Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 13

Premjero Sauliaus Skvernelio rinkiminės kelionės – ir už valstybės pinigus

Prezidento rinkimuose dalyvausiantis premjeras Saulius Skvernelis, kaip ir dalis kitų kandidatų, jau pradėjo keliones po Lietuvą bei susitikimus su gyventojais. Tačiau opozicija piktinasi, kad į regionus susitikti su rinkėjais Vyriausybės vadovas skuba ir esą naudodamasis tarnybine padėtimi.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis S.Skvernelis keletą kartų susitiko su rinkėjais regionuose. Vasario pabaigoje jis vyko į Kėdainius, taip pat susitiko su šilališkiais bei palangiškiais.

Kai kurie iš minėtų susitikimų prasidėjo kiek po oficialaus darbo laiko pabaigos – 17 valandą 30 minučių. Su Palangos gyventojais po premjero darbinio vizito Klaipėdoje S.Skvernelis susitiko nuo 16 valandos.

Kaune jis lankėsi kaip premjeras, tačiau Kauno mero Visvaldo Matijošaičio paramos sulaukė jau kaip prezidento posto sieksiantis asmuo. Apie pasiūlymą Baltarusijai dėl Astravo atominės elektrinės užsiminė susitikime, į kurį vyko kaip kandidatas, o oficialų laišką kaimyninei šaliai išsiuntė kaip premjeras.

Kilo klausimų, kokiu pagrindu Vyriausybės vadovas savo tiesioginį darbą baigia anksčiau, kad jau kaip kandidatas į prezidentus galėtų susitikti su rinkėjais. Ir kaip atskirti, kada S.Skvernelis kalba kaip premjeras, o kada – kaip kandidatas?

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./renginio akimirka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./renginio akimirka

Į susitikimus su gyventojais S.Skvernelis atvyksta tarnybiniu transportu bei su Vadovybės apsaugos departamento (VAD) palyda. Be to, į Kėdainius premjerą atlydėjo jo patarėju dirbantis Tomas Beržinskas, kuris nėra jo rinkimų komandos narys.

Netikras premjeras arba netikras kandidatas

Didžiausios Seimo opozicinės frakcijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) – seniūnas Gabrielius Landsbergis įsitikinęs, kad S.Skvernelis naudojasi tarnybine padėtimi.

„Panašu, kad, net naudodamasis tarnybine padėtimi, S.Skvernelis nelabai įtikina žmones jį palaikyti. Sakiau jau ir seniau, kad jis turėjo pasitraukti iš premjero pozicijos ir dalyvauti rinkimuose nuoširdžiai, o ne taip, kaip dabar – tarsi sėdėdamas ant dviejų kėdžių. Nes nuolat susidarys įspūdis, kad arba jis netikras premjeras, arba netikras kandidatas“, – pabrėžė konservatorių lyderis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Panašu, kad net naudodamasis tarnybine padėtimi, S.Skvernelis nelabai įtikina žmones jį palaikyti.

G.Landsbergio žiniomis, tyrimą dėl galimo naudojimosi tarnybine padėtimi šiuo metu atlieka Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

„Norėčiau tikėti, kad bus laiku priimti teisingi sprendimai“, – aiškino jis.

Taip pat TS-LKD lyderis neatmetė, kad dėl S.Skvernelio rinkiminių kelionių gali būti imtasi veiksmų Seime. „Neatmetu, bet nesame dar apsisprendę“, – sakė G.Landsbergis.

Konservatorių deleguotas VRK narys Vilius Semeška teigė, kad tyrimas atliekamas dėl S.Skvernelio vizito į Rusnę, kur jis pranešė visuomenei kandidatuosiantis prezidento rinkimuose.

„Sulaukėme skundo su prašymu ištirti ir įvertinti, ar nebuvo pasinaudota tarnybine padėtimi. Mano žiniomis, tyrimas yra pradėtas tiek, kad šiuo metu yra išsiųsti paklausimai, suformuluoti klausimai ir laukiama atsakymų. Tuomet, matyt, bus rašoma išvada ir teikiama į posėdį“, – sakė V.Semeška.

Atsidūrė interesų konflikto rate

Opozicinės Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas mano, kad premjeras yra atsidūręs visiškai komplikuotoje padėtyje. Parlamentaro žiniomis, ketvirtadienį S.Skvernelis vyksta į Klaipėdą.

„Ten aiškiai matyti, kad rinkiminiai dalykai prieš antrąjį merų rinkimų turą. Bet premjeras yra ne tik premjeras, o dar ir Seimo narys. Tą dalyką irgi reikia pridėti. Ketvirtadienį vyks Seimo posėdžiai. Premjeras ten nedalyvaus“, – pabrėžė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

E.Gentvilo teigimu, premjeras atsiduria galimo interesų konflikto rate. Jis pabrėžė, kad įstatymas kalba apie tai, kad neturi būti interesų konflikto regimybės. „Dabar ta regimybė yra ir jums, ir man“, – kalbėjo politikas.

Priminė D.Grybauskaitės kampaniją

S.Skvernelio rinkimų štabo komunikacijos vadovas Skirmantas Malinauskas aiškino, kad S.Skvernelis nemano, jog vykdamas į rinkiminius susitikimus su gyventojais naudojasi tarnybine padėtimi ir turimais administraciniais resursais.

Anot jo, Konstitucija ir kiti šalies įstatymai numato galimybę tiek Seimo nariams, tiek prezidentui, tiek Vyriausybės vadovui ar ministrui dalyvauti rinkimuose.

„Šiuo metu rinkimuose dalyvauja ir Seimo nariai, ir Europos Parlamento narys, ir pareigas einantis eurokomisaras. Praėjusiuose rinkimuose dalyvavo pareigas einanti prezidentė, kuri taip pat buvo saugoma 24 valandas per parą, ji buvo lydima visuose savo susitikimuose, prie jos kampanijos prisidėjo politinė komanda, atostogų kampanijos metu neėmė. Nė vienas iš kandidatų į prezidentus dalyvaudamas rinkimuose iš savo pareigų nesitraukė, o jas derino su kampanija. Niekada tai žurnalistams nekėlė tiek klausimų, kiek S.Skvernelio atveju“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Tačiau D.Grybauskaitės Spaudos tarnyba primena, kad visi prezidentės štabe dirbę žmonės buvo pasiėmę nemokamas atostogas ir jokio atlygio negavo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Premjeras yra žadėjęs, kad rinkimų kampanijos metu pasiims 10 dienų nemokamų atostogų. Kada konkrečiai, S.Malinauskas kol kas atsakyti negalėjo.

Nė vienas iš kandidatų į prezidentus dalyvaudamas rinkimuose iš savo pareigų nesitraukė, o jas derino su kampanija.

Neribotas darbo laikas

Pasak S.Malinausko, Konstitucinis Teismas yra aiškiai pasisakęs, kad nei Seimo pirmininko, nei ministro pirmininko, nei prezidento darbo valandos nėra ribotos.

„Jie savo pareigas eina 24 valandas per parą. Remiantis tokia logika, šie asmenys niekada negalėtų dalyvauti rinkimų kampanijoje, nes laisvalaikio jie neturi. Skirtingai nei kai kurie Seimo nariai, kurie rinkimų kampanijos renginiuose dalyvauja Seimo posėdžių metu, premjeras savo susitikimus kaip kandidatas vykdo po to, kai baigiasi jo oficiali darbotvarkė ir kai nevyksta Seimo posėdžiai“, – tikino jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

S.Malinausko teigimu, ne premjero darbotvarkė derinama prie susitikimų, o S.Skvernelio susitikimai derinami prie įtemptos Vyriausybės vadovo darbotvarkės.

Kiek susitikimų su gyventojais planuojama surengti, anot S.Skvernelio rinkimų štabo komunikacijos vadovo, atsakyti kol kas negalima.

„Žinoma, kad jie vyks įvairiomis savaitės dienomis, tačiau tada, kai premjero darbotvarkė tai leis ir su ja susitikimai nesikirs“, – tikino jis.

Kelionės žvejoti irgi kainuoja

S.Malinauskas teigė, kad S.Skvernelį visose kelionėse lydi apsaugos automobilis, kortežas važiuoja su specialiais garso ir šviesos signalais. Tiesa, kelionių į savo rinkiminius susitikimus su gyventojais išlaidų premjeras neapmoka.

Kiek mokesčių mokėtojų lėšų atsiėjo šios S.Skvernelio kelionės, t. y. degalai, automobilio amortizavimo išlaidos ir panašiai, S.Malinauskas atsakyti negalėjo.

„Tai klausimas VAD. Jei premjeras važiuotų žvejoti, o ne į susitikimą su žmonėmis, išlaidos būtų panašios, nes apsauga jį vis tiek lydėtų. Kaip jau minėta, premjeras saugomas 24 valandas per parą, ir tai nėra jo pasirinkimas. Taip pat siūlome pagalvoti, ar tokia nuolatinė apsauga iš tiesų yra didelis patogumas saugomam asmeniui? Ar daugelis mūsų norėtume būti stebimi nuolatos, savo namuose, darbe, kelionių metu, laisvalaikiu ir visur kitur?“ – kalbėjo S.Skvernelio atstovas.

Jei premjeras važiuotų žvejoti, o ne į susitikimą su žmonėmis, išlaidos būtų panašios, nes apsauga jį vis tiek lydėtų.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Skvernelis Kėdainiuose
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Skvernelis Kėdainiuose

Klausiamas, kas apmoka patalpų, kuriose vyksta rinkiminiai susitikimai, nuomą, S.Malinauskas aiškino, kad susitikimus organizavo kandidatai į merus, kurių kvietimu vyko S.Skvernelis.

„Šis klausimas turėtų būti užduotas jiems. Daugeliui kandidatų savivaldybės suteikia patalpas susitikimams su bendruomene nemokamai“, – komentavo jis.

Lydėjo ir patarėjas

S.Skvernelio susitikime su gyventojais Kėdainiuose dalyvavo ir premjero patarėjo pareigas einantis T.Beržinskas. Jis nėra S.Skvernelio rinkimų į prezidentus komandos narys.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Tomas Beržinskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Tomas Beržinskas

T.Beržinskas aiškino, kad tomis dienomis, kai dalyvavo rinkiminiuose susitikimuose, jo darbo laiko grafikas pagal rašytinius prašymus buvo pakoreguotas ir sutrumpintas.

„Tad į susitikimus vykau ir juose dalyvavau jau po darbo valandų. Savaime suprantama, vykau į juos asmeniniu transportu“, – tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius