Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 28

Prezidentė Dalia Grybauskaitė JAV siūlo lietuvišką mėsą ir prašo amerikietiškų dujų

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų Kongreso nariu Adamu Schiffu. Su juo buvo aptarta situacija Ukrainoje, Lietuvos planai energetinio saugumo srityje ir tartasi dėl lietuviškos mėsos eksporto į Ameriką.
Dalia Grybauskaitė su Adamu Schiffu
Dalia Grybauskaitė su Adamu Schiffu / Roberto Dačkaus nuotr.

Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva siekia eksportuoti lietuviškus mėsos gaminius į JAV, yra pateikusi visą reikalingą informaciją ir tikisi, kad galės netrukus eksportuoti mėsos gaminius į JAV.

Aptarė krizę Ukrainoje

Šalies vadovė su JAV atstovu, kuris kartu su lietuvių kilmės respublikonu Jonu Šimkumi yra Kongreso Baltijos šalių draugų grupės pirmininkas, kalbėjosi apie dvišalius verslo ryšius, aptarė Ukrainos krizę ir Rusijos veiksmus, kurie kelia realią grėsmę Europos bei globaliam saugumui. Taip pat aptarti ES ir JAV santykiai, derybos dėl laisvosios ES ir JAV sutarties.

„Šiandien Rusijos agresija nukreipta prieš Ukrainą, rytoj gali atsisukti prieš mus. Jau dabar vyksta aršus informacinis karas – apie mus skleidžiamas melas ir dezinformacija, niekinamos bei žeminamos Baltijos valstybės. Todėl Lietuva labai vertina JAV dėmesį mūsų regiono saugumui ir konkrečias garantijas jam užtikrinti", – sakė prezidentė.

Šiandien Rusijos agresija nukreipta prieš Ukrainą, rytoj gali atsisukti prieš mus, – sako D.Grybauskaitė.

Grėsmes regiono ir visos Europos saugumui šalies vadovė anksčiau šią savaitę Hagoje aptarė ir su JAV prezidentu Baracku Obama bei kovo 19 d. Vilniuje viešėjusiu viceprezidentu Josephu Bidenu. Jungtinės Valstijos jau sustiprino Baltijos šalių oro policijos misiją – vietoj 4 naikintuvų dabar mūsų oro erdvę saugo 10 JAV naikintuvų.

Tarėsi dėl dujų importo

Prezidentė su JAV Kongreso nariu Adamu Schiffu kalbėjo ir apie Lietuvos siekius užsitikrinti energetinį saugumą.

Prezidentė pabrėžė, jog Ukrainos krizė ir Rusijos agresija labai aiškiai parodė, kad energetiškai nuo vieno dujų tiekėjo priklausomos valstybės yra pažeidžiamos. Todėl energetinis savarankiškumas yra vienas svarbiausių Lietuvos nacionalinių interesų.

Šalies vadovė informavo, jog šių metų pabaigoje pradės veikti Klaipėdos suskystintų dujų terminalas, todėl Lietuvą domina galimybės importuoti amerikietiškas skalūnų dujas. Tam reikalingas JAV Kongreso politinis pritarimas, kuris liberalizuotų JAV dujų eksportą Europos šalims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius