-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 08

Prezidentė: valstybinių institucijų duomenys turi būti nemokami visiems

Valstybinių institucijų duomenys turi būti nemokamai prieinami visiems, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė, pridurdama, kad dirbtiniai suvaržymai žiniasklaidai yra nepagrįsti ir neproporcingi bei neatitinka pasaulio tendencijų. Taip prezidentė reaguoja į Registrų centro įvestus ribojimus neatlygintinai teikti duomenis žurnalistams.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Dauguma valstybių jau seniai eina duomenų atvėrimo keliu, nes atvira prieiga prie duomenų daro teigiamą poveikį ekonomikai, inovacijų plėtrai, valstybės progresui ir kasdieniam piliečių gyvenimui. Todėl kviečiu Vyriausybę sukurti nemokamą ir laisvai prieinamą atvirų duomenų portalą ir mūsų žmonėms, nes esame kone vienintelė Europos Sąjungoj iki šiol neturinti tokio portalo. Dar tik kelios šalys neturi – tokios kaip Malta ar Vengrija“, – komentuoja D.Grybauskaitė, kurios pasisakymą žiniasklaidai išplatino prezidentės spaudos tarnyba.

„Lietuva tikrai yra pribrendusi atvirų duomenų politikai jau seniai. Valstybinių institucijų duomenys turi būti nemokami prieinami visiems. Modernios, ekonomiškai stabilios valstybės, tokio kaip Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Švedija, Airija ir kitos, jau seniai vystosi būtent atvirų duomenų pagrindu, ir tai užtikrina jų žmonėms laisvą, patogų ir nemokamą priėjimą prie valstybės institucijų duomenų. Ir tai rodo tų šalių politinę valstybės brandą bei pasitikėjimą savo visuomenėmis“, – priduria ji.

Viešumas yra vienas svarbiausių antikorupcijos saugiklių.

Anot D.Grybauskaitės, atverti duomenis Lietuvą skatina Europos Sąjunga bei Europos bendradarbiavimo plėtros organizacija: „Be to, viešumas yra vienas svarbiausių antikorupcijos saugiklių. Todėl raginu Vyriausybę rasti politinės valios atverti valstybinių institucijų duomenis visuomenei ir užtikrinti nemokamą prieigą prie žmonėms ir žiniasklaidai reikalingos informacijos.“

Rugsėjo viduryje naujasis Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką neatlygintinai teikti duomenis pagal žurnalistų užklausas. Centro atstovų teigimu, praktika buvo neteisėta, nes nėra numatyta įstatymuose.

Praėjusią savaitę Vyriausybė atidėjo sprendimus, kurie, kaip buvo viešai deklaruojama, vėl būtų leidę žurnalistams gauti informaciją.

Vyriausybės kanceliarija atmetė 15min ir kitų redakcijų žurnalistų prašymus paviešinti pasitarimo, kurio metu buvo priimtas sprendimas atmesti siūlymą leisti žurnalistams neatlygintinai naudotis oficialia Registrų centre kaupiama informacija, garso įrašą.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba išaiškino, kad minėtas įrašas slepiamas be pagrindo – žurnalistai turi teisę su juo susipažinti.

Žurnalistų bendruomenei pradėjus reikalauti prieigos prie registro duomenų atkūrimo, premjeras Saulius Skvernelis pažadėjo, kad jiems už duomenis Registrų centrui mokėti nereikės, sprendimas turėtų būti priimtas šią savaitę.

Lietuvos žurnalistai ir opozicijos atstovai teigia, kad įvesti ribojimai gauti informaciją nepagrįstai varžo žiniasklaidos laisvę. Pirmadienį dėl suvaržymų prie Vyriausybės rengiamas protestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius