia pirkti parduotuvėje, o jų ten irgi nėra. Tuomet sako: „Nurodykit prekės kodą konkrečioje parduotuvėje ir mūsų parduotuvė užsakys.“ O kaip tai legaliai padaryti, jei interneto ir privačių privilegijų nuteistieji neturi? Beje, tas raketes kaliniams reiktų pirkti iš to 114 eurų limito. Tad jei esi turtingas, labai gerų rakečių neturi net teorinių šansų užsisakyti, nes limitas neleidžia.

Atvežė kartą man žaidimų konsolę draugas. Negavau, nes nepraleido. Visuose kituose pataisos namuose galimos, pvz., PS3 žaidimų konsolės, o čia, Pravieniškėse, ne. Kodėl? Sako, jog dėl to, kad neturi galimybių jų patikrinti. Tai kieno čia bėdos? Patys pažeidžia savo susikurtus įstatymus. Ne mūsų problemos, kad išleidžia įstatymus, o po to neranda jiems resursų įgyvendinti“, – teigė Gerardas.

Jis paprašė pabrėžti tai, kad kaliniai gyvena iš savų pinigų, o ne iš mokesčių mokėtojų kišenės, kaip teigiama daugelyje komentarų, nuteikiančių nuteistuosius prieš visuomenę. Pasak Gerardo, iš mokesčių mokėtojų pinigų lobsta valdžia su savo aferomis, o ne kaliniai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namai

„Mes tiek remontą darom, tiek sporto inventorių perkame patys. Vienas nupirko svarmenį, kitas – trosą, dar kitas – šokdynę. Keliese susimetę nupirko kardio dviratį. Jei ne patys kaliniai, tai čia ir būtų dar Kremliaus laikai“, – tikino nuteistasis.

Giria pasimatymų kambarius, peikia prižiūrėtojų manieras

Pasiteiravus, ar netrūksta susitikimų su artimaisiais, Gerardas patikino, kad kontaktinis pasimatymas be stiklo leidžiamas tik su žmona, tėvais ir vaikais. Kiti giminaičiai – grėsmė.

„Neseniai išleido teisės aktą, jog, susitvarkius sugyventinių statusą, yra galimybė turėti ilgalaikius pasimatymus ir sugyventiniams, ne tik sutuoktiniams. Patys ilgalaikių pasimatymų kambariai tikrai neblogi.

Karolinos Stažytės nuotr./Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos pasimatymų kambarys
Karolinos Stažytės nuotr./Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos pasimatymų kambarys

Kituose pataisos namuose, kiek girdėjau, – baisūs. Pvz., bendri dušai. Įsivaizduokit, norite nusimaudyti, laukiate eilėje su nepažįstamu asmeniu. O juk visokie kali. Gal koks sergantis ar pan. O tu turi po tokių eiti maudytis. Pas mus kiekviename kambaryje yra dušai, tai tokių bėdų neturime. Ilgalaikis pasimatymas, kuris trunka parą, skiriamas kartą per mėnesį. Jei esi nebaustas, suteikia papildomą pasimatymą. Paprastas nekontaktinis ar kontaktinis – iki 3 val.“, – paaiškino Gerardas.

Paklaustas, dėl ko dažniausiai kaliniai skundžiasi, jis įvardijo paprastas priežastis: prasta maisto kokybė, kainos parduotuvėje, menka prekių pasiūla. Daug kam neįtinka ir pataisos namų administracijos chamiškumas.

„Jie tikina, kad ruošia mus integracijai laisvėje. Anaiptol. Prižiūrėtojų manieros ir veiksmai verčia kalinius jų nekęsti. Aišku, yra ir normalių prižiūrėtojų, bet jie turi paklusti bendrai bandai, kitaip ši juos suės“, – patikino pašnekovas.

Išskyrė jis ir dar vieną blogybę – patikrinimus bet kokiu oru. Anot Gerardo, Alytaus pataisos namuose, esant blogoms oro sąlygoms, į patikrinimus neinama, o štai Pravieniškėse gali ir žemės drebėjimas įvykti – reikia eiti.

„Dabar sumąstė rotaciją daryti tarp pataisos namų – į kameras grūda. Nuo kada, nieko nepažeidus, perveža į kitus pataisos namus? Į blogesnes sąlygas?“ – klausimus kėlė Gerardas.

O ar egzistuoja vis dar kastos pataisos namuose?

„Kastos niekada neišnyks. Aš akivaizdžių vadų neįžvelgiu, gal dėl to, kad sutariu su dauguma. Nuo kalinčiojo bendravimo su kitais priklauso, turi jis akivaizdų vadą ar ne“, – atsakė Gerardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius