Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 14

Premjero žentas turi savo „ministeriją“: valstybės sukrauti pelnai ir įtarimai nešvariais žaidimais

Stambūs valstybiniai užsakymai ir solidus pelningumas. Tokiais pasiekimais kelerius metus žibėjo ryšių su visuomene bendrovė „Ministerium“, tiesiogiai susijusi su artimiausia premjero Algirdo Butkevičiaus aplinka, o nuo šių metų – ir su jo šeima. Tačiau dabar įmonės pergalės parūpo ir Konkurencijos tarybai. Premjero žentui Evaldui Vaitasiui priklausanti įmonė įtariama karteliu.
Evaldas Vaitasius, Algirdas Butkevičius ir Dalia Kutraitė-Giedraitienė
Evaldas Vaitasius, Algirdas Butkevičius ir Dalia Kutraitė-Giedraitienė / 15min.lt montažas

Liepos pabaigoje Konkurencijos taryba pranešė baigusi tyrimą dėl programavimo ir komunikacijos paslaugas teikiančių įmonių galbūt sudaryto kartelio. Preliminariu Konkurencijos tarybos ekspertų vertinimu, įmonės „Ministerium“, „Nebūk briedis“ ir VšĮ „TV Europa“ galėjo sudaryti draudžiamą susitarimą, dalyvaudamos VšĮ Kelių ir transporto tyrimo instituto organizuotame viešajame pirkime programinės įrangos sukūrimo darbams pirkti.

Dėl viešųjų konkursų net nedrįsčiau prašyti pagalbos, nes gerai žinau uošvio principingumą, – tikina E.Vaitasius.

„Konkurencijos tarybos tyrėjų preliminariu vertinimu, tyrimo metu nustatytų faktinių aplinkybių visuma – įmonių tarpusavio susirašinėjimas, šių įmonių atstovų paaiškinimai bei kitos tyrimo metu nustatytos aplinkybės liudija galimai draudžiamus susitarimus tarp įmonių“, – liepos 27 dieną pranešė Konkurencijos taryba.

Sutapimas, ar ne, bet jau po dviejų dienų Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas sėdėjo kabinete pas premjerą Algirdą Butkevičių. Žinoma, tiek premjeras, tiek Konkurencijos taryba tvirtina, kad per susitikimą apie „Ministerium“ neužsiminta nė žodžiu. Taryba pabrėžia tyrimą dėl galimo kartelio tęsianti be trukdžių ir ketinanti pabaigti dar iki žiemos.

Vyriausybės kanceliarijos nuotr./Premjero susitikimas su Konkurencijos tarybos vadovu Šarūnu Keserausku
Vyriausybės kanceliarijos nuotr./Premjero susitikimas su Konkurencijos tarybos vadovu Šarūnu Keserausku

Gali būti, kad „Ministerium“ po šio tyrimo sulauks ir daugiau valstybinių priežiūros institucijų dėmesio. Šią vos trejus metus – arba tik šiek tiek ilgiau nei A.Butkevičiaus Vyriausybė – veikiančią įmonę valstybiniuose konkursuose lydi neregėta sėkmė. „Ministerium“ vidutinis pelningumas siekia apie 25 proc., didžioji dalis įmonės pajamų – iš valstybės institucijų (tarp jų – ir socialdemokratų kontroliuojamų ministerijų) viešųjų pirkimų.

Ir čia ne vien įmonės akcininku šiemet balandį tapusio premjero žento nuopelnas. Prieš jį viešųjų ryšių įmonę „Ministerium“ valdė premjerui už dyką Vyriausybės veiklos viešinimo klausimais patarinėjančios Dalios Kutraitės-Giedraitienės sūnus Simonas Giedraitis, o pati patarėja metus buvo „Ministerium“ valdybos pirmininkė.

Tačiau nei premjeras, nei glaudžiai su „Ministerium“ susijusi jo patarėja D.Kutraitė-Giedraitienė ryšių su šia įmone ar jos akcininkais nėra deklaravę.

A.Butkevičius nespėjo įsigilinti

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pateiktoje interesų deklaracijoje A.Butkevičius yra įrašęs E.Vaitasiaus pavardę. Tik ne kaip žento ir, juo labiau, ne kaip „Ministerium“ akcininko. Vyriausybės vadovas VTEK nurodė tik tiek, kad 2013 m. balandį žentui už 30 tūkst. litų pardavė automobilį.

Paklaustas, kodėl E.Vaitasiaus deklaracijoje nepaminėjo, premjeras aiškino esą anksčiau tam nematęs reikalo.

Mano dukters vyras įmonės akcijų nusipirko tik šių metų pavasarį, per darbų gausą nespėjau įsigilinti į šios įmonės vykdomą veiklą ir numatyti galimų rizikų, – aiškina A.Butkevičius.

„Įstatymas numato sutuoktinio ar jo sugyventinio privalomą duomenų deklaravimą, bet nenumato būtinybės deklaruoti kitų šeimos narių duomenis, jei asmuo iš anksto nenumato rizikos dėl galimo interesų konflikto. Mano dukters vyras įmonės akcijų nusipirko tik šių metų pavasarį, per darbų gausą nespėjau įsigilinti į šios įmonės vykdomą veiklą ir numatyti galimų rizikų, todėl šie pokyčiai liko nedeklaruoti, bet suskubsiu tą padaryti dabar“, – teigė premjeras.

Taip pat jis griežtai atmetė, kad susitikimas su Konkurencijos tarybos pirmininku Š.Keserausku galėjo būti suprastas kaip spaudimas liautis tyrus galimus premjero žento įmonės susitarimus. Pasak premjero, Š.Keserauskas pas jį apsilankė savo iniciatyva ir kalbėjo apie Lietuvos jūrų laivininkystės problemas. Tiesa, tuo metu Vyriausybės tinklalapyje ir Konkurencijos tarybos pranešimuose buvo nurodoma, kad šiame susitikime aptartos pieno sektoriaus problemos.

Turės būti geresnė už geriausius

A.Butkevičius tikina, kad iki 15min.lt pasiteiravimo, nė nežinojo, kokius konkursus laimi jo žento įmonė „Ministerium“ ir, ar ji dalyvauja Vyriausybės skelbiamuose viešuosiuose pirkimuose.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

„Jūsų dėka pasidomėjau, kad nuo to laiko, kai mano dukters vyras įsigijo UAB „Ministerium“ akcijų, ši įmonė nelaimėjo nė vieno konkurso socialdemokratų valdomose ministerijose, o kad laimėtų, jiems visada reikės būti nepriekaištingiems ir geresniems už geriausius. Mano dukters šeima yra savarankiška, gyvena atskirai, patys priima sprendimus ir kuria savo ateitį, o mes su žmona stengiamės kuo mažiau reguliuoti ir kontroliuoti savo dukters šeimą“, – sako premjeras.

Esu principingas ir branginu man parodytą žmonių pasitikėjimą, ir jokiu būdu negalėčiau pavesti savo politinių bendražygių, – sako premjeras.

Jis tikina net besijaučiantis kaltas prieš savo šeimą, nes jo užimamos pareigos gerokai apsunkina artimųjų gyvenimą.

„Nuoširdžiai jums pasakysiu, mano, kaip politiko, buvimas šiame poste yra tik sunkinanti aplinkybė bet kokiai mano šeimos narių veiklai. Esu principingas ir branginu man parodytą žmonių pasitikėjimą, ir jokiu būdu negalėčiau pavesti savo politinių bendražygių, to neleistumėte padaryti ir jūs, gerbiami žurnalistai. Kai esi tokiuose postuose, visuomet aukoji savo šeimos ramybę ir net gerovę. Dažnai jaučiuosi prieš juos labai kaltas“, – 15min.lt teigia A.Butkevičius.

Taip pat jis pabrėžė iki šiol nieko nežinojęs apie tai, kad jo visuomeninė patarėja D.Kutraitė-Giedraitienė pati yra buvusi „Ministerium“ valdybos pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius