Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 29

Prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Ukraina pasirinko kelią, kuris veda į niekur“

Ukraina, atsisakydama pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES), pasirinko kelią, vedantį į niekur, penktadienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Anot jos, toks sprendimas rodo norą ekonominių problemų naštą perkelti ant Bendrijos ir Rusijos pečių, o kartu riboja ukrainiečių galimybes gyventi geriau ir demokratiškai.
Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Janukovyčius
Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Janukovyčius / eu2013.lt nuotr.

„Klausimas – ne tas, ar Europa nusivylusi. Tai yra Ukrainos sprendimas pasirinkti kelią, kuris veda į niekur“, – atvykusi į Vilniuje antrą dieną vykstantį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą, žurnalistams sakė Lietuvos vadovė.

Ji teigė matanti šios šalies pralaimėjimą, nes „toks apsisprendimas, kokį dabar demonstruoja Ukrainos vadovai, reiškia Ukrainos žmonių galimybių apribojimą artėti ir siekti geresnio gyvenimo, gyventi demokratinėje valstybėje“.

D.Grybauskaitė atsisakė svarstyti, kada galėtų būti pasirašytas sutartis: svarbus esą ne datų, o dabartinės Ukrainos vyriausybės apsisprendimo klausimas. Ji esą kol kas nepajėgi priimti sprendimo dėl Asociacijos sutarties.

„Tai yra dabartinės Ukrainos vadovybės apsisprendimas sustabdyti progresą savo šalyje“, – pažymėjo prezidentė.

Jos žodžiais, „dabartinė vyriausybė, deja, nepajėgi priimti šio sprendimo, nori ekonominių problemų naštą permesti ant ES pečių ir Rusijos, kad, visiškai nieko nedarant, neprisiimant atsakomybės kažkas kitas išspręstų Ukrainos problemas“.

Kaip portalas 15min.lt jau skelbė, ES ir jos narių lyderiai ketvirtadienį neįtikino Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus pasirašyti istorinės asociacijos ir laisvos prekybos sutarties. Jis neįsiklausė į argumentus, kokią naudą tokios sutartys davė naujosioms ES valstybėms narėms. V.Janukovyčius susitikime daugiausia kalbėjo apie ekonomines problemas ir esą bandė siūlyti trišales ES, Ukrainos ir Rusijos derybas. ES pareigūnai jau anksčiau atmetė tokį pasiūlymą.

Asociacijos sutartis turėjo tapti svarbiausiu ketvirtadienį Vilniuje prasidėjusio ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimo akcentu.

Ilgą laiką ketinusi pasirašyti susitarimą, o praėjusią savaitę nusprendusi, kad ekonominiai ryšiai su Rusija jai svarbesni, Ukraina sukūrė tikrą trilerį. Dėl šio politinio ir prekybinio susitarimo buvo derėtasi ne vienerius metus. Bet pastarosiomis dienomis V.Janukovyčius pareikalavo ES finansinės paramos. Anot jo, šalies ekonomikai reformuoti, kad ji atitiktų europinius standartus, reikia mažiausiai 20 mlrd. eurų per metus. Iš viso laikotarpiui iki 2017 metų esą reikia maždaug 160 mlrd. eurų.

V.Janukovyčius taip pat atmetė ES iškeltą sąlygą sutarčiai pasirašyti – kad būtų paleista kalinama ekspremjerė Julija Tymošenko. „Kodėl ES tai rūpi? Ar ES yra teismas?“ – retoriškai klausė jis.

ES plėtros komisaras Stefanas Fuele pareiškė, kad Ukraina gali pasirašyti sutartį kitame viršūnių susitikime iki pavasario. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius apgailestavo, kad be sutarties Rytų partnerystės viršūnių susitikimas bus ne toks įspūdingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius