Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 13 /15:30

Premjero patarėjas S.Malinauskas: kodėl pasikeitė prezidento pozicija dėl L.Savicko?

Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau laikėsi pozicijos iš anksto neskelbti su prezidentu nesuderintų kandidatūrų į ministrus, tačiau trečiadienį atmesto Luko Savicko atveju buvo kitaip. Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas teigia, kad nesuderinta šios kandidatūros vadinti negalima – esą anksčiau rodęs teigiamą požiūrį į šį kandidatą prezidentas Gitanas Nausėda staiga ėmė ir apsigalvojo. Pasak patarėjo, naujo kandidato bus ieškoma, bet jau po S.Skvernelio atostogų. Tuo metu prezidentūra teigia, kad valstybės vadovas tikėjosi daugiau kandidatų ir yra įsitikinęs, kad L.Savickui trūksta patirties.
Skirmantas Malinauskas
Skirmantas Malinauskas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Apie tai, kad L.Savickas bus siūlomas į ekonomikos ir inovacijų ministrus, sausio viduryje viešai pirmasis prabilo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Būtent jis viešai paskelbė kandidato pavardę, o S.Skvernelis, anksčiau sakęs tvirtai besilaikantis taktikos iki kandidatą suderinant su prezidentu apie pavardes nekalbėti, nepaneigė, kad ministru mato L.Savicką. Jo kandidatūrą patvirtino ir koalicijos taryba.

Tuomet jo kandidatūra prezidentui oficialiai nė nebuvo pateikta. Tai padaryta tik po dešimties dienų. Dar po dviejų savaičių prezidentas susitiko su kandidatu, o trečiadienį L.Savicko kandidatūrą G.Nausėda atmetė motyvuodamas, kad šis dar nėra įrodęs, jog galės greitai įgyvendinti reikšmingus pokyčius.

S.Malinauskas 15min ketvirtadienį sakė, kad premjeras ne kartą L.Savicko kandidatūrą yra aptaręs su prezidentu: šalies vadovo nuomonė buvo teigiama, jokių kliūčių kandidatui užimti šias pareigas nebuvo išsakyta.

Patarėjas pabrėžė, kad prezidentas viešai komentuodamas teikimą L.Savicką vadino rimtu kandidatu.

Sakyti, kad tai nesuderinta kandidatūra ar prezidentui iki tol nežinoma kandidatūra, dėl kurios reiktų ilgai spręsti, yra visiškas nesusipratimas.

„Dar daugiau, premjeras yra viešai minėjęs, kad dar vasarą, kai nebuvo aišku, kokios sudėties Vyriausybė dirbs po naujos koalicijos sudarymo, L.Savicko kandidatūra buvo svarstoma į kitos ministerijos vadovo poziciją ir prezidentas taip pat teigiamai atsiliepė apie šį kandidatą“, – sakė jis.

Anot S.Malinausko, L.Savickas buvo tas patarėjas, su kuriuo prezidentui ir jo komandai teko bendrauti daugiausia, G.Nausėda su L.Savicku yra bendravęs ir iki tapdamas prezidentu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas ir Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas ir Gitanas Nausėda

„Sakyti, kad tai nesuderinta kandidatūra ar prezidentui iki tol nežinoma kandidatūra, dėl kurios reiktų ilgai spręsti, yra visiškas nesusipratimas, – patikino patarėjas. – Klausimas tik vienas – kodėl pasikeitė prezidento pozicija ir iki tol puikiai vertintas kandidatas buvo atmestas konstatuojant, kad jis turi puikią perspektyvą ateityje.“

Visgi viešai prezidento patarėjai yra reiškę abejonių dėl L.Savicko galimybių tapti ministru. G.Nausėdos patarėjai tvirtino, kad prezidentas mieliau rinktųsi iš kelių kandidatų, abejojo, ar gerai, kad premjeras ministru teikia savo patarėją.

Kandidato artimiausiu metu nebus

Ar premjeras ieškos kito kandidato? S.Malinauskas sako, kad taip, tik ne dvi artimiausias savaites, nes S.Skvernelis atostogaus. Prezidento dekretas numato, kad premjeras atostogaus 17–27 dienomis.

„Pasibaigus atostogoms bus ieškoma naujo ministro, tačiau šiuo metu sunku pasakyti, koks kandidatas iš viso galėtų atitikti prezidento reikalavimus, jeigu puikų išsilavinimą ir reputaciją turintis, ekonomiką ir inovacijas trejus metus kaip premjero patarėjas kuruojantis L.Savickas netiko“, – teigė S.Malinauskas.

Anot jo, nėra aišku, ar atsiras daug galinčių ir norinčių užimti atsakingas pareigas likus vos pusmečiui iki Seimo rinkimų: „Neabejotinai, atmesdamas L.Savicko kandidatūrą prezidentas tai turėjo įvertinti.“

Prezidentūra: L.Savickui trūksta patirties

Prezidentūros 15min pateiktame komentare teigiama, kad premjeras buvo trumpai pristatęs L. Savicką kaip galimą kandidatą į ministrus. Tačiau, anot komentaro, prezidento pozicija dar prieš oficialiai pateikiant kandidatūrą buvo ne kartą pasakyta viešai – valstybės vadovas norėtų išgirsti ir daugiau kandidatūrų, kurios nebūtinai turėtų būti iš artimiausios premjero aplinkos.

Komentare konstatuojama, kad tokių kandidatūrų pateikta nebuvo.

„Prezidentas nuosekliai laikosi nuomonės, kad L.Savickas turi geras perspektyvas karjerai viešajame sektoriuje, tačiau užimti ekonomikos ir inovacijų ministro pareigoms šiuo metu jam trūksta patirties“, – teigiama prezidentūros komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius