-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 05

Premjerui VRK darbas kol kas abejonių nekelia

Premjerui Sauliui Skverneliui Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbas šiuo metu abejonių nekelia.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

„Man kol kas tikrai (VRK veikla – BNS) abejonių nekelia, o klausimus, kurie iškilę dėl atskirų tyrimų, kodėl kažkas buvo į stalčių padėta, turi atsakyti pirmiausia pati komisijos pirmininkė ir komisija, tada galėsime vertinti toliau pačios komisijos veiklą“, – pirmadienį žurnalistams į klausimą, kaip vertina situaciją VRK, atsakė S.Skvernelis.

Opozicija kelia VRK vadovės Lauros Matjošaitytės atsakomybės klausimą dėl dar praėjusios kadencijos pabaigoje, pernai birželio mėnesį, komisijos darbo grupės parengtos, bet taip iki šiol ir neapsvarstytos išvados dėl „valstiečių“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Konservatoriai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami išsiaiškinti, ar L.Matjošaitytės veiksmuose, neteikus išvados visos komisijos svarstymui, negalima įžvelgti prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo požymių.

Premjeras S.Skvernelis tvirtina, kad L.Matjošaitytė dar praėjusią VRK kadenciją, kuomet ėjo pavaduotojos pareigas, buvo viena iš narių, su kuria buvo galima konstruktyviai spręsti rinkimų skaidrumo problemas.

„Kalbant apie komisijos vadovę, kiek man teko susidurti tiek būnant policijos vadovu, tiek vidaus reikalų ministru, tai buvo viena iš komisijos narių, su kuria buvo galima konstruktyviai spręsti ir buvo sprendžiamos neskaidrių rinkimų užkardymo problemos, papirkinėjimo problemos“, – L.Matjošaitytę įvertino premjeras.

Minimoje išvadoje nėra nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, bet dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams siūloma kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

Opoziciniai konservatoriai iškėlė versiją, esą nuslėpus darbo grupės išvadą dėl „Agrokoncerno“ milijoninės paramos su R.Karbauskiu susijusiems renginiams L.Matjošaitytei atsidėkota VRK vadovės postu. Pati VRK vadovė šias prielaidas neigia.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Keturių Seimo opozicinių frakcijų atstovai savo ruožu nori susitikti su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, kad sužinotų jo požiūrį į VRK vadovės L.Matjošaitytės galimybes likti pareigose.

Anksčiau su L.Matjošaityte susitikęs V.Pranckietis pareiškė nematantis būtinybės jai trauktis iš pareigų, teigė, kad ji „dirba teisingai“.

Skundą dėl galbūt paslėptos politinės reklamos televizijos seriale „Naisių vasara“ VRK gavo dar 2016 metų vasarą. Buvo sudaryta darbo grupė jam tirti. Tyrimą ji baigė jau po Seimo rinkimų pernai birželį. Darbo grupės parengta išvada įkelta į VRK dokumentų valdymo informacinę sistemą, bet viešam komisijos posėdžiui taip ir nepateikta.

VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R.Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais jam priklausantis „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.

Pagal įstatymą, VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu.

L.Matjošaitytė VRK vadove paskirta pernai birželį V.Pranckiečio siūlymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius