Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 11 /10:55

Prezidentas mano, kad ministerija dėl skiepijimų be eilės daro nepakankamai: reikalauja trijų žingsnių

Keletas gyventojų COVID-19 skiepus gavo apeidami eilę. Reaguodamas į tai, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys numatė prievolę nurodyti, kodėl žmonės nuo COVID-19 skiepijami prioritetine tvarka, taip pat – įpareigojo savivaldybių administracijų direktorius kontroliuoti visą skiepijimo procesą. Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad to nepakanka. Pasak jo, siekiant užkirsti kelią pažeidimams, reikia, kad ministerija įgyvendintų tris veiksmus. Vienas iš jų – įdiegti COVID-19 vakcinavimo stebėjimo elektroninę sistemą.
Prezidentas susitiko su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu
Prezidentas susitiko su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Prezidento siūlymus, atliepiančius į nesąžiningą dalies gyventojų elgesį, pirmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje pristatė vyriausiasis jo patarėjas Simonas Krėpšta.

„Prezidento nuomone, tikrai yra gerai, kad Sveikatos apsaugos ministerija vakar ėmėsi žingsnių, tačiau jų nepakanka. Žvelgiant į ateitį, ir ypač į tą periodą, kai bus vakcinuojama žymiai daugiau žmonių, negu vakcinuojama šiuo metu, būtina padaryti dar bent tris papildomus žingsnius“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Krėpšta
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Krėpšta

„Visų pirma, reikia įdiegti tam tikrą elektroninę sistemą, kuri atitiktį vakcinavimo eiliškumui tikrintų žymiai sistematiškiau“, – dėstė S.Krėpšta.

Taip pat, pasak jo, dera peržiūrėti vakcinavimo tvarką bei geriau koordinuoti visą vakcinavimo sistemą.

„Antras dalykas – reikia peržiūrėti sveikatos apsaugos ministro numatytą vakcinavimo eiliškumą, aiškiau apibrėžti principą, kai yra judama tarp vienos prioriteto eilės ir žemyn, kad būtų aiškūs principai, kada galima judėti ir kada – ne.

Trečia, žvelgiant į ateitį, reikia labiau koordinuoti visą vakcinavimo sistemą. Kitos šalys turi koordinacinius centrus, tam tikros užuomazgos tokio centro yra pas mus, tačiau tai turi būti stiprinama“, – vardijo S.Krėpšta.

Bent jau dėl pirmojo žingsnio Vyriausybė, pasak patarėjo, pažadėjo imtis veiksmų: „Išgirdome iš sveikatos apsaugos ministro, gerbiamos ministrės pirmininkės, kad planuojama žingsnių galvojant apie elektroninę sistemą, kuri padėtų užtikrinti atitiktį.“

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu

Pirmadienį susitikime su prezidentu dalyvavo A.Dulkys ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Susitikimo metu kalbėta, kaip atrasti tinkamą balansą tarp centralizacijos ir decentralizacijos užtikrinant, kad nesąžiningumai būtų užkardyti“, – pokalbio temą apibendrino G.Nausėdos patarėjas.

A.Dulkys: kontrolė neturi trukdyti

Spaudos konferencijoje dalyvavęs ministras A.Dulkys teigė, jog visų procesų, susijusių su vakcinavimu, centralizuoti negalima.

„Mes negalime gyventi nepasitikėjimo atmosferoje. Visi procesai sveikatos apsaugos sistemoje, kaip ir bet kurioje kitoje sistemoje, negali būti centralizuoti, nes tik pačios gydymo įstaigos, tik pati savivalda geriau žino, kokie konkretūs žmonės dirba su COVID-19 liga sergančiais pacientais ir kokie konkretūs žmonės atitinka tvarkoje nustatytas sąlygas.

Turime pasitikėti tais, kurie savo darbą dirba sąžiningai“, – tikino jis.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu

A.Dulkys, be kita ko, pabrėžė, jog vykdoma skiepijimo kontrolė neturi tapti trukdžiu: „Kontrolės procesai neturi trukdyti skiepijimo greičiui. Kontrolės procesai neturi kainuoti daugiau negu galutinis rezultatas. O rezultatas yra išsaugotos žmonių gyvybės.“

Bendrai ministras teigė, jog skiepijimo COVID-19 vakcina pradžia yra sklandi, išskyrus keletą atvejų.

„Skiepijimo procesas yra sklandus, startas puikus, turime gerus pirminius rezultatus. Labai gaila, aišku, ir nemalonu dėl pasitaikančių dalykų, kurie buvo pastaruoju metu paviešinti. Šioje srityje būtinas absoliutus skaidrumas ir viešumas“, – kalbėjo A.Dulkys.

Skiepijimo procesas yra sklandus, startas puikus, turime gerus pirminius rezultatus.

„Matyt, lenktynės dėl skiepo yra pats blogiausias pasirinkimas, koks galėtų būti šioje situacijoje. Prioritetų grupes sudarėme tam, kad pirmiausia būtų skiepijami tie asmenys, kurie kovoja priešakinėse linijose, kuriems didžiausia tikimybė užsikrėsti“, – pažymėjo jis.

Vieši asmenys, ministro įsitikinimu, turėtų rodyti pavyzdį ir nesinaudoti privilegijomis, kaip esą yra „daugelį dešimtmečių“.

Dar nežino, ar pasiskiepiję be eilės gaus antrą skiepą

Atvejus, kai skiepijimas COVID-19 vakcina vyko apeinant nustatytą eilę, aiškinsis teisėsauga. Prezidentas, pasak jo patarėjo, tikisi, kad institucijos šiais klausimais veiks aktyviai.

„Prezidentas nori pabrėžti, kad mūsų teisinėje sistemoje yra numatyta daug atsakomybių – tiek administracinių, tiek baudžiamųjų – už korupcinius pažeidimus. Tai labai svarbu, kad ši sistema veiktų ir institucijos iki galo išsiaiškintų ir, be abejo, nubaustų, jeigu kaltė yra įrodoma“, – teigė S.Krėpšta.

Spaudos konferencija iš prezidentūros:

VIDEO: Prezidento spaudos konferencija po susitikimo su I.Šimonyte ir A.Dulkiu

G.Nausėda su A.Dulkiu ir premjere I.Šimonyte susitiko po to, kai keletas asmenų nuo COVID-19 pasiskiepijo nepaisydami nustatyto eiliškumo.

15min rašė, jog taip skiepus gavo įmonės „Ambulansas“, valdančios privačią Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotį, vadovas Ričardas Ūselis ir trys jo šeimos nariai, taip pat – jo žmonos brolis, buvęs „Ambulansas“ akcininkas, nekilnojamojo turto įmonių grupės „Transmeda“ vadovas Juozas Pranckevičius.

BNS išsiaiškino, jog Vilniaus universiteto (VU) ligoninės Žalgirio klinika nuo COVID-19 paskiepijo aštuonis darbo sutarčių su šia gydymo įstaiga neturinčius VU Odontologijos instituto dėstytojus.

Paklaustas, ar šie asmenys po trijų savaičių gaus antrąjį COVID-19 skiepą, kad susidarytų imunitetas, A.Dulkys teigė kol kas to negalintis pasakyti.

„Į jį šiandieną dar negalėčiau atsakyti, nes situacija unikali. Kokie bus sprendimai, matysime. Čia vėl, matyt, bus dvi stovyklos: ar skiepas išpiltas, o ar apskritai tokie žmonės turi moralinę teisę būti skiepijami toliau“, – svarstė ministras.

S.Krėpšta tikino, jog šioje situacijoje derėtų sąžiningai laikytis nustatytos vakcinavimo eilės.

Atvejus, kai gyventojai skiepyti galimai pažeidžiant prioritetinę tvarką, analizuos Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir spręs, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

STT taip pat turėtų atlikti vakcinavimo organizavimo antikorupcinį vertinimą.

Nuo pirmadienio turėtų pradėti veikti pasitikėjimo linija, kuria būtų galima pranešti apie galimus skiepijimo pažeidimus, ministerija žada inicijuoti atskirus patikrinimus siekiant išsiaiškinti, kaip laikomasi nustatytų vakcinavimo reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius