Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 28 /12:15

Prezidentas G.Nausėda: skiepykitės dėl savo ir artimųjų saugumo

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina žmones pasiskiepyti ne tik dėl visuomenės, bet ir dėl savo bei artimųjų saugumo. Jo patarimas – vadovautis ne socialiniuose tinkluose platinamomis teorijomis, o mokslininkų ir specialistų rekomendacijomis. Taip valstybės vadovas sakė po trečiadienį surengto nuotolinio susitikimo su sveikatos ekspertų tarybos nariais.

„Noriu dar kartą paskatinti pasiskiepyti, – po susitikimo kreipėsi G.Nausėda. – Ne dėl to, kad kažkas verčia tai daryti ar kažkas skatina tai daryti. Pasiskiepykite dėl savęs, dėl savo artimųjų ir dėl visos visuomenės saugumo.

Šiandien faktai byloja akivaizdžiai: tie žmonės, kurie yra pasiskiepiję, keleriopai sumažina savo riziką užsikrėsti koronavirusu, ypač delta atmaina, sumažėja jų tikimybė patekti į ligoninę, dramatiškai sumažėja tikimybė, kad gali ištikti mirtis.“

Valstybės vadovas paragino „mažiau vadovautis socialinių tinklų teorijomis arba specialistų rekomendacijomis“, o klausyti mokslininkų, specialistų patarimų ir pasiskiepyti.

„Šiandien Lietuvoje turime visas galimybes tai padaryti, – kalbėjo jis. – turime visų tipų vakcinų, turime daug mobiliųjų punktų, todėl galite nesunkiai rasti tokį artimoje aplinkoje.

Ir, žinoma, pasiklauskite tų, kurie jau pasiskiepijo. Jie suteiks visą informaciją, kodėl tai padarė.“

G.Nausėda pažymėjo pasiskiepijęs ne tik pats – tai padarė ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė, ir abi jų dukros.

Pasiskiepykite dėl savęs, dėl savo artimųjų ir dėl visos visuomenės saugumo.

Jis prisiminė pastarąjį susitikimą su tėvu. Garbaus amžiaus vyras paklausęs, kada galėtų pasiskiepyti trečią kartą, nes antrasis skiepas buvo prieš pusę metų.

„Jis yra labai bendraujantis žmogus, – pasakojo prezidentas. – Tokiu būdu nori sumažinti riziką susirgti. Žmogui, kuriam beveik 92 metai, kiekvienas kontaktas su susirgusiu asmeniu gali būti lemtingas.“

Apibendrindamas savo mintis, G.Nausėda darsyk paragino pasiskiepyti ir „pasinaudoti proga išspręsti šią Lietuvos problemą bei gyventi sveikai“.

Trečiadienį paskelbta statistika rodo, kad nuo COVID-19 pasiskiepiję jau 49,1 proc. gyventojų, 43,7 proc. – pilnai.

Užsikrėtimų lygis – kaip birželio pradžioje

Per praėjusią parą buvo užfiksuoti net 337 nauji COVID-19 atvejai, mirčių nebuvo užfiksuota. Panašūs užsikrėtimo skaičiai buvo birželio pradžioje.

VIDEO: G.Nausėda pasiuntė žinią Lietuvos žmonėms: ragina skiepytis

Palyginti su ankstesne para, padaugėjo sergančiųjų gydymo įstaigose. Per parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 34 žmonės.

Deguonis papildomai tiekiamas 95 žmonėms, aštuoniems pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Prioritetas – skiepai, ne testų apmokėjimas

Prezidento vyriausioji patarėja, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovė Irena Segalovičienė spaudos konferencijoje atkreipė dėmesį, kad gyventojų skiepijimosi tempas vėl paspartėjo, esama pozityvių ženklų, tačiau bendras vakcinavimo lygis dar per žemas.

„Lietuva turi daugiau nei pakankamai visų rūšių vakcinų, – sakė ji. – Tai yra prioritetas, valdant pandemiją. Mokslo duomenys rodo įspūdingą vakcinų poveikį, saugantį nuo mirties, komplikacijų, simptominio gydymo.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Irena Segalovičienė (centre)
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Irena Segalovičienė (centre)

Anot I.Segalovičienės, vakcinos yra visiems prieinamos ir šiuo metu yra pagrindinis pasirinkimas valdant pandemiją.

„Kryptis, kuri motyvuoja rinktis vakciną, yra teisinga“, – pabrėžė patarėja.

Komentuodama galimus pokyčius dėl naudojimosi galimybių pasu, ji nurodė, kad gyventojų testavimo apmokėjimas ir kiti dalykai priklausys nuo Vyriausybės pasiūlyto modelio, bet pakartojo, kad vakcinavimas turi būti pirminis pasirinkimas.

I.Segalovičienės žodžiais, kaip tik į jį ir kitas pandemijos valdymo priemones šiuo metu kreipiamas didžiausias dėmesys, o ne į karantiną, kuris vėl gali būti paskelbtas rudenį. Ekspertų siūlymu, įvairius sprendimus, taip pat ir dėl karantino, reikėtų priimti atsižvelgiant ne tik į naujų COVID-19 atvejų skaičių, bet ir ligoninių užimtumo rodiklius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius