-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 28

Priklausomybės ligų gydymas: valdžia permainas žada jau nuo lapkričio

Psichiatrui Leonui Kačinskui pareiškus, kad valdžia alkoholio prieinamumo ribojimais nusitaikė tik į sveikus žmones, o alkoholikus pamiršo, sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė 15min sakė, kad priklausomybės ligų centrų pertvarką ketinama įgyvendinti iki lapkričio, o iki tol svarstoma, kaip privilioti psichiatrus į regionus. Vienas iš variantų – mainais už tai apmokėti rezidentūros studijas.
Smurtas
Alkoholikas / „Shuterstock“ nuotr.

Kauno apskrities priklausomybės ligų centro vedėjas, psichiatras Leonas Kačinskas antradienį sakė, kad jį iš dalies džiugina valdžios veiksmai, kita vertus – liūdina pasirinktos priemonės. Reklamą reikia drausti, prieinamumą jaunimui – riboti, tačiau jam susidarė įspūdis, kad kaimo prasigėrėliai lieka pamiršti.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jau anksčiau yra paskelbęs, kad bus reorganizuoti priklausomybės ligų centrai, paliekant vieną nacionalinį centrą su filialais regionuose.

Šiuo metu priklausomybės ligų gydymas teikiamas penkiuose centruose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

SAM viceministrė A.Bilotienė-Motiejūnienė 15min sakė, kad naujovės turėtų būti įgyvendintos nuo šių metų lapkričio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Centrai ne tik bus sujungti, jie ims taikyti vienodas gydymo metodikas. Pavyzdžiui, kaip skelbta anksčiau, neliks kodavimo nuo alkoholio.

Sprendžiant, kokios bus metodikos, anot viceministrės, pirmiausia bus įvertinta, kas geriausiai veikia.

Kauno priklausomybės ligų centras bendradarbiauja su Darbo birža, kad po gydymo alkoholizmu sergantys asmenys galėtų greičiau pradėti dirbti ir integruotis į visuomenę. Šį bendradarbiavimą svarstoma išplėsti visoje Lietuvoje.

Ūkininkams patrauklesni besigydantys nuo narkomanijos

Tačiau, pasak A.Bilotienės-Motiejūnienės, svarstomi ir kitokie variantai, pavyzdžiui, ūkininkų atstovai išreiškė norą įdarbinti nuo priklausomybės ligų besigydančius žmones savo ūkiuose, tiesa – ne alkoholikus, bet narkomanus.

„Neatmetama tokia galimybė, svarstoma, kaip priklausomybių ligomis sergantys galėtų geriau adaptuotis po gydymo“, – teigė ji.

Viceministrės teigimu, Vilniaus priklausomybės ligų centro stiprybė – bendradarbiavimas su vaiko teisių apsaugos specialistais, kai per probleminius vaikus pasiekiami priklausomybės ligomis sergantys tėvai.

Anot A.Bilotienės-Motiejūnienės, dabar išryškėjusi didelė problema – psichiatrų trūkumas regionuose. Kadangi Vilniuje ir Kaune jų yra pakankamai, vienas iš svarstomų variantų – vežti psichiatrus iš didžiųjų miestų komandiruotėms į regionus.

„Taip sumažintume eiles ir padidintume prieinamumą. Darbai tik prasidėjo, kone kas savaitę diskutuojame su priklausomybių ligų centrų vadovais ir tariamės, žiūrime ir reorganizuojamės po truputį“, – sakė ji.

Viceministrės teigimu, tarp svarstomų priemonių yra apmokėti rezidentūros studijų išlaidas rezidentams, mainais už tai, kad šie kurį laiką padirbėtų regionuose.

„Rezidentai šiuo metu renkasi Vilniaus arba Kauno priklausomybės ligų centrus, bet, turint vieną didelį centrą su padaliniais, yra galimybė juos į regionus deleguoti mėnesiui ar kitam laikotarpiui“, – teigė viceministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius