Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 18 /12:37

Galimas spaudimas VTEK: tyrimą dėl P.Urbšio paskatino gautas garso įrašas

Naujienų portalui delfi.lt trečiadienį paviešinus VTEK darbuotojo Mindaugo Siaurio atleidimo aplinkybes, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žada inicijuoti apkaltą P.Urbšiui ir svarstyti Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atsakomybę. Tuo tarpu M.Siaurio atleidimo istorija dienraštyje „Lietuvos rytas“ buvo aprašyta dar prieš metus.
Povilas Urbšys
Povilas Urbšys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė sako, kad prieš metus „valstiečiai“ nekėlė klausimų dėl galimo spaudimo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), nes neturėjo garso įrašo.

„Problema ta, kad prieš metus mes neturėjome garso įrašo, ir kai yra iškarpyti tekstai, P.Urbšys mums tuomet aiškino, kad nieko neįvyko, deja, tuo metu niekas tų pokalbių įrašų neatsiuntė. Dabar pokalbio įrašai buvo vieno šaltinio atsiųsti ir mes turėjome galimybę juos perklausyti ir situacija yra skandalinga“, – žurnalistams sakė A.Širinskienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Aš manau, kad kolegos, kai išklausys garso įrašą ir pamatys, kaip „tvarkomi“ valstybės tarnybos reikalai, padeda tas garso įrašas apsispręsti. Man asmeniškai padėjo, nes viena yra matyti iškarpas tekste, kita yra matyti visą pokalbį ir jo logiką, struktūrą, kuri atsiskleidžia galimai darytą neteisėtą poveikį“, – klausiama, kodėl P.Urbšio atsakomybės klausimas iškeltas dabar, nors informacija buvo žinoma dar prieš metus, atsakė A.Širinskienė.

„Man labai apmaudu, kad mes pasitikėjome P.Urbšiu tuomet prieš metus, neturėdami pilnos informacijos, kurią turime dabar“, – pažymėjo „valstietė“.

VIDEO: Paviešino garso įrašą, dėl kurio Povilui Urbšiui planuojama rengti apkaltą

Premjeras nepalaiko apkaltos

Premjeras Saulius Skvernelis sako nematantis pagrindo buvusio Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vadovo Povilo Urbšio apkaltai dėl vaidmens atleidžiant Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) darbuotoją, o šioje istorijoje minimo Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio padorumu neabejoja.

„Svarstymo frakcijoj nebuvo, bet aš skeptiškai vertinčiau, ar tai yra tas momentas ir ta situacija, kai reikėtų kalbėti apie apkaltą“, – klausiamas, kaip vertina „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio apkaltos P.Urbšiui iniciatyvą, Seime žurnalistams ketvirtadienį sakė S.Skvernelis.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R.Karbauskis ketvirtadienį paviešino slapta įrašytą pokalbį tarp VTEK narių ir vieno darbuotojo, juo argumentuodamas apkaltą buvusiam bendražygiui P.Urbšiui, kartu reikalauja Seimo pirmininko V.Pranckiečio paaiškinimų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Bent kiek tos informacijos turiu, net nematau, apie ką kalbėti dėl Seimo pirmininko, bet jis grįš į Lietuvą, pas mus tokia praktika susiklosčiusi, kai nėra žmogaus Lietuvoj, visokios problemos, kai grįš, pasikalbėsim. Bet, žinant Seimo pirmininką, jo charakterį, padorumą, aš čia neįžvelgčiau (abejonių dėl jo veiksmų – BNS)“, – sakė S.Skvernelis.

Komentuodamas minėtą įrašą premjeras sakė, kad „yra tam tikra problema“, bet pažymėjo, kad kalbama apie pernykščius įvykius.

„Dalis žmonių skirti jau po to į VTEK, aš tikrai nedrįsčiau galvoti arba kalbėti apie VTEK atšaukimą ar interpeliavimą, tiesiog, matyt, ir Seimo pirmininkas, ir pats komitetas turėtų siūlyti, kaip iš šios situacijos išeiti, vienas iš variantų – institucijos, kurios teikė savo kandidatus, gali atšaukti ir naują teikimą daryti“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Klausiamas, kaip vertina R.Karbauskio sprendimą paskelbti slapta darytą įrašą, S.Skvernelis teigė, kad „kiekvienas galime savo nuomonę pareikšti“.

„Kas skaitė ir domėjosi, pokalbiai ir metodai gali būti įvairiai vertinami, bet faktas, reikia suprasti sprendimą, aš tikrai nemanau, kad in corpore šita institucija negalima pasitikėti, o dėl atskirų narių, manau, sprendimas yra tas, jeigu atskiri nariai susikompromitavę, tos institucijos turėtų atšaukti ir siūlyti kitus narius“, – kalbėjo premjeras.

R.Karbauskio paviešintame įraše minimų VTEK narių Sauliaus Katuokos kandidatūrą 2014-aisiais Seimui pateikė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Virginijaus Kanapinsko pernai lapkritį – Lietuvos teisininkų draugija.

Pokalbį paskelbęs R.Karbauskis socialiniame tinkle sako, kad „išklotinė visiškai atskleidžia galimą poveikį, kurį VTEK nariams darė Seimo narys Povilas Urbšys, tuo metu vadovavęs VTEK kuravusiam Seimo komitetui“.

„Manytina, jog tokia veikla yra nusikalstama, traktuotina kaip priesaikos sulaužymas ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pažeidimas“, – feisbuke rašo R.Karbauskis.

„Po Seimo pirmininko pasiaiškinimo dėl jo galimo dalyvavimo darant poveikį VTEK veiklai, taps aiški jo galima atsakomybė“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Valstiečių“ lyderis socialiniame tinkle taip pat paskelbė apkaltos P.Urbšiui iniciatyvos projektą. Didžiąją jo dalį sudaro citatos iš slapta įrašyto pokalbio.

Apkaltos projekte nurodoma, kad iš šio pokalbio „darytina išvada, kad Seimo narys P.Urbšys, kaip Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas, (...) galimai nurodė VTEK nariams atleisti M.Siaurį iš užimamų pareigų, o kartu ir pradėti tarnybinių nusižengimų tyrimus, skiriant jam drausmines nuobaudas“.

P.Urbšio pavardė šiame pokalbyje tarp trijų VTEK narių ir tuometinio komisijos Prevencijos skyriaus vedėjo Mindaugo Siaurio dėl pastarojo atleidimo iš darbo minima porą kartų.

VTEK narys Saulius Katuoka teigia, kad sprendimas dėl M.Siaurio atleidimo turi būti priimtas. „Matai, jeigu... Mindaugai! Jeigu nebūtų pasakyta, kad Mindaugo Siaurio klausimą reikia spręsti greitai, mes galėtume „tempti“ klausyk ir visa kita. Aš galėčiau pasakyt, davai darom kompromisą reiškia. Tu išeik atostogų, parašyk pareiškimą, kad atleisti iš darbo po atostogų, bet pasakyta, jo klaus (rodo į V.Kanapinską), kaip išsprendėt“, – pokalbio išklotinėje cituojamas S.Katuoka.

Kitam VTEK nariui Virginijui Kanapinskui patvirtinus, kad turės pateikti ataskaitą, buvęs komisijos vadovas Romas Valentukevičius paklausė: „Tai kas čia, Urbšys taip išdėstė?“

„Ir Urbšys, ir paskui pirmininkas, gi pas pirmininką“, – atsakė V.Kanapinskas.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ apie šį pokalbio įrašą yra rašęs dar praėjusių metų rugsėjį.

VTEK narė: spaudimo nebuvo

VTEK narė Dalia Paulauskaitė sako, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir parlamentaras Povilas Urbšys nespaudė komisijos narių atleisti institucijos pareigūno Mindaugo Siaurio.

Ji teigia dalyvavusi VTEK narių susitikime su Seimo pirmininku pernai pavasarį bei Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdžiuose, kur buvo aptariami su komisija susiję klausimai.

„Negirdėjau nei iš gerbiamo P.Urbšio, nei iš gerbiamo Seimo pirmininko nei vieno žodžio, kad reikia (atleisti M. Siaurį – BNS)“, – trečiadienį LRT radijui sakė D.Paulauskaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Paulauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Paulauskaitė

Naujienų portalui delfi.lt trečiadienį paviešinus M.Siaurio atleidimo aplinkybes, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žada inicijuoti apkaltą P.Urbšiui ir svarstyti V.Pranckiečio atsakomybę.

D.Paulauskaitė tvirtino kalbėjusi su kitais VTEK nariais Virginijumi Kanapinsku ir Sauliumi Katuoka, dalyvavusiais taip pat pernai pavasarį vykusiame susitikime, kur tuometiniam komisijos Prevencijos skyriaus vedėjui M.Siauriui pasiūlyta išeiti iš darbo pačiam, nes kitaip jo atžvilgiu bus pradėti patikrinimai.

„Aš jų vakar paklausiau, ar jums (politikai – BNS) darė kokį nors spaudimą, jie pasakė – ne. Klausiau, kodėl tada taip kalbėjo. Sakė, kad mes nieko panašaus nekalbėjome“, – teigė VTEK narė.

P.Urbšys irgi tvirtina, kad nespaudė

Buvęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vadovas P.Urbšys teigia nedaręs spaudimo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovą Ramūną Karbauskį keliamu skandalu sako bandant užvaldyti komisiją.

„Aš jokio spaudimo nedariau, bet kai komisijos nariai informavo apie galimus padarytus pažeidimus M.Siaurio, buvo pasakyta neslėpti ir išsiaiškinti. Buvo sudaryta komisija, buvo pripažinta, kad tie pažeidimai šiurkštūs, ir LVAT pripažino, kad tyrimas buvo objektyvus jo atžvilgiu, tik ne tas žmogus padėjo parašą“, – apie savo vaidmenį šioje istorijoje žurnalistams ketvirtadienį sakė P. Urbšys.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VTEK
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VTEK

Tačiau kalbėdamas apie patį įrašą, kuriame keli VTEK nariai tuometiniam komisijos Prevencijos skyriaus vedėjui Mindaugui Siauriui sūlo išeiti iš darbo, pavadino skandalingu, jei jis autentiškas.

„Jei kalbėti apie patį faktą, jis yra skandalingas, ir VTEK nariai turi pasiaiškinti, ar buvo tas pokalbis, ar ne, ar tas įrašas tikras, ar ne. Jeigu paaiškėtų, kad taip yra, tikrai tie VTEK nariai turi spręsti dėl savo tolesnio buvimo komisijoje“, - kalbėjo P.Urbšys.

Seimo konservatoriai ketvirtadienį kreipėsi į Seimo pirmininką V.Pranckietį, prašydami paaiškinti, ką jis darys su VTEK po R.Karbauskio pareiškimų. Kiek anksčiau Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas G.Landsbergis sakė, kad įrašų atskleidimas yra spaudimas komisijai dėl švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės tyrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius