Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 02 /13:24

Prezidentas siūlo diskutuoti apie trijų ministerijų jungimą

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai dirbant be nuolatinio vadovo, prezidentas Gitanas Nausėda siūlo diskutuoti apie trijų ministerijų – Aplinkos, Energetikos bei Ekonomikos ir inovacijų – jungimą. Apie tai po premjero Sauliaus Skvernelio ir šalies vadovo susitikimo prakalbo prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.
Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda
Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

papildyta K.Mažeikos komentaru

„Buvo svarstyti iš principo du scenarijai: vienas scenarijus ministro naujos kandidatūros pateikimas arba apjungimas ministerijų. Prezidento nuomone, būtų galima diskutuoti apie trijų ministerijų jungimą, tai yra Ekonomikos ir inovacijų, Energetikos ir Aplinkos ministerijų“, – pirmadienį prezidentūroje komentavo A.Bubnelis.

Konkrečios kandidatūros į ministro pareigas, pasak jo, susitikimo metu aptartos nebuvo. Taip pat, anot atstovo, nebuvo nustatyti ir konkretūs terminai dėl ministerijų jungimo, jei toks vyktų. Esą diskusija dėl pokyčių galėtų prasidėti dar iki Seimo rinkimų, vyksiančių spalį.

„Jeigu tai būtų viena nauja ministerija, arba dvi ministerijos, reikėtų spręsti dėl jų vadovo. Tačiau pirmuoju aspektu turbūt reikėtų atsakyti į klausimą, kaip atrodytų ta viena arba dvi prijungtos ministerijos“, – dėstė A.Bubnelis.

Anot jo, dabar ministerijų jungimo klausimas ministro pirmininko rankose: „Su savo pasiūlymais turėtų grįžti premjeras. Tai yra Vyriausybės klausimas.“

Anksčiau viešai svarstyta tik apie Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos ministerijų jungimą. Klausiamas, kodėl derėtų prijungti ir Aplinkos ministeriją, A.Bubnelis atsakė, kad ji – kaip ir kitos – susijusi su klimato kaita.

„Šios ministerijos, arba jų kuruojami klausimai, yra labai glaudžiai susiję su klimato kaita, dėl to neišvengiamai prisiliečiama ir prie Aplinkos ministerijos kuruojamų klausimų“, – kalbėjo prezidento atstovas.

K.Mažeika iš pradžių siūlo jungti dvi ministerijas

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika apie idėją į ministerijų pertvarką įtraukti ir jo kuruojamą sritį atsiliepė palankiai. Jis 15min teigė pritariantis trijų ministerijų jungimui, nors esą būtų dar geriau, jei iš pradžių būtų jungiamos tik dvi – Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos – ministerijos.

„Per metus laiko subalansuoti aparatą būtų labai sudėtinga. Juolab energetikos dalis šiandien dienai, ką daro Energetikos, Inovacijų ministerijos, yra logiška seka“, – kalbėjo ministras.

Anot K.Mažeikos, jungti Energetikos ministeriją derėtų ir atsižvelgiant į jos dydį: „Įvertinus ministerijų darbuotojų ir etatų skaičių, Energetikos ministerija yra vieno departamento dydžio ministerija, kurios funkcija galėtų išsiplėsti ir galėtų kuruoti abi ministerijas [vienas asmuo], kaip dabar, tuo laikotarpiu, kai nėra ministro.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Jo matymu, naujas ministerijų darinys turėtų būti suformuotas iki pradės dirbti naujai išrinkta valdžia, o iki tol sukurti dviejų ministerijų darinį, ministro įsitikinimu, būtų lengviau.

„Trijų ministerijų sujungimas turėtų būti nuo kadencijos pradžios, nes tikrai daugybę teisės aktų reikėtų keisti ir subalansuoti darbus. Tai tikrai užtruktų laiko ir per metus galutinio produkto, efektyviai veikiančio, turbūt būtų sunku tikėtis. Bet kalbant apie dvi, tai pakankamai realus laiko tarpas, per kurį galima būtų efektyviai atlikti tuos žingsnius, kad ministerija būtų pilnai funkcionuojanti“, – svarstė K.Mažeika.

Transliacija iš prezidentūros:

VIDEO: G.Nausėda ir S.Skvernelis aptarė situaciją dėl koronaviruso ir ekonomikos ministro

Ekonomikos ir inovacijų ministerija be nuolatinio vadovo veikia nuo praėjusių metų gruodžio pradžios. Anksčiau ministro pareigas ėjo eurokomisaru tapęs Virginijus Sinkevičius.

Prezidentūros ir Vyriausybės bendradarbiavimą temdant ginčams dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus atstatydinimo, premjeras ekonomikos ir inovacijų ministru pasiūlė skirti savo patarėją ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais Luką Savicką. Tačiau G.Nausėda, argumentuodamas pretendento patirties stoka, jo kandidatūrą atmetė.

S.Skvernelis pastarąjį sprendimą pavadino nuviliančiu, tačiau pažadėjo ieškoti kito pretendento į pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius