Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 03

Prezidentas atleido korupcijos byloje įtariamą teisėją G.Čekanauską

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienėį pasirašė dekretą, kuriuo, dėl teisėjo vardo pažeminimo iš Regionų apygardos administracinio teismo teisėjo pareigų, atleidžiamas Gintaras Čekanauskas. Apie tai pranešime skelbia Prezidentūros komunikacijos grupė.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Be to, Prezidentas teikia Seimui pritarti Valdimaro Bavėjano atleidimui iš Lietuvos apeliacinio teismo teisėjo pareigų, savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą.

Penktadienį Teisėjų taryba pritarė prezidento G.Nausėdos iniciatyvai atleisti Apeliacinio teismo teisėją V.Bavėjaną ir Kauno administracinio teismo teisėją G.Čekanauską, bet neleido pašalinti iš pareigų Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjo Arūno Kaminsko.

Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad šalies vadovas inicijuodamas teisėjo atleidimą iš pareigų privalo gauti Teisėjų tarybos patarimą. Apygardų administracinių teismų teisėjus atleidžia Prezidentas, o Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai yra atleidžiami Prezidento, jam gavus Seimo pritarimą.

Šiemet vasarį į viešumą iškilo teisėjų ir advokatų korupcijos skandalas, vadinama teisėjų korupcijos byla. Įtariama, kad už parankius teisėjų sprendimus buvo žadėti ir mokėti kyšiai, jų sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. eurų. Tyrimo duomenimis, sutartų kyšių suma siekė 400 tūkst. eurų.

Tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretus, kuriais leido patraukti baudžiamojon atsakomybėn 8 teisėjų laisvę bei sustabdė jų įgaliojimus. Taip pat sulaikyti 5 advokatai, iš viso – 26 asmenys.

Skirtingomis korupcinėmis veikomis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu – įtariami 3 Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir V.Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas A.Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas G.Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Daugelis teisėjų yra viešai paneigę savo kaltę, nurodo BNS.

Tarp sulaikytųjų yra ir 5 advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas.

Taip pat sulaikytas LAT teisėjo padėjėjas, teisininkai ir kiti asmenys. Iš viso sulaikyti 26 asmenys.

Anksčiau rugpjūtį G.Nausėda atleido H.Jaglinskį, o dėl Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismo teisėjų E.Laužiko ir K.Gurino atleidimo kreipėsi į Seimą. BNS rašo, kad dėl šių dviejų teisėjų parlamentarai ketina balsuoti per rudens sesiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius