Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 17 /18:55

Premjerui Algirdui Butkevičiui Seime teko aiškintis dėl žento verslo

Dėl žento Evaldo Vaitasiaus verslo premjerui Algirdui Butkevičiui ketvirtadienį teko aiškintis Seime. Per Vyriausybės valandą konservatoriai jo klausė, kaip žentas įsigijo tokios pelningos įmonės akcijų, jei pats apie viešuosius ryšius nieko neišmano. Premjeras garantavo žento pirkinio skaidrumą ir perėjo į puolimą – priminė konservatoriams Irenos Degutienės sūnaus ir „Snoro“ istoriją.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius teiravosi, ar premjeras nemano, kad jo žentui dovanotos įmonės akcijos yra paprasčiausias kyšis.

„Jūsų žentas nemokamai, tai yra kaip dovaną, gavo šios įmonės 50 proc. akcijų su tokia pat galimybe ateityje iš jūsų Vyriausybės užsakymų viešinimui užsidirbti didelę pinigų sumą. Tokios dovanos liaudyje paprastai vadinamos kyšiais. Ar jums neatrodo, kad tai buvo tiesiog kyšis premjero šeimos artimiesiems? Ar jūs neplanuojate pats kreiptis dėl šios istorijos į Specialiųjų tyrimų tarnybą ir kitas institucijas?“ – klausė A.Kubilius.

Tokios dovanos liaudyje paprastai vadinamos kyšiais, – sakė A.Kubilius.

A.Butkevičius tvirtino, kad visus atsakymus apie šią istoriją jau pateikė savo pareiškime, kuris buvo  išplatintas Vyriausybės tinklalapyje ir spausdintas laikraščiuose su užsakymo numeriu, nors nebuvo viešintas premjero asmeniniame tinklaraštyje ir jo asmeniniame profilyje socialiniame tinkle „Facebook“.

Premjeras tikino, kad žiniasklaidoje yra pateikta „neteisinga informacija”.

„Neteisinga informacija. Mano žentas akcijas, kiek aš turiu informacijos, yra įsigijęs labai teisingai, skaidriai. Netgi mokant pavedimais. Ir jokių kitų problemų nėra“, – teigė premjeras.

„Socdemai nesielgia taip, kaip konservatoriai ir nesistengia nutraukti bylų baudžiamųjų politikų vaikams, kurie apvogė „Snoro“ banko indėlininkus. Aš norėčiau, kad jūs grįžtumėte prie šito klausimo. Aš esu jį uždavęs prokurorams, jie sakė sulaukę didžiulio spaudimo ir šiuo metu kol kas atnaujinti bylos negali. Bet aš žinau, kad ekonominiams nusikaltimams senaties nėra“, – primindamas kelerių metų senumo istoriją į puolimą perėjo A.Butkevičius.

Mano žentas akcijas, kiek aš turiu informacijos, yra įsigijęs labai teisingai, skaidriai. Netgi mokant pavedimais, – aiškino A.Butkevičius.

Konservatoriai neatlyžo. Jie toliau klausinėjo, ką premjeras galvoja apie šią istoriją, kaip vertina savo žento pirkinį. Premjeras vis kartojo, kad yra atviras ir sąžiningas. A.Butkevičius garantavo ir už savo dukros Indrės šeimos sąžiningumą.

Yra ar nėra?

Konservatorius Rokas Žilinskas tikino premjerą visai neabejojantis jo nuoširdumu ir sąžiningumu: „Jūsų šeimos nariai greičiausiai nesakė jums nei apie savo verslo sandorius, nei apie savo planus ir jūsų tikinimai, kad jūs nieko nežinojote, man atrodo visiškai įtikinami. Bet, sakykite, gal jūs pajutote ar žinote, kad gal jūsų žentas vis dėlto išsimokėjo tuos dividendus, nes keli šimtai tūkstančių litų šeimos biudžete turėtų būti kažkaip pajuntami šeimos galva?“

„Tų sandorių, apie kuriuos jūs kalbate, jų nėra. Jų nėra. Aš nežinau, gal net ir yra vienas kitas sandoris, kaip sakant. Jis pradėjo dirbti 2015 m. balandžio viduryje. Jūs tą tikriausiai suprantate. Aš negaliu kalbėti už akcinės bendrovės dividendus, bet ten nėra tų sumų, apie kurias jūs kalbate, kai jis pradėjo dirbti ir tapo akcininku. Jokioj šeimoj jo, kiek aš žinau, nes pasikalbu su savo dukra ir su žentu, jokių dividendų iš tų jūsų minimų sumų nėra“, – atsakė A.Butkevičius.

Tų sandorių, apie kuriuos jūs kalbate, jų nėra. Jų nėra. Aš nežinau, gal net ir yra vienas kitas sandoris, kaip sakant, – sakė premjeras.

Vėliau klausimą apie žento verslą premjerui dar pateikė konservatorė Agnė Bilotaitė. Teigdama, kad šis įvykis patvirtino, jog Lietuva tikrai yra švogerių kraštas, Seimo narė klausė, ar premjeras sutinka, jog kiekvienas Lietuvos žentas arba marti svajotų gauti superpelningai veikiančios įmonės akcijų.

„Gal jūs žinote dėl kokių priežasčių tokios dovanos iš privataus verslo sulaukė jūsų žentas, nors pats esate teigęs, kad apie viešųjų ryšių klausimus jis nelabai nutuokia? Ar jūs nemanote, gal galite pagrįsti, ar čia nėra kažkokių užsakymų ,buvo tikimasi kokių nors užsakymų, o gal buvo jau atsilyginta dėl jau laimėtų konkursų?“, – teiravosi A.Bilotaitė.

„Galiu garantuoti už dukros šeimą, kuri jaučia atsakomybę ir žino, ką daro, ir žino, kas galėtų būti, jei priimtų netinkamą sprendimą“, – sakė A.Butkevičius.

„Aš nenustebsiu, jei greitai būsiu apkaltintas interesų konfliktu dėl to, kad esu Lietuvos ministras pirmininkas ir, kad Butkevičiaus šeima gyvena Lietuvoje, pagal jūsų logiką“, – pyktelėjo A.Butkevičius. Netrukus jis vėl grįžo prie I.Degutienės sūnaus istorijos ir pasiūlė A.Bilotaitei pasidomėti, kaip viskas vyko šioje istorijoje.

Tuomet įsikišo konservatorius Jurgis Razma ir paragino premjerą liautis spaudus teisėsaugą ir taškiusis kaltinimais.

Aš nenustebsiu, jei greitai būsiu apkaltintas interesų konfliktu dėl to, kad esu Lietuvos ministras pirmininkas ir, kad Butkevičiaus šeima gyvena Lietuvoje, – sakė premjeras.

„Premjerui ypatingai netinka švaistytis tokiais teisiniais konkrečiais kaltinimais, kaip „apvogė“ žmones. Tuo labiau, kad dabar galima suvokti, kad dabar jūs darote spaudimą prokurorams, išnaudodamas savo pareigas, kad byla būtų atnaujinta. Ir dar formuluojate konkrečius kaltinimus. Tai čia yra verta pamąstyti apie tokią jūsų laikyseną“, – teigė J.Razma.

Tiek klausimų premjeras sulaukė po to, kai 15min.lt paskelbė publikaciją apie viešųjų ryšių įmonę „Ministerium“, kurios 50 proc. akcijų turi A.Butkevičiaus dukros vyras E.Vaitasius.

Be to, anksčiau šios įmonės valdybos pirmininkė buvo trečiadienį atsistatydinusi premjero patarėja Dalia Kutraitė-Giedraitienė. Jos sūnus Simonas Giedraitis iki šių metų buvo „Ministerium“ akcininkas kartu su Mantu Krasausku, kuris kartu du D.Kutraite-Giedraitiene valdo socialdemokratų rinkimų kampaniją rengusią VŠĮ „Socialiniai partneriai“.

Nei premjeras, nei D.Kutraitė-Giedraitienė savo ryšių su „Ministerium“ nebuvo deklaravę, o ši įmonė daugiausia gyveno iš valstybinių institucijų užsakymų.

UAB „Ministerium“ ketvirtadienio vakarą išplatino savo pranešimą:

„Šiandien Seime vykusios Vyriausybės valandos metu opozicijoje esantys politikai toliau eskalavo šmeižtą dėl E.Vaitasiaus akcijų įsigijimo aplinkybių. Kaip skelbia portalas 15min.lt, A. Kubilius išsakė tokius teiginius: „Jūsų žentas nemokamai, tai yra, kaip dovaną, gavo šios įmonės 50 proc. akcijų su tokia pat galimybe ateityje iš jūsų Vyriausybės užsakymų viešinimui užsidirbti didelę pinigų sumą“.

Tokie teiginiai – melas. Mes kategoriškai reikalaujame sustabdyti šio šmeižto platinimą. Atsakingai pareiškiame, jog už akcijas buvo atsiskaityta bankiniu pavedimu. Sandorio suma fiksuota šalių susitarimu, įvertinus visą su įmone susijusią informaciją – realų, o ne žurnalisto melagingai įvardintą nepaskirstytą pelną akcijų pirkimo – pardavimo metu, mokestinius įsipareigojimus, pirmo ketvirčio preliminarius finansinius rodiklius, etc. Žurnalisto Š.Černiausko paskleista informacija apie neva 0,5 milijono litų nepaskirstytą pelną akcijų pirkimo – pardavimo metu neturi nieko bendro su realybe – ši suma buvo daugiau nei kelis kartus mažesnė, nei nurodo žurnalistas ir opozicinės partijos.

Įmonės ir jos akcininkų reputacijai suduotas didžiulis smūgis, platinant šmeižikišką informaciją. Sieksime, jog ji būtų paneigta, o žala atlyginta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius