-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 08

Prie 2011-ųjų didžiausią sėkmę pasiekusių ES moterų kalendoriaus kūrimo kviečiami prisidėti ir Lietuvos gyventojai

Vilniuje įsikūręs Europos lyčių lygybės institutas (European Institute for Gender Equality – EIGE) Tarptautinės moters dienos proga skelbia pradedantis rinkti didžiausią sėkmę pasiekusių moterų iš visos Europos Sąjungos (ES) sąrašą, iš kurių dvylika pateks į specialų pirmąjį 2011-ųjų kalendorių. Tokius kalendorius vėliau planuojama leisti kasmet.
Europos lyčių lygybės institutas
Europos lyčių lygybės institutas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kandidates visose 27 ES šalyse gali siūlyti visi norintieji ir jos pačios. Kriterijus žadama paskelbti vėliau, tačiau idėjos iniciatoriai tikina, kad siūlomos gali būti nebūtinai įžymybės ar kokiu nors poelgiu plačiai išgarsėjusios moterys, bet galbūt kažkuo pasižymėjusios savo bendruomenėje bei įkvėpusios aplinkinius.

„Pati moteris gali siūlyti, gali žmonės siūlyti, šeimos nariai, kolegos ar bet kas, kas mato, kad ta moteris kaip įkvėpimo šaltinis, kad padarė ką nors daugiau ar įdomiau, ką nors, ko kiti nedarė“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė EIGE direktorė Virginija Langbakk.

Anot instituto vadovės, idėja kurti šią duomenų bazę ir moterų kalendorių siekiama atkreipti dėmesį į tai, kad viešojoje erdvėje vis dar dominuoja vyraiAnot jos, visus siūlomus vardus ketinama surinkti į duomenų bazę, kuri institutui padės renkant įdomiausias, didžiausios sėkmės pasiekusias ES moteris ir vėlesniais metais bei rengiant kitus projektus.

„Mums ta duomenų bazė reikalinga – darysime daug renginių. Šalys narės daro renginius, tad mes galėsime pasiūlyti eksperčių, kad galėtų papasakoti įdomią istoriją, kuri įkvėptų daug jaunimo, moterų ar jaunų merginų, o metus baigtume išleisdami kalendorių“, – pasakojo V.Langbakk.

Esą tai, ar moteris iš duomenų bazės bus atrinkta į kalendorių, priklausys nuo to, kaip ji bus pristatyta.

Anot instituto vadovės, idėja kurti šią duomenų bazę ir moterų kalendorių siekiama atkreipti dėmesį į tai, kad viešojoje erdvėje vis dar dominuoja vyrai – iškilių ir pripažintų moterų vardų, kaip ir prieš 100 metų, kai nuspręsta minėti Tarptautinę moters dieną, skaičius mažesnis.

„Prieš 100 metų, kai danų Socialdemokratų partija tai sugalvojo ir įkūrė, buvo gal daugiau ir dėl to, kad moterų nesimato – pasižiūrėkite, laikraščiuose dabar gal jau daugiau, bet pagal šalį priklauso. Bet jei paskaičiuotume, kiek gatvių pavadinimų vyrų ir moterų, kiek laikraščiuose nuotraukų matosi...“ – kalbėjo instituto vadovė.

„Tai ne diskriminacijos klausimas, bet dėl to, kad, sakykime, kokios pozicijos, kaip resursai išdalijami, daugiau kol kas vyrų galvų matyti“, – sakė ji.

V.Langbakk teigimu, toks kalendorius ir duomenų bazė prisidėtų prie visuomenės švietimo, ypač jaunų moterų požiūrio, kurios galėtų imti pavyzdį iš sėkmės sulaukusių moterų istorijų.

Šiemet Tarptautinei moters dienai – 100 metų. 1910 metų kovo 8-ąją Kopenhagoje vyko moterų konferencija, kurioje buvo pasiūlyta kasmet vieną dieną skirti dėmesio moters kovai už laisvę ir lygias teises. Po metų, 1911-ųjų kovo 8-ąją, kai kuriose šalyse (Vokietijoje, Australijoje, Danijoje, Švedijoje) pirmą kartą paminėta ši diena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius