-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 28

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina VRK atsakyti į visus klausimus, deklaruoti interesus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tikina, kad pernai suburtai naujos sudėties Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) buvo iškelti dideli lūkesčiai, todėl dabar, kilus abejonėms dėl galimai taikomų dvigubų standartų, komisija privalo visuomenei atsakyti į visus klausimus, o jos nariai – deklaruoti visus interesus.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Taip Prezidentės Spaudos tarnyba atsakė į 15min siųstus klausimus dėl VRK darbo skaidrumo ir politinių partijų finansavimo tvarkos.

15min valstybės vadovės teiravosi, kokių konkrečių žingsnių iš VRK vadovės ir narių prezidentė tikėtųsi po kilusio skandalo dėl beveik aštuonis mėnesius neteiktos svarstyti išvados dėl juridinių asmenų skirtos paramos mecenatu (globėju) įvardijant R.Karbauskį.

Taip pat buvo teiraujamasi, ar prezidentei buvo žinoma apie jos į VRK deleguoto atstovo Vincento Vobolevičiaus ryšius su politinėmis partijomis, kurių galimus pažeidimus dabar jis tiria, ir ar tie ryšiai nesukėlė abejonių dėl nepriekaištingos kandidato reputacijos ir būsimo objektyvumo.

Išryškėjus visuomenei pasitikėjimo nekeliantiems faktams, VRK privalo išsklaidyti bet kokias abejones – pateikti visuomenei aiškius atsakymus dėl jau atliktų tyrimų bei deklaruoti visus interesus, kad ateityje nekiltų jokių konfliktų, – sako prezidentė.

Prezidentei siųstuose klausimuose 15min taip pat teiravosi, kas bus, jei abejonės dėl VRK pirmininkės, narių skaidrumo nebus panaikintos – ar nekils grėsmė demokratijai prieš kitų metų merų, savivaldybių, prezidento, Europos Parlamento rinkimus.

Taip pat prezidentės buvo prašoma įvertinti VRK formavimo tvarką, dabartines politinių partijų finansavimo taisykles, politinės reklamos apribojimus ir klausiama, ar šiose srityse, prezidentės nuomone, nereikia pokyčių.

15min į visus klausimus gavo tokį Prezidentės Spaudos tarnybos atsakymą:

„Prezidentė nuosekliai skiria dėmesį rinkimų ir politinių partijų skaidrumui stiprinti. Po ypač grubių Seimo rinkimų pažeidimų 2012 metais, Prezidentės iniciatyva du kartus padidinta laisvės atėmimo bausmė už rinkėjų papirkinėjimą. Taip pat Prezidentės iniciatyva sustabdytas piktnaudžiavimas gyvenamosios vietos perdeklaravimu prieš pat rinkimus, užtikrintas skaidresnis labdaros pinigų politiniais tikslais naudojimas, įtvirtinta prievolė partijoms vykdyti viešuosius pirkimus.

Ypač svarbus įstatymas partinės sistemos skaidrinimui – uždrausta juridiniams asmenims finansuoti partijas. Tokia tvarka yra ir daugelyje demokratinių valstybių – Vokietijoje, Švedijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, taip pat ir kaimyninėse Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje. Tarptautinės organizacijos – Pasaulio bankas, Europos Taryba irgi pasisako už partijų finansavimą iš valstybinio sektoriaus, nes tai yra geriausia korupcijos prevencijos priemonė.

Pasinaudodama teise teikti narius į VRK, Prezidentė pasiūlė Seimui kandidatus, kurie galėtų užtikrinti platesnį su rinkimais susijusį ekspertinį atstovavimą bei nuomonių įvairovę – delegavo politologą ir žiniasklaidos atstovę. Pagal įstatymus, VRK narius skiria ir atleidžia Seimas, todėl tik parlamentas turi teisinius instrumentus priimti sprendimus dėl pasitikėjimo VRK nariais.

Formuojant naują VRK, buvo iškelti dideli lūkesčiai, kad ši komisija išsivaduos iš stagnacijos gniaužtų ir dirbs moderniai, objektyviai ir skaidriai. Išryškėjus visuomenei pasitikėjimo nekeliantiems faktams, VRK privalo išsklaidyti bet kokias abejones – pateikti visuomenei aiškius atsakymus dėl jau atliktų tyrimų bei deklaruoti visus interesus, kad ateityje nekiltų jokių konfliktų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius