-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 07

Prezidentė vyksta į Briuselį tartis dėl migracijos srautų suvaldymo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė  pirmadienį išvyksta į neeilinę Europos Vadovų Tarybą, kur bus tariamasi, kaip bendradarbiaujant su Turkija sumažinti į Europą plūstančius migrantų srautus ir išsaugoti laisvo judėjimo Šengeno erdvę.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Europos šalių vadovai susitiks su Turkijos premjeru Ahmetu Davutoglu ir sieks paspartinti su Turkija sutarto veiksmų plano įgyvendinimą. Juo Turkija įsipareigojo sustabdyti į Europą plūstančius migrantų srautus, užtikrinti ekonominių migrantų grąžinimą, efektyviau kovoti su organizuotais nusikaltėlių tinklais. Planui įgyvendinti ir siekiant padėti Turkijos teritorijoje esantiems pabėgėliams ES skyrė 3 mlrd. eurų, tačiau nuo metų pradžios į Europą iš Turkijos atvyko jau daugiau nei 120 tūkst. žmonių.

Prezidentė D.Grybauskaitė susitikimo išvakarėse  sakė, kad tik sustabdžius migrantų srautus prie išorinių ES sienų, migracijos krizė taps valdoma, o kol to nėra, atskiros šalys yra priverstos imtis pavienių nacionalinių priemonių – atkurti vidaus sienų kontrolę. Tą jau padarė Vokietija, Austrija, Danija, Švedija, Norvegija ir Belgija, tad kyla pavojus laisvą asmenų judėjimą užtikrinančiai Šengeno zonai, o Graikijoje dėl įstrigusių pabėgėlių kyla humanitarinės krizės grėsmė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad susitarimas su Turkija yra svarbus ir Lietuvai, nes migrantų kelias nuolat kinta, o šalis yra prie ES išorės sienos. Pasak prezidentės, atvykėlių srautų suvaldymas Turkijoje yra geriausias būdas užtikrinti, kad chaotiški migrantų srautai nepasiektų Lietuvos.

Šalių lyderiai Briuselyje taip pat svarstys Europos Komisijos pasiūlymus, kaip išsaugoti Šengeno zoną. Prezidentės teigimu, visos ES šalys privalo nuosekliai taikyti Šengeno taisykles – neleisti kirsti sienų nelegaliems migrantams ir asmenims be dokumentų. „Prieglobsčio prašytojai taip pat neturi diktuoti ES savo sąlygų ir rinktis prieglobsčio šalies“, – teigiama prezidentūros pranešime.

ES vadovai tarsis ir dėl humanitarinės pagalbos teikimo Graikijai bei kitoms Europos Sąjungos šalims, susiduriančioms su didžiausiais migracijos srautais. Šiais metais siūloma skirti 300 mln. eurų, jie padėtų valstybėms įveikti dėl migrantų antplūdžio susidariusią sudėtingą humanitarinę padėtį. Per trejus metus iš ES biudžeto tam iš viso būtų skiriama 700 mln. eurų.

Europos lyderiai taip pat aptars, kaip paspartinti pabėgėlių perkėlimą iš Graikijos ir Italijos. Pasak prezidentės, lėtos biurokratinės procedūros, dar neveikiantys visi atvykėlių registravimo centrai bei pabėgėlių atsisakymas vykti į kai kurias šalis apsunkina pabėgėlių perkėlimą. „Todėl, kol nebus įveiktos šios kliūtys ir įgyvendinti esami susitarimai, kalbėti apie naujus įsipareigojimus – neatsakinga“, – pabrėžia prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius