Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 13 /15:07

Prezidentė sako, kad grįžtantiems emigrantams reikia savivaldos palaikymo

Vietos valdžia turi palaikyti grįžtančius emigrantus, sako Tauragėje pirmadienį apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Privačiam verslui ir savivaldybei sutelkus jėgas, į regioną sėkmingai pritraukiamos investicijos ir grįžta į užsienį išvykę tautiečiai, rašoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime žiniasklaidai.
Prezidentės vizitas Tauragėje
Prezidentės vizitas Tauragėje / Aurimo Pališkio/ Tauragės rajono savivaldybės nuotr.

Tauragė yra vienintelis miestas Lietuvoje, turintis išvykusių kraštiečių registrą, palaiko ryšius su savo žmonėmis ir padeda jiems surasti darbą savame krašte, nurodė Prezidentūra.

„Šiandien atvykau iš Vilniaus į Tauragę, nes čia yra vienas geriausių Lietuvoje pavyzdžių, kaip savivalda sugeba grąžinti ir pakviesti žmones sugrįžti į savo regioną. Džiaugiuosi, kad Tauragės savivaldybė kuria projektą „Globali Tauragė“, turi duomenų bazę, kontaktuoja su išvykusiais. Tai yra geras pavyzdys, nes, kai žmonės jaučia, kad yra reikalingi, apie juos galvojama, jie turi didesnę motyvaciją sugrįžti“, – teigia D.Grybauskaitė.

Šalies vadovė apsilankė industriniame parke įsikūrusioje ir iš emigracijos grįžusius tauragiškius įdarbinančioje tarptautinėje kompanijoje „Ansell“. Šiuo metu čia dirba 197 darbuotojai, 25 iš jų yra grįžę iš užsienio. Šalies vadovė su emigrantais kalbėjo, ko trūksta, kad žmonės, užuot gyvenę užsienyje, grįžtų namo.

Tauragėje veikiančiame industriniame parke įsteigta 800 darbo vietų, dešimtadalis jų – iš emigracijos grįžusių tauragiškių. Privačiomis pastangomis į šį parką pritraukta užsienio investicijų.

Tauragėje taip pat subsidijuojamas darbo vietų kūrimas, finansuojamos mažų ir labai mažų įmonių steigimosi išlaidos.

Čia viešėdama D.Grybauskaitė taip pat davė startą kampanijai „Globali Tauragė“, ji burs emigracijoje gyvenančius tauragiškius ir kvies juos grįžti namo.

Aurimo Pališkio/ Tauragės rajono savivaldybės nuotr./Prezidentės vizitas Tauragėje
Aurimo Pališkio/ Tauragės rajono savivaldybės nuotr./Prezidentės vizitas Tauragėje

Anot Prezidentūros, iš Lietuvos išvažiavusieji didžiausiais sunkumais sugrįžti į tėvynę laiko ne tik ekonomines sąlygas, biurokratinius trukdžius ar informacijos apie reintegraciją į Lietuvos visuomenę trūkumą, bet ir sudėtingą vaikų integraciją.

Šiuo metu šalyje veikia penkios mokyklos, kuriose į Lietuvą grįžusių gyventi šeimų vaikai gali lankyti išlyginamąsias klases ir išmokti lietuvių kalbos arba patobulinti jos įgūdžius. Viena iš tokių mokyklų veikia Tauragėje.

Lietuvos savivaldybių asociacijos duomenimis, 53 % tauragiškių, gyvenančių svetur, teigia, kad jaučia stiprų ryšį su Taurage. 24 % sako, jog grįžtų kurti savo verslo, jei tam būtų sukurtos palankios sąlygos, 18 % grįžtų gyventi, jei rastų tinkamą darbo vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius