-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 27 /16:56

Premjero nesulaukę Seimo nariai paliko Užsienio reikalų komiteto posėdžių salę

Grupė Seimo opozicijai priklausančių narių paliko Užsienio reikalų komiteto posėdžių salę, kadangi į posėdį kviestas ministras pirmininkas Saulius Skvernelis į jį neatvyko. Vietoje savęs S.Skvernelis delegavo Vyriausybės vicekanclerį Deividą Matulionį ir energetikos ministrą Žygimantą Vaičiūną. Premjeras buvo kviestas paaiškinti apie siūlymą Baltarusijai statytis dujinę elektrinę vietoje Astravo atominės.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

TS-LKD pranešime žiniasklaidai rašoma, kad anot parlamentarų, toks premjero ir kandidato į prezidentus S.Skvernelio elgesys rodo ne tik politinės kultūros lygį, bet ir laužo parlamentinės kontrolės principus.

Nesulaukę premjero, URK posėdį trečiadienį paliko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas ir Emanuelis Zingeris bei Mišriai Seimo narių grupei priklausantys Aušrinė Armonaitė, Mantas Adomėnas.

„Praėjusią savaitę, kaip to reikalauja Seimo Statutas, surinkau 1/3 komiteto narių parašų premjero pakvietimui atvykti į komitetą paaiškinti apie dvišalių Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos santykių padėtį ir premjero iniciatyvą dėl Astravo atominės elektrinės (AE) transformavimo į dujinę elektrinę. Tai itin svarbu, kadangi Seimas yra laikomas nežinioje, o Užsienio reikalų komitetas turi konstitucinę prievolę ir teisę tvirtinti visas Lietuvos pozicijas užsienio politikos klausimais.

Premjero ar (priklausomai nuo situacijos) kandidato S.Skvernelio viražų dėka, šiuo metu Lietuvos poziciją dėl Baltarusijos apibrėžti, švelniai tariant, sudėtinga. Juolab kai Astravo elektrinę bebaigią statyti ignoruojantis ESPO konvenciją rusai ir baltarusiai, Lietuvos vardu, iš esmės kviečiami prie stalo derėtis“, – teigė konservatorius A.Ažubalis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audronius Ažubalis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audronius Ažubalis

Užsienio reikalų komiteto narį pavaduojančio Lauryno Kasčiūno teigimu, premjeras eilinį kartą dangstosi formaliomis priežastimis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Komiteto posėdis galėjo būti sušauktas premjerui patogiu laiku, tačiau ne be koalicijos partnerių žinios buvo pasirinktas laikas, kuomet S.Skvernelis dalyvavo verslo renginyje, matyt tam, kad premjeras turėtų formalų pasiteisinimą. Ne pirmą kartą S.Skvernelis vietoj savęs atsiunčia Vyriausybės vicekanclerį, taip demonstruodamas nepagarbą Seimui ir jo nariams, Vyriausybės vadovo atskaitomybės supratimo trūkumą bei parlamentinės kontrolės principų laužymą“, – teigė L.Kasčiūnas.

BNS rašo, kad vėliau komentuodamas situaciją S.Skvernelis teigė, kad klausimai dėl jo pasiūlymo Baltarusijai jau atsakyti viešai, tačiau jis tvirtino galintis pakartoti, jei opozicija išties suinteresuota išgirsti atsakymus.

„Klausimai yra atsakyti, tik tą laiką reikia suderinti, nes mano darbotvarkė derinama gerokai ilgiau nei savaitė. (Opozicija – BNS) tikrai turėjo galimybę išgirsti tuos atsakymus, jei dar kokių nors norų kitokių yra ir jie realūs, be abejo, galima kalbėtis, bet aš čia įžvelgčiau galbūt rinkimines batalijas“, – trečiadienį žurnalistams sakė premjeras.

Klausiamas, kada opozicija galėjo išgirsti atsakymus į savo klausimus, S. Skvernelis tvirtino, jog „atsakymai yra viešai pasakyti“, kartu teigė nematantis problemos, „jeigu dar kažkokie klausimai kyla, tuos atsakymus duoti“.

Kovo pradžioje S.Skvernelis kreipėsi į Baltarusijos premjerą su pasiūlymu apsvarstyti galimybę vietoj Astravo atominės jėgainės vystyti modernią dujinę elektrinę. Baltarusijos energetikos ministerija tvirtina, kad nėra prasmės Astravo atominės elektrinės tinkamus įrenginius ir kai kurią infrastruktūrą panaudoti dujinės elektrinės statybai, kaip tą siūlo padaryti S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius