-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 26

Prezidentiniai reitingai: kodėl juose nėra A.Juozaičio ir P.Auštrevičiaus pavardžių?

Liberalų sąjūdis europarlamentarą Petrą Auštrevičių kandidatu į prezidentus iškėlė balandį. Apie tai, kad svarsto siekti šio posto, vienas Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio pradininkų Arvydas Juozaitis pranešė birželį, o oficialiai paskelbė rugsėjo viduryje. Tačiau net ir po to jų abiejų pavardžių nebuvo matyti interneto portalų skelbtose reitingų apklausose. Kodėl?
Arvydas Juozaitis ir Petras Auštrevičius
Arvydas Juozaitis ir Petras Auštrevičius / 15min nuotr.

„Man geriausi reitingai yra susitikimai su žmonėmis“, – 15min studijoje anksčiau sakė P.Auštrevičius ir pridūrė, kad atsakymo į klausimą, kodėl jo pavardės reitingų lentelėse nėra, neturi.

„Leiskite abejoti tų sudarytojų kompetencija – aš nebijau šito žodžio. Manau, kad yra ir tam tikro povandeninio konkurencijos elemento – neatmeskime jo. Apskritai man šitie paišomi reitingai kai kam yra oriniai, aš netikiu jais [...]“, – kalbėjo politikas.

A.Juozaitis, komentuodamas galimų kandidatų į prezidentus sąrašus, kuriuose nėra jo pavardės, pašiepė situaciją ir socialiniame tinkle „Facebook“ pasiskelbė „Kitu“.

„Palengvinant sociologinių apklausų įmonių rūpesčius, šiuo metu sprendžiu ar rinkiminėje kampanijoje dalyvauti su slapyvardžiu „KITAS“, – rašė jis ir publikavo nuotrauką.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atliktos apklausos, kurioje klausta „Kas būtų geriausi pretendentai į prezidento postą?“, rezultatus „Lietuvos ryto“ dienraštis pradėjo skelbti nuo rugsėjo. Joje gyventojų palaikymas P.Auštrevičiui ir A.Juozaičiui atspindimas, tačiau anksčiau centro rengtose apklausose, kur teiraujamasi „Kokie Lietuvos visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja jūsų interesams?“ ir „Palankiai ar nepalankiai vertinate šiuos visuomenės veikėjus?“, minėtų veikėjų vardų nėra.

Anot „Vilmorus“ vadovo, sociologo Vlado Gaidžio, gyventojai, klausiant jų apie interesus, gali minėti kokius tik nori asmenis ir jie visi į sąrašą esą įtraukiami. Tuo metu teiraujantis dėl palankumo, V.Gaidžio teigimu, siūloma balsuoti už tam tikrus politikus, visuomenės veikėjus, kurie šiuo metu užima aukštas pareigas.

„Ten 29 veikėjai. Čia ne žmonės tuos veikėjus surašo, o redakcija. Ji ne pavardes surašo, bet portfelius, pagal pozicijas [...]. Jeigu P.Auštrevičius taptų Liberalų sąjūdžio pirmininku, iš karto jis patektų į tą sąrašą“, – apie tai, kaip sudaromas palankumo-nepalankumo klausimynas, pasakoja sociologas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vladas Gaidys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vladas Gaidys

Naujienų portalas Delfi.lt, publikuodamas kitos nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ parengtus prezidentinius reitingus, P.Auštrevičiaus ir A.Juozaičio pavardžių tarp kitų neišskyrė. „Spinter tyrimų“ vadovo, sociologo Igno Zoko tikinimu, jos pakliuvo į grafą „Kita“.

Rugsėjį atliktos apklausos duomenimis, palaikymą asmenims, kurie atvaizduojami eilutėje „Kita“, išreiškė 12,1 proc. gyventojų.

Kaip komentuoja „Spinter tyrimų“ vadovas, potencialių galimų kandidatų į prezidentus sąrašas derinamas su klientu, tai yra, su Delfi.lt. Šis sąrašas, anot I.Zoko, bėgant laikui kito.

„Tos pavardės, kurias respondentai įvardijo iš suderinto sąrašo, matote jų procentus. Visi kiti įvardinti kandidatai patenka ataskaitoje į kategoriją „Kita“.

Sutinku, kad dabar šis sąrašas jau atrodo nenuoseklus. Dabar, kai jau atsirado didesnis aiškumas [dėl kandidatų], tą sąrašą patikslinome, atsižvelgdami į aktualius galimų kandidatų veiksmus, ir, kaip minėjau, kito mėnesio kandidatų sąrašas jau bus patikslintas, tiksliau praplėstas, nes galutinio aiškumo iki šiol nėra“, – apie pokyčius pasakojo sociologas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ignas Zokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ignas Zokas

Lietuvos prezidento rinkimai vyks kitų metų gegužę. Be P.Auštrevičiaus ir A.Juozaičio norą juose dalyvauti yra išreiškę: ekonomistas Gitanas Nausėda, dėl konservatorių paramos rinkimuose kovojanti Seimo narė Ingrida Šimonytė, kitas galimas konservatorių kandidatas, diplomatas Vygaudas Ušackas, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, Seimo nariai Aušra Maldeikienė ir Naglis Puteikis. Manoma, kad savo kandidatūrą į prezidentus kels premjeras Saulius Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius