-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 03

Prezidentas Valdas Adamkus: iš neįgaliųjų galime pasimokyti tvirtybės, atkaklumo ir pastangų, siekiant tikslo

Šeštadienį Vilniaus Katedros aikštėje apie šimtas žmonių sustojo į „gyvą“ skulptūrą, simbolizuojančią neįgaliųjų ir negalios neturinčių žmonių solidarumą. Daugelyje Lietuvoje miestų vyksta šventė „Aš ir Tu – tai Mes!“, skirta Tarptautinei neįgalių žmonių dienai. Renginį globoja prezidentas Valdas Adamkus.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šeštadienio popietę neįgalieji ir negalios neturintys žmonės į „gyvas“ skulptūras susirinko Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus, Joniškio, Panevėžio, Nidos, Anykščių, Subačiaus, Tauragės, Telšių, Radviliškio, Švenčionių ir Alizavos centrinėse aikštėse.

Sostinės Katedros aikštėje šventėje dalyvavo apie šimtas žmonių.

Jie į „gyvą“ skulptūrą sustojo skambant repo grupės „Omerta“ dainai „Tu gali“.

„Parašiau šią dainą sunkiu gyvenimo laikotarpiu ir ji mane įkvėpė“, – sakė reperis Julius Omerta, taip pat prisidėjęs prie švenčiančių Tarptautinę neįgaliųjų dieną.

Renginio ambasadore Vilniuje tapusi „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistė Daiva Žeimytė pabrėžė, kad tokios akcijos nėra „tik oro virpinimas“ – taip mažinama negalią turinčių žmonių socialinė atskirtis ir išreiškiama parama jiems.

„Tarptautinė neįgaliųjų diena yra puiki proga parodyti, kad mes nerūšiuojame žmonių“ – sakė D.Žeimytė.

Šventėje dalyvavusi vilnietė Rita 15min sakė, kad su vyru ėjo pro šalį, bet sustojo išgirdę raginimą prisidėti prie akcijos.

„Mūsų aplinkoje kaip ir nėra žmonių, turinčių negalią, bet patiko pati šventės idėja, – sakė Rita. – Visai smagu, todėl ir prisijungėme.“

Visuomenės požiūris keičiasi

Tai pirmas tokio dydžio renginys, skirtas Tarptautinei neįgalių žmonių dienai, gruodžio 3-ąją švenčiamai visame pasaulyje.

„Anksčiau šią dieną neįgalieji švęsdavo tarsi užsidarę, savo ratuose arba jų organizacijų renginiuose. Jeigu šiandien šventėje negalios neturinčių žmonių bus daugiau nei neįgaliųjų, tai, galima sakyti, kad pasiekėme savo tikslą“, – 15min sakė Žydrė Gedrimaitė, organizacijos „Baltijos ugdymo centras“ partnerė.

Idėja kurti „gyvą“ skulptūrą kilo Šiauliuose gyvenančiai Vidmantei Raustytei, sergančiai cerebriniu paralyžiumiu. Prie sumanymo prisidėjo ir alytiškiai, sukūrę seriją vaizdo įrašų, kuriuose negalią turintys žmonės ir jų sveiki draugai kviečia sudalyvauti šventėje. Šie klipai žaibiškai išplito socialiniame tinkle „Facebook“ ir prie akcijos prisijungė daug jaunų žmonių, nevyriausybinių organizacijų ir savivaldybių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sasha Song
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sasha Song

„Taip prisijungė dainininkas Saša Song, pats pasisiūlęs dalyvauti renginyje, – sakė Ž.Gedrimaitė. – Raseinių jaunimas pasisiūlė dalyvauti šventėje, nes jų mokykloje mokosi neįgali mergina. Taip jie solidarizuojasi su savo drauge.“

Ji sako, kad akcijos sėkmės tarsi rodo besikeičiantį Lietuvos visuomenės požiūrį į negalią turinčius žmones.

„Prie renginių organizavimo prisidėjo tiek jaunų žmonių, kad iš jų būtų galima sukurti atskirą bendruomenę, – kalbėjo Ž.Gedrimaitė. – Lietuvoje įstatymai keičiasi lėčiau nei visuomenės požiūris.“

Ragino pasimokyti tvirtybės iš neįgaliųjų

Visoje Lietuvoje buvo skaitomas šventės globėjo prezidento Valdo Adamkaus atviras laiškas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

„Man buvo didelė garbė gauti Jūsų laišką su prašymu tapti šios gražios ir turiningos akcijos globėju. Priimu šį prašymą kaip įsipareigojimą ir toliau laikytis nuostatos, kuriuos laikiausi visą gyvenimą: kad mūsų neįgalieji bičiuliai – tai neatskiriama mūsų dalis. Mūsų Lietuvos, mūsų visuomenės, mūsų pačių dalis. Todėl, abejingumu ir ignoravimu skriausdami neįgaliuosius, skriaudžiame save – savo dvasią, savo žmogiškumą, savo valstybę“, – atvirame laiške rašė V.Adamkus.

Prezidentas priminė, kad neįgalieji garsina Lietuvą ne tik sporte, bet moksle, kultūroje ir kitose srityse, todėl visa visuomenė gali pasimokyti „moralinės tvirtybės, atkaklumo, pastangų, siekiant tikslo“.

V.Adamkus pabrėžė, kad apie neįgaliųjų problemas ir jų integraciją į visuomenę privalome kalbėti nuolat, ne tik tokiomis progomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius